Editura Evenimentul si Capital

Iohannis: Circa 20% din comerțul exterior al României are ca partener Germania

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 171 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, că aproximativ 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania, care este "în sfera inovaţiei, un autentic model european", informează un comunicat al Preşedinţiei, citat de Agerpres.

Potrivit mesajului transmis de şeful statului cu prilejul Recepţiei de Anul Nou organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi care a fost comunicat participanţilor de către consilierul prezidenţial pentru politici economice, Cosmin Marinescu, "în această etapă postcriză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii competitivităţii şi ai inovării, din perspectiva propriilor noastre atuuri".

Klaus Iohannis a precizat că, în agricultură, industrie şi în sfera serviciilor, "mediul de afaceri invocă sistematic nevoia de capital investiţional, nevoia de finanţare".

"Însă nu neapărat banii sunt problemă, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie că ne referim la investiţiile străine, fie la atragerea fondurilor europene. În acest sens, tema generică a evenimentului dvs. - inovaţia - se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu şi lung. Iar Germania ne dezvăluie, din acest punct de vedere, deopotrivă exemple şi oportunităţi. În sfera inovaţiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finanţarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbţie al tehnologiei în cadrul companiilor, precum şi în privinţa parteneriatului dintre industrie şi universităţi în domeniul cercetării", le-a transmis preşedintele participanţilor la Recepţia de Anul Nou.

Şeful statului a adăugat că, în opinia sa, România va prospera "pe măsură ce vom preţui cu adevărat munca productivă şi ierarhia valorilor, pe măsură ce vom răsplăti cât mai bine eficienţa şi vom stopa risipa".

"România va fi competitivă pe măsură ce vom îmbunătăţi calitatea instituţională a mediului de afaceri. În ecuaţia inovării contează în mod esenţial anumiţi factori instituţionali care grevează, în mod direct, performanţele mediului de afaceri: birocraţia, corupţia, plata taxelor şi a impozitelor, uşurinţa de a începe sau de a închide o afacere. Inovaţia nu apare oriunde şi oricum, ci acolo unde şi atunci când există stimulente economice, libertate pentru iniţiativa antreprenorială, reguli clare şi stabile, care să ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seamă în plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, bugetari şi financiari, ci şi ca exerciţiu de predictibilitate a guvernării, în general", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a punctat, totodată, şi buna cooperare comercială româno-germană, spunând că anul trecut comerţul bilateral "a depăşit 20 de miliarde de euro".

"Ne bucurăm, însă, atunci când, cel puţin în privinţa cooperării dintre România şi Germania, există semne de performanţă şi speranţă. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al României. Relaţiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare semnificativă. În anul 2014, pentru prima dată, exporturile României pe piaţa Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comerţul bilateral a depăşit 20 de miliarde de euro. Aşadar, circa 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania. În acelaşi timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivităţii, faptul că peste trei sferturi din exporturile româneşti adresate pieţei germane sunt produse cu valoare adăugată superioară", a mai spus şeful statului, potrivit sursei amintite.

Klaus Iohannis a susţinut în mesajul său că, în opinia sa, "consolidarea cooperării economice dintre România şi Germania reprezintă o prioritate nu doar în plan comercial, ci şi în planul investiţional".

"Comerţul bilateral are încă multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din România reprezintă doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia şi Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic în privinţa ponderii importurilor României în totalul exporturilor Germaniei. În acest sens, consolidarea cooperării economice dintre România şi Germania reprezintă o prioritate, şi nu doar în plan comercial, ci şi în planul investiţional. În prezent, investiţiile germane ocupă locul 3 în topul investiţiilor străine din România (după Olanda şi Austria), cu peste 12% din totalul investiţiilor străine", a mai spus preşedintele.

Acesta şi-a exprimat convingerea că relaţiile economice cu Germania "pot fi extinse şi aprofundate în domeniul inovării şi al transferului tehnologic".

"Investiţiile străine sunt, fără îndoială, sursa esenţială pentru susţinerea şi încurajarea inovaţiei prin transferul de know-how şi tehnologie, iar atragerea acestor investiţii străine ar trebui să constituie prioritatea absolută a oricărei strategii economice", a precizat Klaus Iohannis, felicitând, totodată, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană pentru "misiunea sa aparte, prin care inovează benefic, continuu şi pe termen lung, pentru România, pentru Germania şi pentru performanţa economică, în general".

Recepţia de Anul Nou este un eveniment care reuneşte oameni de afaceri şi asociaţii de profil, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului şi autorităţilor române.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate