Infractorii sunt fericiți. Polițiștii dau năvală să prindă pensia uriașă

Infractorii sunt fericiți. Polițiștii dau năvală să prindă pensia uriașă

Legea pensiilor militare depopulează instituțiile de forță ale statului

În ultimele luni, aproape 100 de polițiști clujeni s-au pensionat anticipat, profitând de Legea pensiilor militare de stat, care le dă dreptul la o pensie frumoasă, chiar și înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. Pensia de serviciu anticipată este de 80 la sută din venitul brut calculat, la care se adaugă sporurile și indemnizațiile de comandă.

Profitând de această portiță legislativă, polițiștii, jandarmii, pompierii și militarii care au împlinit 47 de ani și-au depus rapoarte de pensionare și au ales să plece din sistem cu pensii chiar mai mari decât salariul pe care îl primesc în perioada de activitate.

Studiu de caz

Un lider de sindicat din Poliția Cluj, Constantin Mandache, a explicat cum se calculează o pensie specială. „Eu am 47 de ani și o vechime de 26 de ani în sistemul polițienesc. Pensia mea militară s-ar calcula la totalul brut majorat care, în cazul meu, este de 4.700 de lei. Concluzia este că eu aș ieși la pensie cu un venit lunar de 3.700 de lei. Oricine are vechimea minimă de 25 de ani, din care 15 ani lucrați în sistem, se poate pensiona anticipat”, a explicat Constantin Mandache.

„Zvonistica asta duce la sapă de lemn”

Șeful Sindicatului Agenților de Poliție crede că dacă nu ar fi zvonistica asta, angajații Ministerului de Interne și-ar vedea de activitatea lor și nu s-ar gândi toată ziua la pensie. „În fiecare zi, aflu că mai pleacă doi-trei agenți. Șefii din Poliție au plecat deja sau sunt în curs de plecare. Această avalanșă de pensionări va duce la o deprofesionalizare a sistemului. Azi, mâine, vom avea polițiști care nu știu ce trebuie să facă dacă sunt trimiși în vreo misiune. La noi circulă zvonistica asta, care duce la sapă de lemn. Am discutat și cu un secretar de stat de la Interne și mi-a spus că nimic nu se va schimba, dar oamenii nu vor să audă și basta”, a spus Mandache.

Șefii Poliției Cluj, în pensie de la 1 iulie

Unul dintre polițiștii clujeni cu cea mai mare experiență, care a ales să se pensioneze anticipat, este comisarul șef Marcel Bonțidean (foto), șeful Poliției Municipiului Cluj Napoca. Acesta a ales să plece în pensie anticipată începând cu data de 1 iulie. „Este mai bine așa. Am decis că a venit momentul să mă retrag și am ales să plec în pensie anticipată. Voi vedea eu ce voi face”, spune comandantul Bonțidean, care va încasa, la 51 de ani, o pensie generoasă, de aproximativ 6.000 de lei. Gestul șefului Poliției municipiului Cluj Napoca, a fost urmat și de alți șefi de secții de poliție, care au părăsit sistemul începând cu 1 ianuarie 2016. Polițiștii au ales să plece acasă și să primească pensii aproximativ egale cu salariul, decât să mai vină la serviciu. În locul acestor șefi au fost numiți ofițeri tineri, care nu au experiență, și care de foarte multe ori nici nu știu ce trebuie să facă.

FOTO: Marcel Bonțidean

Șmecherii cu veniturile

Legea pensiilor militare le dă dreptul celor care solicită pensie anticipată să aleagă să li se calculeze cuantumul, în funcție de veniturile cele mai mari obținute, în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani.

Această prevedere legală a făcut ca anumiți șefi din poliție și chiar agenți simpli să primească sporuri salariale importante, prime de merit, care aduc o creștere a venitului cu 50 la sută. Alții au fost numiți temporar în funcții de comandă, mult mai bine plătite. Așa s-a întâmplat în cazul unui fost șef din SIPI Cluj, comisarul Vasile Morar, care după ce a fost trecut pe linie moartă din cauza unor controale la care nu a ieșit prea bine, a fost numit șef la Poliția Gherla, de unde s-a pensionat, după șase luni, cu o pensie mult mai mare. Un alt exemplu este al jandarmilor, care preferă să facă de serviciu în weekend. „Dacă lucrezi în zilele de sâmbătă sau duminică primești cu 75 la sută mai mult, la salariu, pentru acele ore. Acest lucru înseamnă ceva. Dacă lucrezi șase luni consecutiv, doar așa, poți alege ca pensia anticipată să fie plătită pentru acele luni, îți iese un brut mai mare și, în consecință, și pensia va fi mai mare”, explică un jandarm.

Ne puteți urmări și pe Google News