ISIS se REGRUPEAZĂ sub steagul lui Erdogan

ISIS se REGRUPEAZĂ sub steagul lui Erdogan

Turcia lui Erdogan recrutează şi antrenează luptători ISIS pe care îi foloseşte în invazia militară a Afrinului, enclava kurdă din nordul Siriei.

„Majoritatea celor care luptă în Afrin împotriva YPG (Unităţile de Apărare Populară kurde) sunt membri ISIS, deşi Turcia i-a antrenat în mod special pentru a le schimba tacticile de asalt”, a declarat Faraj, un fost membru al forţelor ISIS, care încă mai păstrează legături strânse cu mişcarea jihadistă, într-un interviu acordat ziarului britanic The Independent.

El a adăugat: „Turcia a încercat la începutul operaţiunilor să înşele oamenii afirmând că luptă împotriva ISIS, însă în realitate ea îi antrenează pe membrii ISIS şi îi trimite în Afrin.”

Circa 6000 de membri ai trupelor turce şi 10.000 de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL) au intrat în Siria pe 20 ianuarie cu misiunea de a-i izgoni pe kurzi din regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul a fost condus de ASL, o armată care în anii trecuţi grupa rebeli nejihadişti anti-Assad de diverse orientări, şi care a fost sprijinită de Occident. Acum, spune Faraj, aceasta este compusă majoritar din  jihadişti ISIS şi Al-Qaida.

Recent a fost dată publicităţii o înregistrate video în care trei bărbaţi cu „uniforme” Al-Qaida cântă, lăudându-şi performanţele militare: „Am fost dârji în Groznâi (Cecenia) şi Daghestan (Caucazul de Nord). Şi apoi am cucerit Tora Bora (fostul cartier general al lui Ossama bin Laden). Şi acum mergem la Afrin.”

ISIS a suferit înfrângeri grele anul trecut, pierzându-şi ambele „capitale”: Mosul în Irak şi Raqqa în Siria. Mulţi dintre liderii săi au fost ucişi, iar majoritatea trupelor „califatului” au fost împrăştiate. În ultimele două luni, însă, ISIS dă semne de regrupare. Au avut loc mai multe atentate sângeroase în Irak şi Siria

Acum, forţele ISIS par că se regrupează sub steagul Turciei.

Pentru Erdogan, folosirea jihadiştilor în operaţiunile sale din Afrin este profitabilă: întâi, pentru că este vorba de luptători profesionişti, bine pregătiţi şi căliţi în lupte. Apoi, pentru că uciderea jihadiştilor nu ar irita opinia publică din Turcia, aşa cum s-ar întâmpla dacă ar muri soldaţii turci.

Pe de altă parte, asocierea cu Turcia este profitabilă şi pentru ISIS: astfel, mişcarea teroristă demonstrează că nu a dispărut şi încă reprezintă o forţă de temut.