De ce nu a expulzat Israelul niciun diplomat rus

De ce nu a expulzat Israelul niciun diplomat rus

Faptul că Tel Aviv-ul nu s-a solidarizat cu cele peste 24 de țări occidentale, care au expulzat 117 reprezentanți diplomatici ai Moscovei, a stârnit uimire. Iată explicația

Londra a indicat Kremlinul drept vinovat şi a expulzat 23 de diplomaţi ruşi. Moscova a reacţionat expulzând, la rândul său, diplomaţi britanici.

Decizia cabinetului israelian, de a nu expulza diplomaţi ruşi, a fost luată din trei consideraţii, explică Debka, un site israelian apropiat comunității de informații:

1. Raportul serviciilor secrete prezentat primului ministru Benyamin Netanyahu şi ministrului apărării Avigdor Lieberman arăta că agentul chimic militar utilizat în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale a fost iniţial produs în Uniunea Sovietică. În ziua de astăzi, însă, cel puțin 20 de țări produc și stochează Novocioc.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Săptămâna trecută, Israelul a încercat să afle care este poziţia lui Trump faţă de solicitarea premierului britanic Theresa May făcută aliaţilor săi de a reacţiona în mod solidar la agresiunea Moscovei. Relațiile Israelului cu Rusia sunt foarte delicate, mai ales în Siria, unde Moscova deține supremația aeriană totală. Toate atacurile Tel Aviv-ului asupra unor ținte Hezbollah au practic acordul Rusiei.

Iniţial, Casa Albă a răspuns într-un mod diplomatic şi neangajant, aşteptând dovezi de la Londra. Guvernul Majestăţii Sale nu a prezentat niciodată public aceste dovezi.

Donald Tump declara în 13 martie: „De îndată ce ne vor fi prezentate rezultatele cu claritate, dacă suntem de acord că într-adevăr așa s-au întâmplat lucrurile, vom condamna Rusia sau pe oricine altcineva (implicat)”.

3. După o tăcere de câteva zile, Trump a decis expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi şi închiderea consulatului Moscovei din Seattle. Preşedintele răspundea astfel „folosirii de către Rusia a unei arme chimice militare pe teritoriul Regatului Unit”, potrivit anunţului făcut luni de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

 

Negocieri în Dosarul Iranian

 

Sursele israeliene menționate de Debka arată că schimbarea de atitudine a Casei Albe se explică prin dorința sa de a obține sprijinul UE în negocierile pentru un nou tratat nuclear cu Iranul. Trump a promis încă din campania electorală că va denunța acordul cu Teheranul, iar Israelul consideră regimul ayatollahilor pericolul numărul unu la adresa sa. Rusia și țările europene consideră că acordul iranian nu trebuie modificat. Prin mutarea sa, Trump încearcă să răstoarne acest raport de forțe, explică Debka.