Editura Evenimentul si Capital

A murit colegul nostru Horia Tabacu!

Horia Tabacu și prietenul său Dodo
Autor: | | 31 Comentarii | 9605 Vizualizari

Avea 60 de ani, dar arăta ca un flăcău. Doar părul i se albise față de ziua din urmă cu câteva decenii când s-a angajat la Informația Bucureștiului. A fost un ziarist pur sânge, un ziarist de „modă veche”, cu tot ce are mai bun această expresie. Sâmbătă, inima lui mare a cedat. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Reproducem, mai jos, unul dintre multele editoriale pe care Horia Tabacu le-a publicat la Evenimentul zilei.

Une soirée perdue 

În această reîncarnare legăturile între Horia Alexandrescu, Ceainăria librăriei Verona-Cărturești, Alfred de Musset, Moliere, piesa Mizantropul, Comedia franceză și persoana mea sunt aparent imposibile.

Cu toate acestea o apropiere există. Cu câteva zile în urmă am fost invitat de Horia Alexandrescu la lansarea cărții sale „Centenarul Olimpismului Românesc”. Evenimentul avea loc la Ceainăria librăriei Cărturești-Verona, undeva prin centrul Capitalei, lângă cinematograful Patria. Era spre seara unui început de weekend și vremea se stricase deja, amintindu-ne, cam brusc că ne ducem spre alt anotimp mai frumos colorat, aglomerat și incomod , de multe ori. În adolescența mea colțul acela de București, unde avea loc lansarea cărții, era un mare lux. Blocurile constituiau pentru majoritatea românilor și pentru puținii, care aveau ocazia să le vadă din preajmă, aproape niște palate a căror  valoare sporea în mister și prin aspectul celor care intrau sau ieșeau din ele. Niște rârâiți intelectuali, de obicei în vârstă, cu haine puțin ponosite dar de calitate, plini de bijuterii, pălării, fulare și umbrele ciudate, oameni care exploataseră  muncitorii și mai ales țăranii  din România și  mai există astăzi doar prin niște nepoți de departe care se mai luptă, prin tribunale să le recâștige apartamentele confiscate de comuniști.

Tot atunci prin zona respectivă serile erau dominate de cinematograful Patria, unde aveau loc majoritatea premierelor și barul de noapte Melody, un restaurant de lux transformat într-o scenă politică nocturnă, unde se făceau și se desfăceau multe.

Pentru că atunci când sunt invitat undeva vin mult mau devreme, de teamă să nu întârziu, am stat destul de mult în fața librăriei și am căscat gura. Toate blocurile acelea au bulină, barul și cinematograful par să nu mai existe, mobilierul stradal arată ca în orașele bombardate acum în  Ucraina sau ca la Cernobâl, în zilele când se comemorează explozia și mai vedem imagini de acolo. În apropiere se găsește și Librăria „Adevărul” ,aflată mult mai în mizerie decât tot ce se află în jur , la vedea căreia nu poți să nu te întristezi pentru că un paradis “livresc” de unde au pornit sute de mii de volume de lux, ce mai decorează și în prezent atâtea sufragerii bogate, a dispărut peste noapte.

Dar, pe măsură ce se apropia ora lansării toate aceste gânduri anacronice , care mă bântuiau au început să se spulbere și la un moment dat s-au transformat în tristețe, de-a binelea.

În librărie intrau pe rând Octavian Bellu, Ivan Patzaichin, Cristian Gațu, Cristian Țopescu, Gabriela Szabo, Violeta Beclea și multe alte vedete, pe care nu le văzusem niciodată în realitate.

Ce plictisitor va fi, mă gândeam cu experiența atâtor lansări de cărți, unde cei prezenți își mulțumesc unul altuia și toți unor sponsori, unde lumea vine din obligație și rar din prietenie, unde nimeni nu a citit volumul și toți îl laudă. Mai ales și că o parte dintre vedetele acelea, pe care le vedeam pentru prima oară mergeau cam șontorogit și se comportau tot așa. Ceea ce mi-a lăsat un gust amar, eu trăind tot timpul în cap cu imaginea lor de pe podium.

Nici când l-am văzut prin librărie pe Eugen Simion (l-am avut profesor în anul IV) nu m-am înviorat. Doar când am observant că intră la Horia Alexandrescu și nu doar să salute ci și să stea,  m-am trezit din toate prostiile, care-mi trecuseră prin cap.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate