Județul contrastelor: orașe dezvoltate, Apusenii în sărăcie și fără perspectivă

Județul contrastelor: orașe dezvoltate, Apusenii în sărăcie și fără perspectivă

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” lansează campania „România 4 you”, o radiografi e de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania va avea o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor nouă luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Alba.

Peste trei ani, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar Alba-Iulia va fi , pentru câteva zile, capitala de facto a țării. Județul Alba este însă unul al contrastelor: pe de o parte, orașe relativ dezvoltate, care au atras investiții străine, iar, pe de altă parte, Munții Apuseni, la fel de săraci ca în întreaga lor istorie

Din 1992, Alba a ieșit din regimul Ion Iliescu. În acel an, la alegerile prezidențiale, Emil Constantinescu a câștigat în acest județ, iar reședința de județ a ales un primar al Convenției Democratice. În 1996, votul anti- PDSR a fost covârșitor.

Primul baron portocaliu

În același an, Mircea Hava, candidând din partea Partidului Democrat, era ales primar al municipiului Alba Iulia. Din acel moment, puterea lui Hava a crescut de la an la an.

În 2012, când partidul său pierdea masiv localitățile și județele cucerite în 2008, Mircea Hava nu numai că reușea să îl învingă fără emoții pe contracandidatul USL, Cătălin Potor (PNL), dar reușea să păstreze și conducerea Consiliului Județean, performanță pe care a mai atins-o un singur alt lider PDL, și anume Gheorghe Falcă, la Arad.

FOTO: Mircea Hava, primarul din Alba Iulia

Dacă DNA-ul nu va frânge și această carieră, Hava nu are emoții în 2016. Cu o infuzie masivă de fonduri europene, obținute în perioada în care Elena Udrea conducea ministerul Dezvoltării Regionale, centrul orașului Alba Iulia are un aer occidental. Cetatea orașului a fost renovată cu suma de 50 de milioane de euro. În 2018, aici va fi organizată și Olimpiada Internațională de Matematică.

O cincime din locuitorii județului au plecat

 Însă, în timp ce reședința prosperă, zona muntoasă a județului pare abandonată. După ce investiția de la Roșia Montană a fost părăsită, nu a apărut nici un proiect alternativ pentru Munții Apuseni.

Rezultatul este că, în 15 ani, 20% din populația județului a plecat să muncească peste hotare. Din 400.000 de locuitori, în județ au mai rămas circa 325.000, spune senatorul Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al PNL și fost președinte al Consiliului Județean Alba.

Atanasiu a plecat de la conducerea C.J. în 2005, iar de atunci această instituție este condusă de către Ion Dumitrel, un liberal provenit din PDL. Prim-vicepreședintele PNL nu este însă sigur dacă Dumitrel va mai candida. Și localitățile mai mici sunt controlate de noul partid liberal. În 2012, PDL a obținut 45 de primării, din 73. Liberalii, candidând sub sigla USL, au luat 21 de mandate. Organizația PSD din Alba, condusă de deputatul Ioan Dîrzu, a reușit să preia cinci, prin ordonanța care permitea, pe o perioadă limitată de timp, migrația primarilor. PSD Alba are acum 12 primari.

Munții noștri aur poartă

Județul stă peste cel mai important zăcământ aurifer din țară, cel de la Roșia Montană, unde se estimează că s-ar afla 18,5 milioane uncii de aur (o uncie Troy are 31 de grame). Zăcământul este neexploatat. Oficial, Alba avea, la recensământul din 2012, puțin peste 372.000 de locuitori, dar mulți dintre aceștia au plecat să lucreze peste hotare, după ce mineritul și industria metalurgică s-au prăbușit. Oficial, șomajul este de peste 8%, unul din cele mai ridicate din țară. Investițiile străine au depășit un miliard de dolari și oficialii județului speră ca ele să crească odată cu finalizarea autostrăzii Sebeș-Turda și a unei linii de cale ferată de mare viteză. PIB-ul per capita era puțin peste 6.400 de euro în 2013 (cu 3% mai scăzut decât valoarea la nivel național).

Recomandările noastre