Iohannis, președintele care vrea să ne aducă Liniștea, nu neapărat pe Cioloș

Iohannis, președintele care vrea să ne aducă Liniștea, nu neapărat pe Cioloș

Scandalurile din ultima perioadă, în care se ”joacă” de-a valma politicieni, presă și actori din justiție, nu cred că l-au făcut să lăcrimeze pe președintele Iohannis, să-l lase să încingă o partidă de tenis sau să-l îmboldească să întoarcă pe toate fețele ofertele de vacanță pentru Crăciun.

 De data asta nu-l văd asistând impasibil, căci nu (mai) arată ca un președinte detașat sau habarnist.

În ultima intervenție televizată, săptămâna trecută, când s-a așezat în fața presei surâzător și dornic de a-și transmite mesajele, am sesizat că parcă luase meditații de comunicare. Vorbea repede, cu idei legate și zâmbet pe buze. Nu era vorba doar de modul în care comunica. Nu mai era ”Ficus”. Se ițea politicianul pe care nu-l mai întâlnisem de la momentul când l-a executat pe Crin Antonescu, preluând șefia PNL, sau cel din unele momente ale campaniei electorale din 2014. O să revin la acest episod de săptămâna trecută, fiindcă e importantă raportarea președintelui la premierul Dacian Cioloș în perspectiva alegerilor din decembrie. Rămânem puțin în zona marilor scandaluri și dosare de la DNA care par că au ca miză rearanjarea scenei politice și influențarea electoratului.

Kalus Iohannis nu-i deloc absent de la ce se întâmplă. Îmi dă convingerea că analizează, împreună cu consilierii, tot ce se întâmplă și pândește momentul când să-și facă apariția pe scenă. E un fel de actor principal – vedeta spectacolului – omorât în actul 2 al piesei și care iese la final să culeagă ropotele de aplauze și să primească coșul cu flori. Nu-l văd regizor, fiindcă e încă departe de calitățile unui astfel de președinte puternic. Dar este sau a fost convins că dacă intră în piesă, va juca și va câștiga tot ce a pierdut în ultimii doi ani, ba s-ar putea să obțină și o prelungire de madat în degringolada generală care a pus stăpânire pe România. Doar așa i-a urat – nu? - și Traian Băsescu la schimbarea mandatului!

Ne puteți urmări și pe Google News

E posibil ca președintele Iohannis să-și fi propus să stopeze cumva nebunia asta ca-ntr-o piesă de Gogol, la care românii sunt spectatori-activi. Îl văd ca, la momentul oportun, să apară de după cortină clamând teatral, cu izul acela de efect electoral: ”Eu sunt omul care v-a adus Liniștea!”. Nu-i de ignorat faptul că în pixul lui stau multe numiri și demiteri.

Președintele Iohannis ne-a spus că l-ar vrea pe Dacian Cioloș premier și după alegerile parlamentare și i-a cerut să intre într-un partid: „să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare”. Nu a nominalizat PNL, deși toată lumea s-a gândit la partidul rămas în poala Alinei Gorghiu. Avea și motive să n-o facă: 1) Nu-i permitea Constituția să spună că-l nominalizează premier doar dacă se înscrie în PNL. 2) Vroia să aibă un răspuns public de la Cioloș, despre care se spune (și chiar el a afirmat într-un interviu acordat EVZ, în 2014) că are simpatii de stânga. 3) Ca să știe electoratul de ce, la momentul zero, va avea o altă opțiune decât Cioloș.

Mi-a rămas în minte din acel dialog de 15 minute cu presa mai ales declarația despre Vasile Blaga, care i-a telefonat președintelui înainte să plece spre DNA Ploiești, declarație pe care o simt că are tâlcul său, încă nedescâlcit. Spunea președintele Iohannis: „Pentru PNL situația e foarte complicată. Știți foarte bine că unificarea PNLPDL am făcut-o la vremea respectivă eu împreună cu Vasile Blaga. Vasile Blaga este o persoană care mulți ani a fost o persoană cheie în PDL și pe urmă în PNL. Și în campania mea electorală a lucrat foarte mult și cu succes. (…) E o campanie complicată”.

Complicat, într-adevăr! Blaga, șef de campanie, Blaga pus sub învinuire acum pentru o singură afacere, dar în comunicatul DNA se vorbește de mai multe, Blaga care nu mai candidează și, nemaifiind senator, DNA va lua aviz de cercetare penală de la președintele Iohannis. O campanie complicată, pe care o va putea liniști din clocot șeful de la Cotroceni.