Editura Evenimentul si Capital

STENOGRAME: Interceptări despre DOSARUL ICA. Judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de CORUPȚIE, voia să dea soluţie favorabilă lui Dan Voiculescu: „Şi bă, în caz de ceva… Că e loc”/ „Da, da, da. Da!”

14-05/voiculescuzeghe-465x390
Autor: | | 88 Comentarii | 7875 Vizualizari

Judecătorul Stan Mustaţă discuta cu complicii săi despre dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat al cinci ani de închisoare. Detaliile apar în rechzitoriul DNA prin care Stan Mustaţă a fost trimis în judecată pentru corupţie. El era unul din judecătorii care soluţiona dosarul ICA la Curtea de Apel București unde Voiculescu aștepta sentința definitivă.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus şi trimiterea în judecată a altor trei persoane, respectiv a lui Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost deferit justiţiei pentru că a dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Detalii din rechizitoriul DNA prin care Stan Mustaţă a fost trimis în judecată

  • În continuare, Ion Boraciu i-a solicitat detalii lui  Stan Mustaţă despre dosarul penal privind pe Dan Voiculescu: „…şi de aia m-am… îi faci amânare… cerere, nu? ”, „Cine-i număru’ unu acolo, tu sau… ? ”, iar judecătorul l-a lămurit că era el conducea completul de judecată („Eu. Mă dau...[neinteligibil]...”). De asemenea, Ion Boraciu şi-a manifestat disponibilitatea de a obţine o soluţie favorabilă în respectiva cauză penală („Şi bă, în caz de ceva…”, „Că e loc. ”), Stan Mustaţă confirmând imediat că a înțeles corect „oferta sa”: „Da, da, da. Da”.
  • În ziua de 11 martie 2014  Ion Boraciu s-a întâlnit la biroul său cu Stan Mustaţă,  Mariana Curea,  Florian Alexandru şi  Ciprian Moraru, prilej cu care judecătorul i-a oferit mai multe sfaturi, unele în şoaptă, Ciprian Moraru (conform imaginilor înregistrate  Mariana Curea a furnizat, din interiorul poşetei, mai multe înscrisuri pe care le dă lui  Stan Mustaţă). În continuare, pe fondul unei emisiuni televizate, Ion Boraciu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care a fost soluţionat „dosarul transferelor” şi, împreună cu  Stan Mustaţă, au făcut o paralelă între situaţia unuia dintre condamnaţii din dosar şi cea în care se aflau ei  („Cum îs cei pe aici, s-a dus la o masă… ”), iar Stan Mustaţă a confirmat: „Cum  stăm noi la o masă ”.
  •  Ion Boraciu i-a sugerat judecătorului  Stan Mustaţă să „scape” de dosarul penal privind pe inculpatul Dan Voiculescu („Tu nu poţi să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”), fiind în asentimentul interlocutorului său („Păi, asta-i fac! ”), acest aspect fiind comentat şi de grefierul Mariana Curea: „Se abţine şi dacă i-o admite, a scăpat”. Motivul determinant al solicitării lui Ion Boraciu se regăseşte în dorinţa de a proteja interesele grupării criminale din care făceau parte, membrii grupului devenind vulnerabili în eventualitatea în care judecătorul  Stan Mustaţă ar fi fost obiectul atenţiei publice, prin judecarea unui dosar penal de interes public.

 

Într-o altă întâlnire, Ion Boraciu, complicele judecătorului Stan Mustaţă, explica de unde venea teama de DNA.

  • Astfel, pentru a explica de ce anterior îi ceruse judecătorului să nu-şi mai folosească telefonul personal,  Ion Boraciu le-a explicat celor doi interlocutori că Stan Mustaţă era „vizat” în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că nu întâmplător dosarele lui Dan Voiculescu fuseseră repartizate la acesta şi la celălalt membru al completului de apel, judecătorul  Florică Duţă, dialogul desfăşurându-se în şoaptă: „...[neinteligibil]... Nu ai cum... ăştia doi ...[neinteligibil]... Ăştia sunt cei mai vizaţi judecători din Curtea de Apel. Chiar de ...[neinteligibil]... Toate alde ăia, ăştia, le-a dat la alţii şi toţi i le dau lu' ăsta. ...[neinteligibil]... Hm? Cu băiatul ăsta... dosarul ăsta. Cel mai greu dosar din justiţia română...[neinteligibil]...”.
  • De asemenea,  Ion Boraciu a demonstrat că deţinea informaţii referitoare la cele două dosare penale ale inculpatului Dan Voiculescu: „Omul n-are nimic. ...[neinteligibil]... gata ...[neinteligibil]...  n-are nimic...[neinteligibil]... Da, da. N-are omu' nimic. E băgat forţat. Cum e şi cu acuma, cu... cum l-a arestat p-ăla cu RCS RC... l-a luat şi pe el şi pe fii-sa! ...[neinteligibil]... Păi, el fondatorul la ...[neinteligibil]... şi el pe acolo... S-a dus şi el acolo, prostul. Şi aicea la fel ...[neinteligibil]... nici n-are treabă ...[neinteligibil]... nici o problemă...[neinteligibil]... Zice că i-a zis lu' Florin el: "Cumpără, mă, aia!" De-aia e luat. ...[neinteligibil]... Păi, cu dovezi, deci...” inclusiv informaţii referitoare la pronunţarea instanţei de apel: „...[neinteligibil]... poate aşa, să lase să curgă până în decembrie Nici eu nu mai ştiu...[neinteligibil]...”;

In alte discuţii, Stan Mustaţă vorbea despre Sorin Pantiş, inculpat în dosarul ICA.

  • Inculpaţii au revenit în camera de zi şi, la un moment dat, Mustaţă Stan a surprins o ştire la televizor referitoare la dosarul privind „privatizarea I.C.A”: „Î...! Uite-i omu' meu! Uite-i omu' meu Pantiş! Pantiş e omul meu! Pantiş e omul meu! L-a pus Voiculescu! Păi, el a vândut aia... A vândut... A vândut... cum, ăla cum îi spune? Bunuri de șaizeci de milioane... ”. Inculpatul MUSTAŢĂ Stan le-a adus la cunoştinţă interlocutorilor şi faptul că urmează să pronunţe o soluţie în acest dosar şi, mai mult, s-a antepronunţat: „...[neinteligibil]... altul, tot de acolo! A.D.S. Exact în dosarul ăla e! Ma.... Uite, au negat că au fost constrânşi să privatizeze I.C.A. Ăla-i I.C.A. - Institutul Cercetări Alimentare. ...[neinteligibil]... că se apropie pronunţarea mea. Marţi am pronunţare, MARIANA ştie! Da' de ce nu dă martorul ăla care a zis clar: «Domnule, eu, când am scris că este furăciune, că e subevaluată... » şi l-au dat afară? Pe ăla de ce nu-l dă? De ce? Pe ăla de ce nu-l dă? Un alt martor. L-au dat afară! Ăla era şef serviciu nu era mă... frecatores! Şef serviciu! I-a zis: «Ia, fă-mi dumneata evaluare ca să trecem în... să privatizăm!» Şi ăla a făcut un: «Domn'e, e greşit ce s-a făcut acolo!» Păi, cum să vinzi bunuri de şaizeci de milioane... Ai lua...? Aş lua şi eu, să de-a dracu', aş împrumuta la toţi! Cu o sută de mii? Cu o sută cinci mii! Deci, de şaptezeci de ori mai puţin! Dă-o în morţii ei de viaţă! Bă, tu auzi? Şaizeci de milioane să iei cu o sută de mii?”;

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate