Editura Evenimentul si Capital

INTERVIURI CU SCRIITORI. Mircea Dinescu: „Chelnerul lui Labiș, ajuns Erou al Muncii Socialiste, era să fie lichidat de Securitate din pricina unui ghiudem”

14-05/mircea-dinescu-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 4085 Vizualizari

După ce miercurea trecută am vorbit despre întoarcerea lui la literatură, moartea lui Marin Preda sau discreta familie a poetului, discuţia cu Mircea Dinescu merge mai departe. În curtea unui conac al familiei Bibescu, ce seamănă cu decorul dintr-un film de Nikita Mihalkov, Mircea Dinescu povesteşte despre chelnerul lui Nicolae Labiş care era Erou al Muncii Socialiste şi gata, gata să fie lichidat de Securitate din pricina unui ghiudem.

Printre poveşti despre producerea vinului urmează o bătaie între poeţi, pornită de la Ceauşescu sau cum a pierdut Uniunea Scriitorilor o clădire importantă pentru că un armean a împiedicat oboist să îşi serbeze ziua naştere în casa lui. Vine şi despre contractele poetului cu Vântu, Patriciu, sau Prigoană şi, nu în ultimul legat de ce a scris despre poezia lui chiar Eugene Ionesco.

Evz: Cu peste 45 de ani în urmă scriai că „vinul te știe pe de rost” și toată critica literară remarca și acele versuri. Anticipai ce vei deveni? Mircea Dinescu: Nu m-am gândit niciodată că voi deveni producător de vin. Am pierdut mulţi bani în marea agricultură şi m-am vindecat. Apoi am cumpărat domeniul de la Cetate şi m-am gândit să produc mâncare bio şi vin. Mă plimbam prin zonă şi am văzut cum într-o vie imensă păşteau oile, undeva pe la Galicea. M-am interesat a cui este via respectivă şi am intrat în posesia ei legal, după ani de zile de zbateri. Nu cred că lumea mai ţine minte dar Dan Voiculescu, de necaz că apăruse dosarul lui de securitate şi eu eram membru CNSAS a provocat nişte emisiuni la Antene, cum că aş fi furat via de la adevăraţii proprietari. Între timp am plantat 50 de hectare cu vie şi produc 12 soiuri de vin…

Evz: Parcă vinul tău este deja pe piață…. M.D.: Nu este al meu. Sunt unii de la Oprişor, care au luat numele „La Cetate” , profitând de reclama pe care o fac eu acestui loc. Dar o să îi dau în judecată. Eu fac vin de calitate după cele mai moderne metode. Am investit mult în instalaţii franţuzeşti şi nemţeşti şi am angajat şi un specialist. Am mai cumpărat şi o cramă, care a aparţinut familiei Bibescu unde o să mai fac un hotel şi, gata, mă potolesc.

Postfața lui Eugene Ionesco

„Prin anul 1988 nu mă mai băga nimeni în seamă. Luasem patru premii ale Uniunii Scriitorilor și un premiu al Academiei Române. Aveam deja opt volume publicate la Editura Cartea românească. Aveam un volum în manuscris «Moartea citește ziarul» pe care nu mi-l publica nimeni. Am spus că îl voi trimite în străinătate și așa am făcut. A ajuns la Paris. L-a citit Eugen Ionescu. I-a plăcut, mi-a scris o postfață și m-a ajutat să îl public la o editură de prestigiu”

Apare din nou Marin Preda

Evz: Cititorii noștri au fost foarte sensibili la amintirile cu Marin Preda. Mai ai? M.D.: La un moment dat Preda era invitat la Slobozia la o întâlnire cu cititorii. Mai mergeau critici mari ai literaturii române, cum ar fi Eugen Simion sau Lucian Raicu. M-a luat și pe mine ca să îmi facă un serviciu și să mă laude, să vadă ăia ce poet a plecat din Slobozia. La un moment dat secretarul cu probleme de propagandă din județul Ialomița ne-a dus să vizităm și o fermă de vaci-model, de pe lângă Urziceni. Era ceva ce nu prea mai văzusem. Mașinile intrau în incintă printr-un șanț cu apă să le dezinfecteze. Noi toți cu halate albe. Vacile erau aduse din Olanda, erau foarte scumpe și Ceaușescu se ocupa personal de obiectivul respectiv. La un moment dat Lucian Raicu, uitându-se la șeful fermei îmi spune că îl știe pentru că era chelner la Trocadero. Și că îl servea pe Nicolae Labiș, ba îi dădea și pe datorie. Eu m-am dus, l-am întrebat și omul a zis că așa a fost. Dar la colectivizare , pentru că era membru PCR l-au dus în satul lui și acolo a rămas. A ajuns Erou al Muncii Socialiste și avusese chiar unele necazuri. Ceaușescu venea des la vaci și omul nostru l-a invitat să mănânce niște ghiudem făcut de el. Tovarășul a gustat și după a venit un general, care i-a zis Eroului, „nenorocitule, trebuia să gustăm noi întâi. Te bag la pușcărie”. Omul nostru, Eroul, a avut noroc. Securiștii s-au potolit și el a semnat o hârtie că se făcuseră analizele ghiudemului înainte.

Bătaie între poeți legată de Ceaușescu

Evz: Înainte să devii dizident cu acte în regulă ai mai avut necazuri? M.D.: Am mai avut. O parte dintre scriitori doreau să facă o altă Uniune şi să ne dea pe noi afară. La o întâlnire chiar cu Nicolae Ceauşescu Iulian Neacşu ne-a reclamat pe câţiva dintre noi, pe mine sau pe Dorin Tudoran că nu scriem poezii patriotice şi aşa mai departe. Ne-a turnat, cum s-ar spune direct la Nea Nicu, ceea ce nu prea era o glumă pe atunci. El a venit în vizită pe la Revista Luceafărul, unde lucram eu. El nu lucra acolo dar era prieten cu Mihai Ungheanu. Când l-am văzut am sărit la el şi Dorin Tudoran alături de mine. Lui i-a luat apărarea Cezar Ivănescu...

Evz: Care făcuse box… M.D.: Avea cam 30 de kg pe atunci dar marele poet umbla la el cu o bară de metal. Sincer, nu a fost mare bătaie. Câţiva pumni şi nişte îmbrânceli. A fost însă mare anchetă. Eu când l-am văzut pe Iulian Neacşu i-am zis că le f..t muma- n c...r cu Ceauşescu lor cu tot. A fost o anchetă de partid cum că l-aş fi înjurat pe Ceauşescu. Dar eu am zic că Ceauşescu este al întregului popor şi s-a pus batista pe ţambal.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate