INTERVIU-EVENIMENT (III) cu generalul Ion Mihai Pacepa.
- Adam Popescu
- 14 ianuarie 2015, 00:00
Interviul generalului Pacepa a generat numeroase reacții din partea cititorilor. Dar nu numai. Marea dezbatere privind publicarea acestui material de către „Evenimentul zilei” a fost: A trădat sau nu generalul Pacepa? Din punctul meu de vedere, citind dosarele Securității care au însoțit acest eveniment (în biografi a generalului Pacepa apare și un element nereal - executarea unor misiuni la canalul Dunăre-Marea Neagră - ce a fost preluat și de CNSAS), precum și o parte din memorialistica dedicată vremii, aș reformula întrebarea: Merita Nicolae Ceaușescu să fi e trădat?
Ultimul deceniu al anilor ‘80 a reprezentat pentru generația mea o perioadă extrem de întunecată. Obsesia lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a României prin înfometarea și înfrigurarea unui întreg popor, în paralel construind megalomanicul ansamblu Casa Poporului, a reprezentat o traumă greu de trecut pentru milioane de oameni. În discuțiile pe care le-am avut cu foști demnitari ai regimului Ceaușescu, de la Partid la Securitate, am afl at că Nicolae Ceaușescu știa în detaliu de suferințele prin care treceau românii. Din acest punct de vedere, cred că generalul Pacepa nu a trădat regimul lui Ceaușescu, ci Nicolae Ceaușescu începuse să trădeze un popor întreg. Am citit documentele CNSAS care au însoțit ancheta în cazul lui Ion Mihai Pacepa. Acolo am regăsit toate posibilele motive care au dus la defectarea celui mai înalt demnitar al Securității din vremea lui Ceaușescu. De la corupție la recrutarea de către CIA (sau KGB , potrivit unei alte versiuni), există supoziții argumentate cu ceea ce li se părea la acea vreme a fi logic și indubitabil, în toate documentele anchetei. Numai că, surprinzător, nu există o concluzie fi nală. Securitatea anilor 1978-1979 nu a fost capabilă să spună dacă generalul Pacepa a defectat din vreun motiv sau altul.
În ultima parte a interviului, după cum se poate vedea, am abordat problematica trădării. Ion Mihai Pacepa recunoaște modul corupt în care acționa nomenclatura comunistă și spune că a făcut parte din ea. Dar, s-a lepădat de regimul comunist, atunci când puțini îi vedeau sfârșitul. Generalul Pacepa râde de ipoteza recrutării sale de către CIA sau KGB și o pune pe seama rescrierii Istoriei. Dacă ar fi să trag o concluzie, cu subiectivismul asumat, aș spune că gestul generalului Pacepa nu poate fi considerat o trădare a României, ci se poate spune că Nicolae Ceaușescu merita să fi e „trădat” de români. Și atunci apare întrebarea fi rească: Cum pot fi denumiți cei care l-au sprijinit pe Nicolae Ceaușescu până în ultimele zile ale existenței sale? Răspunsul e în fi ecare dintre noi.