Editura Evenimentul si Capital

Încă o reacție după disputa stârnită de Marian Drăgulescu. Nevoile de finanţare ale sportului românesc dezbătute de autorităţi, mari sportivi şi jurnalişti

Dezbatere pe tema finanțării sportului românesc
Autor: | | 0 Comentarii | 69 Vizualizari

Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor, ai sportivilor de mare performanță şi ai presei au fost prezenţi miercuri, 26 ianuarie, la dezbaterea găzduită de Fundaţia Alexandrion pe tema nevoii de finanţare în sportul românesc.

Dexbaterea   s-a ținut la Hotelul Hilton Athenee Palace,fiind moderată de comentatorul Radu  Naum. Pornind de la faptul că performanţa necesită şi în acest domeniu investiţii financiare consistente, participanții au trasat   ridicat principalele problemele dificile în domeniu, au făcut recomandări şi  au fixat puncte de interes,O Sinteză a dezbaterii va fi  înaintată  atât guvernului cît și legislativului.de asemenea,discușiile au scos în evidență și ezitările mediului privat în sponsorizarea sportului.

“Prima direcţie ar fi accesul egal la banul public, atât pentru structurile sportive publice, cât şi pentru cele private, iar serviciile sportive ar trebui descentralizate şi responsabilitatea ar trebui împărţită cu autorităţile locale”, a spus Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Aceasta a mai atras atenţia asupra faptului că, atât timp cât nu vor exista campionate naţionale de anvergură, iar cluburile sportive şcolare nu pot furniza sportivi buni cluburilor universitare, România nu va reuşi să facă performanţă sportivă la nivel internaţional.

“Finanţarea federaţiilor se află acum pe un trend bun, însă cluburile sportive nu sunt finanţate. Din păcate, trebuie să ne bazăm în primul rând pe bani publici pentru finanţare, pentru că nu reuşim să generăm evenimente suficient de mari care să atragă finanţare privată”, a mai adăugat Tocală.

În ceea ce priveşte finanţarea individuală a sportivilor, potrivit noului Cod Fiscal, locurile 1-6 beneficiază de premiere financiară, locurile 4, 5 şi 6 fiind scutite şi de plata impozitelor şi a taxelor aferente. Cu toate acestea, odată retraşi din activitate, unii dintre sportivi au o viaţă plină de privaţiuni. “Salariul unui profesor de sport, pentru că asta este meseria noastră de bază, este de 1.400 de lei, ceea ce este inacceptabil”, a menţionat multipla campioana, gimnasta Corina Ungureanu, actualmente preşedinte al Clubului Sportiv Ploieşti.

Cei prezenţi la dezbatere au ridicat şi problema stabilirii unor sporturi prioritare, care să includă atât sporturi cu tradiţie în România, cât şi sporturi care au capacitatea de a genera un capital important de imagine. “Avem nevoie de o reorganizare a sistemului. La 3,2 milioane de elevi, cât sunt în sistemul preuniversitar, avem înregistraţi doar 12.000 de sportivi. Dacă luăm şi fedraţiile, ajungem la un total de 250.000 de sportivi înregistraţi în România. În mod evident, la noi sportul este subfinanţat. Să nu uităm că sunt state în care bugetul unei singure Federaţii este de 15 milioane de euro pe an”, a spus Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Ministerului Educaţiei.

La rândul său, George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, a declarat că banii de la Minister nu sunt suficienţi, dar sunt necesari şi că susţine măsura ca Guvernul să prioritizeze sporturile care să beneficieze de suport financiar.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Alte sporturi

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate