Începe procesul de TRIERE al candidaților pentru Casa Albă. Primul mare TEST pentru cursa prezidențială: Iowa

Începe procesul de TRIERE al candidaților pentru Casa Albă. Primul mare TEST pentru cursa prezidențială: Iowa

Marea luptă electorală pentru președinția Statelor Unite începe în Iowa. În această noapte, oamenii își vor vota favoritul care să îl înlocuiască pe Barack Obama. Acesta este primul, dar și unul dintre cele mai importante teste pentru candidații care se luptă pentru șefia Americii.

Politicienii republicani și democrați se luptă deocamdată, în fiecare stat în parte, pentru nominalizarea partidului lor pentru marele scrutin din noiembrie. Favoriți în tabăra republicană sunt afaceristul devenit candidat populist Donald Trump și senatorul reprezentant al extremei, Ted Cruz, în vreme ce favoritul establishmentului, Marco Rubio, vine abia pe locul trei. În cazul democraților, lupta este una între două persoane: fostul secretar de Stat Hillary Clinton, reprezentantă a establishmentului democrat, și senatorul socialist Bernie Sanders.

Candidații la alegerile primare americane încep marea luptă electorală în statul Iowa, Donald Trump și Hillary Clinton conducând în sondaje în taberele lor, însă nu cu o diferență atât de mare pentru a putea fi anticipată o victorie sigură, relatează AFP.

Din 1976, Iowa detine privilegiul de a da startul alegerilor. Mulți candidați se pot retrage din cursă după acest prim pas.

La republicani, intrebarea-cheie este daca magnatul Donald Trump va fructifica succesul fulminant de pana acum. In opinia sociologilor, Trump a capitalizat abil respingerea elitelor poltiice de catre alegatorii dezabuzati. I-a cucerit printr-un discurs nationalist, deschis anti-imigranti si flagrant de incorect politic.

Senatorul Bernie Sanders și-a atras simpatia tinerilor democrați prin denunțarea "clasei miliardarilor" și prin apelul său la o revoluție politică. El anunță creșterea taxelor, extinderea asigurării medicale pentru mai multe persoane, educație superioară gratuită pentru toți americanii, creșterea salariului minim și destructurarea băncilor considerate "prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze".

Alegerile primare continuă în februarie, urmând ca pe 1 martie să aibă loc așa numita "super-marți", când mai multe state americane își vor desemna cadidații la nominalizarea partidelor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News