Editura Evenimentul si Capital

Iohannis: Circa 20% din comerțul exterior al României are ca partener Germania

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 174 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, că aproximativ 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania, care este "în sfera inovaţiei, un autentic model european", informează un comunicat al Preşedinţiei, citat de Agerpres.

Potrivit mesajului transmis de şeful statului cu prilejul Recepţiei de Anul Nou organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi care a fost comunicat participanţilor de către consilierul prezidenţial pentru politici economice, Cosmin Marinescu, "în această etapă postcriză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii competitivităţii şi ai inovării, din perspectiva propriilor noastre atuuri".

Klaus Iohannis a precizat că, în agricultură, industrie şi în sfera serviciilor, "mediul de afaceri invocă sistematic nevoia de capital investiţional, nevoia de finanţare".

"Însă nu neapărat banii sunt problemă, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie că ne referim la investiţiile străine, fie la atragerea fondurilor europene. În acest sens, tema generică a evenimentului dvs. - inovaţia - se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu şi lung. Iar Germania ne dezvăluie, din acest punct de vedere, deopotrivă exemple şi oportunităţi. În sfera inovaţiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finanţarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbţie al tehnologiei în cadrul companiilor, precum şi în privinţa parteneriatului dintre industrie şi universităţi în domeniul cercetării", le-a transmis preşedintele participanţilor la Recepţia de Anul Nou.

Şeful statului a adăugat că, în opinia sa, România va prospera "pe măsură ce vom preţui cu adevărat munca productivă şi ierarhia valorilor, pe măsură ce vom răsplăti cât mai bine eficienţa şi vom stopa risipa".

"România va fi competitivă pe măsură ce vom îmbunătăţi calitatea instituţională a mediului de afaceri. În ecuaţia inovării contează în mod esenţial anumiţi factori instituţionali care grevează, în mod direct, performanţele mediului de afaceri: birocraţia, corupţia, plata taxelor şi a impozitelor, uşurinţa de a începe sau de a închide o afacere. Inovaţia nu apare oriunde şi oricum, ci acolo unde şi atunci când există stimulente economice, libertate pentru iniţiativa antreprenorială, reguli clare şi stabile, care să ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seamă în plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, bugetari şi financiari, ci şi ca exerciţiu de predictibilitate a guvernării, în general", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a punctat, totodată, şi buna cooperare comercială româno-germană, spunând că anul trecut comerţul bilateral "a depăşit 20 de miliarde de euro".

"Ne bucurăm, însă, atunci când, cel puţin în privinţa cooperării dintre România şi Germania, există semne de performanţă şi speranţă. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al României. Relaţiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare semnificativă. În anul 2014, pentru prima dată, exporturile României pe piaţa Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comerţul bilateral a depăşit 20 de miliarde de euro. Aşadar, circa 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania. În acelaşi timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivităţii, faptul că peste trei sferturi din exporturile româneşti adresate pieţei germane sunt produse cu valoare adăugată superioară", a mai spus şeful statului, potrivit sursei amintite.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate