Jihadul lovește la capătul lumii

Jihadul lovește la capătul lumii

Pentru a doua oară, în doar trei luni, Australia s-a confruntat cu o criză teroristă declanșată de adepți ai Statului Islamic.

O nouă acțiune teroristă a ținut, ieri, cu sufletul la gură Australia și întreaga lume, după ce un bărbat a luat circa 30 de ostatici într-o cafenea din Sydney. În septembrie, sute de polițiști au participat la raiduri, în urma unor informații potrivit cărora un grup de militanți, susținători ai Statului Islamic, urma să comită crime în plină zi, inclusiv decapitări, pe străzile metropolei.

Terorist iranian

Identificat ulterior de polițiști ca fiind Man Haron Monis, un islamist iranian, cu antecedente penale, bărbatul era eliberat pe cauțiune după ce fusese declarat complice la uciderea fostei soții și era cercetat în mai mult de 40 de cazuri de abuzuri sexuale. De asemenea, el a fost condamnat pentru că a trimis scrisori ofensatoare familiilor soldaților australieni decedați.

Monis a cerut un steag al ISIS și să vorbească la telefon cu premierul Tony Abbott.

Sute de ofițeri de poliție, printre care și lunetiști, au înconjurat cafeneaua Lindt Chocolate din districtul central financiar al orașului Sydney, după ce bărbatul înarmat a ocupat clădirea respectivă. Teroristul i-a obligat pe ostatici să țină la geam un steag negru, pe care scria în arabă: „Nu există alt Dumnezeu decât Allah, iar Mohammed este profetul Lui”. Ironia sorții a făcut ca sub steag să se poată citi inscripția „Crăciun fericit!”, din geamul restaurantului.

Steagul este foarte popular printre susținătorii unor grupări radicale precum Statul Islamic și Al-Qaida. Operațiunea a luat sfârșit după 16 ore de asediu, atunci când polițiștii au intrat în forță în cafenea, cu focuri de armă, cel puțin două persoane fiind ucise și alte trei rănite grav.

„Act josnic”

Premierul Tony Abbot s-a arătat „profund șocat” de faptul că „oamenii sunt ținuți prizonieri de un tip înarmat care are o motivație politică”. Declarația a fost făcută la finalul unei reuniuni a Comisiei de Securitate Națională, la Canberra. Peste 40 de organizații musulmane australiene au condamnat luarea de ostatici. „Respingem orice încercare de a lua vieți nevinovate și de a insufla teamă și teroare”, au declarat organizațiile, acuzând un „act josnic”, care vrea să facă rău musulmanilor din întreaga țară.

Rețea de jihadiști, anihilată în Franța

O filieră de recrutare de jihadiști către Siria a fost anihilată, ieri, în regiunile Toulouse, Paris și Normandia. Zece obiective au fost vizate de poliția antiteroristă și de membrii Raid, o unitate de elită a poliției. Numărul exact al persoanelor reținute nu a fost dat publicității. Această filieră ar fi transportat deja în Siria candidați la jihad. Franța se confruntă cu o explozie a numărului de candidați la jihad, care pleacă în Siria și Irak, provocând îngrijorări cu privire la organizarea de atentate, la întoarcerea lor în țară. În prezent, există 400 de astfel de persoane în Franța: 200 vor să plece, 120 au revenit deja în țară, în timp ce 200 sunt în tranzit și alte 50 au murit.