Interviu exclusiv cu autorul reportajului despre traficul de arme. Stuart Ramsey: „Nu am vrut să fac rău României. Dacă ar fi o făcătură, meritam un Oscar”

Interviu exclusiv cu autorul reportajului despre traficul de arme. Stuart Ramsey: „Nu am vrut să fac rău României. Dacă ar fi o făcătură, meritam un Oscar”

Jurnalistul englez spune că a fost însoțit în permanență de un fost militar, dar și de un translator

Prima reacție britanică la reportajul despre traficanţii români de arme, prezentat de Sky News, și care a stârnit atât de multă multă îngrijorare la București. Solicitați să ofere lămuriri despre materialul difuzat, oficialii Sky News au transmis, inițial, că Stuart Ramsey, autorul materialului, nu poate fi găsit deoarece a intrat în concediu. Ramsey este un vechi corespondent extern al postului britanic de ştiri și printre reportajele sale se numără unele privind cartelurile de droguri din Mexic sau despre revolta din Ucraina şi despre catastrofa avionului MH17, prăbuşit în estul Ucrainei. La insistența reporterului EVZ, aflat la Londra, Sky News a facilitat o convorbire telefonică cu jurnalistul de investigații. Stuart Ramsey a acordat, în exclusivitate, câteva lămuriri pentru EVZ. El s-a arătat mirat de scandalul pe care a reușit să-l stârnească în România și a susținut că documentarul său nu este o „făcătură”. Mai mult, jurnalistul susține că „nu am vrut să fac rău României și să atrag o publicitate negativă” și că unul din prietenii lui apropiați locuiește la noi în țară. Însă, a refuzat să dea nume, spunând că viața sa ar putea fi în pericol. Dar a povestit cum s-a filmat acest documentar.

Povestea a început în Albania

„Am început ancheta în Albania și, apoi, am continuat cu Bosnia, Ucraina, până am ajuns în România”, a explicat Stuart Ramsey. „Toate armele despre care vorbim mergeau către organizații musulmane, stabilite în estul Europei. Se bănuiește că autoritățile locale știau de aceste schimburi, dar influența grupărilor mafiote era mult prea mare”, a adăugat jurnalistul. „Nu vreau să dau numele celor implicați, pentru că mă tem și m-am temut și atunci de ei”, a adăugat Ramsey.

- EVZ: Mulți s-au întrebat dacă reportajul nu este o înscenare…

- Stuart Ramsey: Tuturor celor care consideră documentarul o făcătură le transmit că, dacă ar fi fost așa, merităm cu toții un Oscar.

- Erați pe teritoriul României când v-ați întâlnit cu traficanții?

- Știu sigur unde m-am aflat. În permanență am avut cu noi un fost cadru militar, care s-a ocupat cu siguranța noastră și care a verificat armele. El este cel care a aprobat eligibilitatea armelor. Alături de noi am avut și un translator, care ne-a ajutat să comunicăm, acesta fiind român.

- Ați adus acuzații grave României…

- Problema nu este România, nu am vrut să atragem o publicitate negativă. Unul dintre prietenii mei apropiați locuiește acolo. Este un semnal de alarmă la adresa țărilor care nu știu ce se întâmplă pe teritoriul lor.