Legile Justiției provoacă dispute la vârful politicii din Varșovia

Legile Justiției provoacă dispute la vârful politicii din Varșovia

Președintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat, ieri, una dintre cele trei legi privind reforma în Justiție, dar respingerea celorlalte a lăsat planul guvernului în aer și a adus semne de întrebare despre coaliția de guvernământ

u apărut semnale că unul dintre partidele mici din coaliția de guvernare, partener al partidul Lege și Justiție (PiS), ar susține poziția adoptată de președintele Duda, așa că vicepreședintele Parlamentului s-a văzut nevoit să nege faptul că zilele coaliției de la putere sunt numărate sau că ar fi nevoie de alegeri anticipate.

Presiunea străzii și cea a UE

Conservatorii naționaliști de la PiS au primit o lovitură importantă din partea președintelui țării, care părea un aliat apropiat al PiS. Premierul Beata Szydlo a declarat, însă, că „guvernul nu va ceda presiunilor din stradă și nici celor din străinătate”. Legea ratificată, ieri, de Duda permite ministrului Justiției să angajeze și să demită judecători importanți la conducerea tribunalelor. Măsura este considerată necesară pentru ca sistemul să funcționeze mai bine, pentru că este mult prea lent și tributar comunismului, și pentru ca justiția să fie mai răspunzătoare în fața oamenilor. Criticii acuză, însă, conservatorii că încearcă să politizeze justiția, arătând și spre alte măsuri luate de guvern pentru a crește controlul asupra mass-media publice, a procurorilor și a Curții Constituționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Separarea puterilor în stat

După ce a respins cele două legi care ar fi dat guvernului mai multă influență asupra Curții Supreme, Duda părea că dă un semnal zecilor de mii de protestatari față de reforma planificată, spunând că reforma „nu trebuie să dividă societatea și statul”. Duda vrea să prezinte propuneri alternative, în următoarele două luni, pentru modificarea legilor pe care le-a refuzat. Jadwiga Emilewicz, ministru adjunct pentru Dezvoltare, membră a partidului de dreapta Polska Razem, a scris pe Twitter: „Inițiativele legislative sunt în terenul președintelui. Aceasta este o soluție bună pentru Polonia”. PiS are nevoie de cei nouă parlamentari ai formațiunii Polska Razem pentru a-și păstra majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului, iar comentariul a ridicat semne de întrebare legate de posibila ruptură a coaliției.

„Fără risc pentru coaliție”

Vicepreședintele Parlamentului, Ryszard Terlecki, a fost nevoit să nege zvonurile și să spună: „Nu văd niciun risc în această declarație, cel puțin deocamdată”. „Nu există un motiv pentru a organiza alegeri anticipare. Majoritatea este suficient de stabilă, așa că va fi menținută pentru doi ani, până la final de mandat”, a spus el. „Nu e niciun război la vârf”, a adăugat Terlecki. Intenția PiS de a permite Parlamentului să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia.