Editura Evenimentul si Capital

Încă o reacție după disputa stârnită de Marian Drăgulescu. Nevoile de finanţare ale sportului românesc dezbătute de autorităţi, mari sportivi şi jurnalişti

Dezbatere pe tema finanțării sportului românesc
Autor: | | 0 Comentarii | 65 Vizualizari

Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor, ai sportivilor de mare performanță şi ai presei au fost prezenţi miercuri, 26 ianuarie, la dezbaterea găzduită de Fundaţia Alexandrion pe tema nevoii de finanţare în sportul românesc.

Dexbaterea   s-a ținut la Hotelul Hilton Athenee Palace,fiind moderată de comentatorul Radu  Naum. Pornind de la faptul că performanţa necesită şi în acest domeniu investiţii financiare consistente, participanții au trasat   ridicat principalele problemele dificile în domeniu, au făcut recomandări şi  au fixat puncte de interes,O Sinteză a dezbaterii va fi  înaintată  atât guvernului cît și legislativului.de asemenea,discușiile au scos în evidență și ezitările mediului privat în sponsorizarea sportului.

“Prima direcţie ar fi accesul egal la banul public, atât pentru structurile sportive publice, cât şi pentru cele private, iar serviciile sportive ar trebui descentralizate şi responsabilitatea ar trebui împărţită cu autorităţile locale”, a spus Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Aceasta a mai atras atenţia asupra faptului că, atât timp cât nu vor exista campionate naţionale de anvergură, iar cluburile sportive şcolare nu pot furniza sportivi buni cluburilor universitare, România nu va reuşi să facă performanţă sportivă la nivel internaţional.

“Finanţarea federaţiilor se află acum pe un trend bun, însă cluburile sportive nu sunt finanţate. Din păcate, trebuie să ne bazăm în primul rând pe bani publici pentru finanţare, pentru că nu reuşim să generăm evenimente suficient de mari care să atragă finanţare privată”, a mai adăugat Tocală.

În ceea ce priveşte finanţarea individuală a sportivilor, potrivit noului Cod Fiscal, locurile 1-6 beneficiază de premiere financiară, locurile 4, 5 şi 6 fiind scutite şi de plata impozitelor şi a taxelor aferente. Cu toate acestea, odată retraşi din activitate, unii dintre sportivi au o viaţă plină de privaţiuni. “Salariul unui profesor de sport, pentru că asta este meseria noastră de bază, este de 1.400 de lei, ceea ce este inacceptabil”, a menţionat multipla campioana, gimnasta Corina Ungureanu, actualmente preşedinte al Clubului Sportiv Ploieşti.

Cei prezenţi la dezbatere au ridicat şi problema stabilirii unor sporturi prioritare, care să includă atât sporturi cu tradiţie în România, cât şi sporturi care au capacitatea de a genera un capital important de imagine. “Avem nevoie de o reorganizare a sistemului. La 3,2 milioane de elevi, cât sunt în sistemul preuniversitar, avem înregistraţi doar 12.000 de sportivi. Dacă luăm şi fedraţiile, ajungem la un total de 250.000 de sportivi înregistraţi în România. În mod evident, la noi sportul este subfinanţat. Să nu uităm că sunt state în care bugetul unei singure Federaţii este de 15 milioane de euro pe an”, a spus Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Ministerului Educaţiei.

La rândul său, George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, a declarat că banii de la Minister nu sunt suficienţi, dar sunt necesari şi că susţine măsura ca Guvernul să prioritizeze sporturile care să beneficieze de suport financiar.

“Sigur că statul are un rol important, însă eu mi-aş dori să văd mult mai multe multinaţionale care sunt interesate să promoveze şi să susţină performanţa din domeniul sportiv”, a precizat multipla campioană mondiala si olimpică Andreea Răducan, actualmente Preşedinte al Fundaţiei Olimpice Române. In același timp,în cursul dezbaterilor,oameni de afaceri și marketing în domeniul sportului au  subliniat  absența profesioniștilor în domeniu precum și  slaba comunicare a unor   campioni sau a unor ramuri de  sport.

Fundația Alexandrion va organiza, pe 27 ianuarie, Gala Trofeelor Alexandrion, dedicate performanței în sport. 10 sportivi de renume internaţional vor fi premiaţi în seara Galei, acesta fiind primul demers privat de acest gen din România. Trofeele Alexandrion reprezintă, totodată, şi ocazia potrivită de a atrage atenţia asupra nevoilor uriaşe din acest domeniu, care impun o implicare constantă şi mai activă a statului, dar şi a mediului privat.

„Sportul este unul dintre puţinele domenii care încă mai aduc mândrie şi bucurie românilor, însă, din păcate, cu câteva excepţii, vorbim despre o zonă puternic subfinanţată.Lipsa finanţării în sport, ca de altfel, în aproape orice sector de activitate, împiedică sau, în cel mai bun caz, îngreunează obţinerea performanţei. Fundaţia Alexandrion dă anul acesta startul unui proiect prin care vrem să-i recompensăm şi să-i încurajăm pe sportivi şi sperăm că nu va fi o iniţiativă singulară”, a declarat Valentin Popescu, director de marketing sportiv Alexandrion Grup România.

În acest moment, Fundaţia Alexandrion şi Alexandrion Grup România susțin activ două echipe de handbal (U Alexandrion Cluj și CSA Steaua Alexandrion) și patru echipe de fotbal (FC Petrolul Ploiești, FC Universitatea Craiova, CSMS Iași şi Dinamo Bucureşti).   Trofeele Alexandrion reprezintă un demers în premieră în România și face parte din strategia Fundației Alexandrion de a sprijini excelența și performanța sportivă. În paralel, Fundația este unul dintre cei mai activi susținători ai culturii române, premiind, anual, personalități culturale consacrate sau aflate la început de carieră, prin cele două gale pe care le organizează – Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu și Gala Premiilor Matei Brâncoveanu.
Alte articole din categoria: Alte sporturi

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate