Bunicii karateka

Cei mai in varsta practicanti de arte martiale din tara se antreneaza la Bacau.

Neculai Apetroaie are 80 de ani, este medic si practica stilul chinezesc Tai Chi Chuan (n.r. - un stil de arte martiale care se bazeaza pe acumulare de energie) si vine la antrenamente de trei ori pe saptamana indiferent de temperatura de afara.

A inceput sa practice acest sport in urma cu doi ani si sustine ca nu ar renunta cu niciun chip la antrenamente. Anul acesta, el va da examen pentru a obtine prima centura. „La 80 de ani, ma simt mai in forma ca la 75. Nici nu simt ca inaintez in varsta. Acum vreo cinci ani incepusera sa ma doara toate incheieturile. Acum, nu mai scartaie nimic. Am niste articulatii perfecte”, a spus medicul karatist. El recunoaste ca nu se limiteaza doar la antrenamentele de la sala, ci face tot felul de exercitii cu pacientii sai la cabinetul unde inca mai da consultatii.

„Pacientii mei care sunt supraponderali nu pleaca acasa doar cu reteta, ci si cu cateva modele de exercitii. Cand vin la control, peste doua saptamani, ii urc pe cantar, chiar daca eu sunt medic dermatolog. Cei mai multi isi rezolva si problemele de inima si plamani”, a mai adaugat dr. Apetroaie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interogat la Securitate

Doru Botez, 62 de ani, maestru in arte martiale, este senseiul sau. Are centura neagra cu cinci dani in Shotokan si cea mov in Tai Chi Chuan. Este cel mai in varsta antrenor al stilului Shotokan din tara. A inceput artele martiale in 1977, la 31 de ani. „La inceput era o curiozitate, apoi totul a devenit o pasiune. Chiar as putea spune o a doua profesie, deoarece, dupa o perioada, maestrul a plecat definitiv din Bacau si m-a lasat pe mine sa conduc antrenamentele”, ne-a declarat Doru Botez.

Barbatul isi aminteste cum, ani buni, a fost dus la Securitate pentru a fi interogat, deoarece se credea ca sub masca sportului se ascundeau interese oculte. „Odata, pe cand faceam antrenamente intr-o sala de sport, au intrat in forta niste securisti peste noi si ne-au luat la sediu. Eram un grup de vreo zece care faceam arte martiale. Cineva mi-a zis ca afara erau patru indivizi care stateau cu pistoalele automate in mana”, povesteste sensei Botez.

„Am dat mai multe declaratii. Odata mi-au zis ca, daca nu ma linistesc, fetita mea va ramane singura pe lume. Sotia murise recent si eu imi cresteam singur copilul. Atunci am renuntat sa ma mai antrenez in sali de sport, ci o faceam in locuri ascunse. Faceam antrenamente fie seara, pe malul Bistritei, fie in beciul blocului”, spune maestrul Doru Botez.

PALMARES

Are titlul de antrenor emerit Sensei Doru Botez, absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Iasi, promotia 1969, a infiintat in 1990 primul club de arte martiale din Bacau, numit „Seishin” (n.r. - spirit). Este membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale. Are centura neagra cu cinci dan in Shotokan si cea mov in Tai Chi Chuan. In 2007 a primit titlul de antrenor emerit eliberat de Agentia Nationala pentru Sport. Anul acesta doreste sa obtina sase dan in Shotokan si centura neagra in Thai Chi Chuan.