Editura Evenimentul si Capital

Iohannis, primele consultări cu partidele parlamentare

Delegația PSD, condusă de Victor Ponta, a fost prima la consultările cu președintele Klaus Iohannis Foto: Nicu Dîrdîiac
Autor: | | 37 Comentarii | 2433 Vizualizari

Președintele României discută cu toate partidele parlamentare, pentru a ajunge la un acord privind alocarea către Apărare a unui buget echivalent cu 2% din PIB, începând cu anul 2017. Surse B1: marți se va semna pactul pentru apărare.

UPDATE 15.00: S-au încheiat și discuțiile cu PP-DD, care i-a cerut președintelui Iohannis să sprijine demersurile pentru deschiderea OTV. Un grup de zece parlamentari PP-DD a anunțat că nu se simte reprezentat de delegația care a fost la Cotroceni. „Având în vedere însă, că la aceste consultări a fost invitată şi conducerea PP-DD, conducere care este artizanul îndepărtării din partid a tuturor parlamentarilor, ne vedem obligaţi să vă aducem la cunoştinţă că delegaţia PP-DD chemată azi la Palatul Cotroceni nu reprezintă punctul de vedere al Grupului parlamentar format din deputaţi aleşi pe listele PP-DD", se arată într-un comunicat de presă al grupului parlamentar al PP-DD din Camera Deputaţilor.

UPDATE 13.30: Preşedintele PC, Daniel Constantin, a apreciat iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis privind semnarea unui acord politic cu privire la finanţarea Armatei, arătând că acest document reprezintă o garanţie a faptului că finanţarea va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent cine se va afla la guvernare.

"Cred că în ziua de astăzi este mai mult decât o dovadă de responsabilitate faţă de protecţia naţională, contextul geopolitic în care se află ţara noastră, ca atare, am apreciat nu numai intenţia, dar şi textul pe care domnul preşedinte Iohannis l-a propus pentru a fi semnat de către partidele politice. Este o garanţie a faptului că, după ce vom trece de situaţia, să spunem, tensionată din regiune, finanţarea Armatei va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent de cine se va afla la guvernare în 2016 sau 2020. Garanţia faptului că vom avea zece ani după anul 2017 în care finanţarea Armatei să constituie cel puţin 2% din PIB cred că este o garanţie pentru cetăţenii României că avem şi vom avea capacitatea de a ne apăra atât în interiorul graniţelor, cât şi în afara graniţelor în momentul în care se va pune această problemă", a declarat Constantin, după consultările cu preşedintele Iohannis.

UPDATE 13.15: Au început consultările cu UDMR. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Marko Bela, Laszlo Borbely şi Mate Andras.

„Noi am spus că vom semna acest acord politic propus de preşedintele Iohannis privind alocările de fonduri pentru Apărare. România are un angajament în Alianţa Nord-Atlantică, este şi o situaţie geopolitică extrem de interesantă, avem o poziţie în această zonă foarte importantă şi substanţială, suntem furnizori de securitate. Acest parteneriat cu Statele Unite, dincolo de apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, ne obligă să facem un efort bugetar, financiar pentru acest domeniu al apărării naţionale, deci, alocarea a 2% din PIB din 2017 şi păstrarea minimum la acest nivel în următorii 10 ani pentru apărare este un subiect cu care noi am fost de acord", a spus Kelemen Hunor la Palatul Cotroceni la finalul întâlnirii delegaţiei UDMR cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11.30. Reprezentanții UNPR au intrat la discuții ci președintele Klaus Iohannis. „UNPR salută inițiativa președintelui Iohannis”, a spus președintele acestui partid, Gabriel Oprea, după finalizarea consultărilor. El a spus că i-a propus președintelui Iohannis ca armata să beneficieze de 2% din PIB încă din 2016, o astfel de propunere urmând să fie discutată și cu premierul Ponta. Potrivit lui Oprea, la întâlnire s-a discutat și despre legislația Big Brother.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate