Editura Evenimentul si Capital

STENOGRAME: Interceptări despre DOSARUL ICA. Judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de CORUPȚIE, voia să dea soluţie favorabilă lui Dan Voiculescu: „Şi bă, în caz de ceva… Că e loc”/ „Da, da, da. Da!”

14-05/voiculescuzeghe-465x390
Autor: | | 88 Comentarii | 7814 Vizualizari

Judecătorul Stan Mustaţă discuta cu complicii săi despre dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat al cinci ani de închisoare. Detaliile apar în rechzitoriul DNA prin care Stan Mustaţă a fost trimis în judecată pentru corupţie. El era unul din judecătorii care soluţiona dosarul ICA la Curtea de Apel București unde Voiculescu aștepta sentința definitivă.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus şi trimiterea în judecată a altor trei persoane, respectiv a lui Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost deferit justiţiei pentru că a dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Detalii din rechizitoriul DNA prin care Stan Mustaţă a fost trimis în judecată

  • În continuare, Ion Boraciu i-a solicitat detalii lui  Stan Mustaţă despre dosarul penal privind pe Dan Voiculescu: „…şi de aia m-am… îi faci amânare… cerere, nu? ”, „Cine-i număru’ unu acolo, tu sau… ? ”, iar judecătorul l-a lămurit că era el conducea completul de judecată („Eu. Mă dau...[neinteligibil]...”). De asemenea, Ion Boraciu şi-a manifestat disponibilitatea de a obţine o soluţie favorabilă în respectiva cauză penală („Şi bă, în caz de ceva…”, „Că e loc. ”), Stan Mustaţă confirmând imediat că a înțeles corect „oferta sa”: „Da, da, da. Da”.
  • În ziua de 11 martie 2014  Ion Boraciu s-a întâlnit la biroul său cu Stan Mustaţă,  Mariana Curea,  Florian Alexandru şi  Ciprian Moraru, prilej cu care judecătorul i-a oferit mai multe sfaturi, unele în şoaptă, Ciprian Moraru (conform imaginilor înregistrate  Mariana Curea a furnizat, din interiorul poşetei, mai multe înscrisuri pe care le dă lui  Stan Mustaţă). În continuare, pe fondul unei emisiuni televizate, Ion Boraciu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care a fost soluţionat „dosarul transferelor” şi, împreună cu  Stan Mustaţă, au făcut o paralelă între situaţia unuia dintre condamnaţii din dosar şi cea în care se aflau ei  („Cum îs cei pe aici, s-a dus la o masă… ”), iar Stan Mustaţă a confirmat: „Cum  stăm noi la o masă ”.
  •  Ion Boraciu i-a sugerat judecătorului  Stan Mustaţă să „scape” de dosarul penal privind pe inculpatul Dan Voiculescu („Tu nu poţi să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”), fiind în asentimentul interlocutorului său („Păi, asta-i fac! ”), acest aspect fiind comentat şi de grefierul Mariana Curea: „Se abţine şi dacă i-o admite, a scăpat”. Motivul determinant al solicitării lui Ion Boraciu se regăseşte în dorinţa de a proteja interesele grupării criminale din care făceau parte, membrii grupului devenind vulnerabili în eventualitatea în care judecătorul  Stan Mustaţă ar fi fost obiectul atenţiei publice, prin judecarea unui dosar penal de interes public.

Într-o altă întâlnire, Ion Boraciu, complicele judecătorului Stan Mustaţă, explica de unde venea teama de DNA.

  • Astfel, pentru a explica de ce anterior îi ceruse judecătorului să nu-şi mai folosească telefonul personal,  Ion Boraciu le-a explicat celor doi interlocutori că Stan Mustaţă era „vizat” în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că nu întâmplător dosarele lui Dan Voiculescu fuseseră repartizate la acesta şi la celălalt membru al completului de apel, judecătorul  Florică Duţă, dialogul desfăşurându-se în şoaptă: „...[neinteligibil]... Nu ai cum... ăştia doi ...[neinteligibil]... Ăştia sunt cei mai vizaţi judecători din Curtea de Apel. Chiar de ...[neinteligibil]... Toate alde ăia, ăştia, le-a dat la alţii şi toţi i le dau lu' ăsta. ...[neinteligibil]... Hm? Cu băiatul ăsta... dosarul ăsta. Cel mai greu dosar din justiţia română...[neinteligibil]...”.
  • De asemenea,  Ion Boraciu a demonstrat că deţinea informaţii referitoare la cele două dosare penale ale inculpatului Dan Voiculescu: „Omul n-are nimic. ...[neinteligibil]... gata ...[neinteligibil]...  n-are nimic...[neinteligibil]... Da, da. N-are omu' nimic. E băgat forţat. Cum e şi cu acuma, cu... cum l-a arestat p-ăla cu RCS RC... l-a luat şi pe el şi pe fii-sa! ...[neinteligibil]... Păi, el fondatorul la ...[neinteligibil]... şi el pe acolo... S-a dus şi el acolo, prostul. Şi aicea la fel ...[neinteligibil]... nici n-are treabă ...[neinteligibil]... nici o problemă...[neinteligibil]... Zice că i-a zis lu' Florin el: "Cumpără, mă, aia!" De-aia e luat. ...[neinteligibil]... Păi, cu dovezi, deci...” inclusiv informaţii referitoare la pronunţarea instanţei de apel: „...[neinteligibil]... poate aşa, să lase să curgă până în decembrie Nici eu nu mai ştiu...[neinteligibil]...”;

In alte discuţii, Stan Mustaţă vorbea despre Sorin Pantiş, inculpat în dosarul ICA.

  • Inculpaţii au revenit în camera de zi şi, la un moment dat, Mustaţă Stan a surprins o ştire la televizor referitoare la dosarul privind „privatizarea I.C.A”: „Î...! Uite-i omu' meu! Uite-i omu' meu Pantiş! Pantiş e omul meu! Pantiş e omul meu! L-a pus Voiculescu! Păi, el a vândut aia... A vândut... A vândut... cum, ăla cum îi spune? Bunuri de șaizeci de milioane... ”. Inculpatul MUSTAŢĂ Stan le-a adus la cunoştinţă interlocutorilor şi faptul că urmează să pronunţe o soluţie în acest dosar şi, mai mult, s-a antepronunţat: „...[neinteligibil]... altul, tot de acolo! A.D.S. Exact în dosarul ăla e! Ma.... Uite, au negat că au fost constrânşi să privatizeze I.C.A. Ăla-i I.C.A. - Institutul Cercetări Alimentare. ...[neinteligibil]... că se apropie pronunţarea mea. Marţi am pronunţare, MARIANA ştie! Da' de ce nu dă martorul ăla care a zis clar: «Domnule, eu, când am scris că este furăciune, că e subevaluată... » şi l-au dat afară? Pe ăla de ce nu-l dă? De ce? Pe ăla de ce nu-l dă? Un alt martor. L-au dat afară! Ăla era şef serviciu nu era mă... frecatores! Şef serviciu! I-a zis: «Ia, fă-mi dumneata evaluare ca să trecem în... să privatizăm!» Şi ăla a făcut un: «Domn'e, e greşit ce s-a făcut acolo!» Păi, cum să vinzi bunuri de şaizeci de milioane... Ai lua...? Aş lua şi eu, să de-a dracu', aş împrumuta la toţi! Cu o sută de mii? Cu o sută cinci mii! Deci, de şaptezeci de ori mai puţin! Dă-o în morţii ei de viaţă! Bă, tu auzi? Şaizeci de milioane să iei cu o sută de mii?”;

Potrivit interceptărilor, complicii lui Stan Mustaţă au discutat cu doi avocaţi misterioşi detaliile din dosarul ICA.

  • În data de 15 aprilie 2014, Boraciu Ion a fost gazda avocatului DC, căruia i-a prezentat imobilul în cauză ca fiind biroul său. Inculpatul şi-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziţie acest birou, interlocutorul arătându-se interesat de o asemenea posibilitatea: „Cu cine vorbesc? Cu cine tre’ să vorbesc?”. Inculpatul i-a indicat să ia legătura cu menajera sa, atrăgându-i atenţia că, după ora 16:00, ar trebui să evite vizitele, întrucât imobilul era folosit de judecătorul Stan Mustaţă: „Păi, ori e doamna… nicio problemă, şi după-amiază la patru să nu prea vii, că vine el”, „Are grefiera lui, mă, aia, Mariana Curea”. În continuare, susnumiţii au discutat despre faptul că judecătorul Mustaţă Stan era învestit să judece dosarul penal privind pe Dan Voiculescu. La un moment dat, în birou a sosit şi avocatul IT, conversaţia continuând între cele trei persoane menţionate. Boraciu Ion l-a prezentat pe DC . Din planşele foto a reieşit că, într-adevăr, Boraciu Ion era anturat de judecătorul … Mustaţă Stan. Conform imaginilor înregistrate, la un moment dat, Boraciu Ion i-a solicitat avocatului IT să lase telefoanele pe masă şi să-l urmeze în grupul sanitar al imobilului („Lasă şi tu alea, acoalea, niţel, telefoanele… şi hai să-ţi zic ceva!”). Avocatul s-a conformat solicitării şi cei doi au continuat conversaţia în baie, obiectul conversaţiei fiind prezentat la punctul  rechizitoriului.

Următorul termen în dosarul ICA: 10 iunie

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen de judecată în dosarul lui Dan Voiculescu în 10 iunie, când ar putea să se pronunţe în cazul mai multor solicitări ale avocaţilor.

  • În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
  • Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.
  • În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate