Va ÎNDRĂZNI Rusia să ATACE vreo țară din Europa?

Va ÎNDRĂZNI Rusia să ATACE vreo țară din Europa?

Rusia, NATO și securitatea Europei. Raportul Conferinţei pentru Securitate München are concluzii îngrijorătoare pentru orice locuitor al Europei, arătând că am ajuns „mai aproape - mult mai aproape! - de un conflict militar semnificativ”.

În Europa, tensiunile între NATO şi Rusia rămân la cote înalte, iar războiul din Ucraina continuă”, a declarat Wolfgang Ischinger, autorul Raportului privind Securitatea München 2018.

Fost ambasador al Germaniei în SUA şi Marea Britanie, diplomatul mai afirmă, în raport, că „principalele acorduri privind controlul armamentului, precum Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), riscă să fie anulate, în timp ce eforturile pentru limitarea curselor înarmării în noi domenii, precum cel cibernetic, stagnează. Toate aceste lucruri au loc în contextul ascensiunii tendinţelor naţionaliste şi nonliberale la nivel mondial, situaţie care afectează unele dintre principiile esenţiale ale ordinii internaţionale”.

Zona Europei Centrale şi de Est este în centrul unei dispute politice tensionate, în contextul în care mulţi oficiali din cadrul Uniunii Europene exprimă preocupări privind regresele demcratice din această regiune. (...) În pofida disensiunilor politice, cooperarea militară pe flancul estic al NATO a progresat", constată raportul, precizând că au fost suplimentate efectivele militare ale Alianţei Nord-Atlantice în Polonia şi în ţările baltice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Totuşi, aceste batalioane NATO nu reprezintă capacităţi substanţiale de luptă şi nu ar putea rezista unui atac extern semnificativ. În scopul consolidării capabilităţilor de reacţie rapidă, NATO îşi reconfigurează structura de comandă militară. Subliniind că nu vrea o nouă cursă a înarmării cu Rusia, Alianţa Nord-Atlantică menţine strategia duală în relaţia cu Moscova - prin disuasiune şi dialog. Însă erodarea instrumentelor negociate pentru controlul armamentului şi mobilizarea de capacităţi militare suplimentare riscă să conducă la deteriorarea situaţiei securităţii în Europa", se mai arată în raport.

În acest context, vă invităm să vă spuneți părerea cu privire la riscurile de securitate pentru țara noastră și vecinele sale din Europa de Est.