IMPOZITUL pe GOSPODĂRIE în interpretarea avocatului Gabriel BIRIŞ

IMPOZITUL pe GOSPODĂRIE în interpretarea avocatului Gabriel BIRIŞ

Avocatul Gabriel Biriş face, pe contul său de Facebook, o analiză a proiectului guvernului PSD-ALDE de introducere a impozitului pe gospodărie.

Analiza, care are titlul “Ce-i lipseşte chelului? Tichie de mărgaritar?”, începe cu observaţia că ministrul de finanţe pare “jenat parcă de derapajele pe care partidul îi ordonă să le susţină” vizavi de impozitul pe gospodărie.

Iată “câteva observaţii, acum înainte să luăm Lumină din Lumină, făcute de Gabriel Biriş:

1. Impozitul pe venit aduce la buget (azi cu 16%) 29,8 miliarde de lei, din care 24,7 miliarde sunt din impozit pe salariu. Daca introduce impozitul 0/10 si elimina impozitul pe dividende vom ramane cu 18 miliarde, a carui administrare oricum costa o groaza pentru ca reglementarea este confuza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne spune ministrul de finante ca planul este sa creasca costurile de administrare cu vreo 700 milioane ca sa administreze o scadere de venit cu 10 miliarde? Cam cat ar putea creste veniturile la buget (de fapt senzatia mea e ca vor scadea, ca mai au de gand sa bage si alte deduceri, gen vacante in RO, de faptul ca suntem in UE si nu putem discrimina cred ca au uitat)?

Intreb si eu: cu ce o sa administrati toata informatia asta? Centrul de calcul al ANAF este la pamant, nu s-a mai investit nimic de ani de zile iar proiectul RAMP merge de sta... Unde stocati si cu ce procesati muntele acesta de informatii?

2. Am vazut in programul de guvernare inca un element copiat din proiectul pentru care mi-am dat demisia: declaratia initiala de patrimoniu, instrument care pare a face parte dintr-un plan mai larg, cu totul altul insa fata de cel avut in vedere de mine.

Administrarea fiscala trebuie facuta cu scopul de a colecta bani la buget, cat mai eficient, nu de a deveni big brother-ul care stie si vede tot. O poate face, dar chestia asta trebuie sa aiba un prag de materialitate, altfel costa mai mult decat face.

In planul meu, declaratia initiala de patrimoniu era un instrument pentru impozitarea averilor nedeclarate, setarea unei referinte, a unui moment zero si facerea dificila a acumularii de averi neimpozitate in viitor. De aceea am propus declaratia initiala cuplata cu o perioada de declarare voluntara si plata impozitului de 16%, iar dupa un impozit de 75% pentru ce nu poate fi justificat la controalele fiscale. Dar doar pentru persoanele care au un patrimoniu net de peste 1 milion de euro, ca altfel ducem totul in derizoriu!

Vad insa ca PSD vrea ca toti romanii sa depuna declaratie initiala de avere si dupa aceea sa introduca impozitul pe gospodarii, fara insa sa prevada posibilitatea declararii voluntare!

Ma simt obligat sa atrag atentia cu privire la cateva posibile efecte, poate cineva intelege si ne oprim inainte de a fi prea tarziu:

i. pana la sfarsitul anului vom vedea un exod al romanilor instariti catre alte state mai sanatoase la cap, de unde eventual isi vor conduce afacerile. Numarul rezidentilor fiscali bogati (aia pe care state precum Italia, Anglia, Portugalia, Cipru, Monaco se bat sa ii atraga!) va scadea rapid!

ii. declaratia initiala de patrimoniu va fi folosita pentru a incepe o "vanatoare de vrajitoare" in special impotriva romanilor incomozi. Am vazut deja derapaje facute in controale fiscale folosind metodele indirecte: dupa ce ani de zile nu au facut nimic (5 decizii in 5 ani) s-au apucat sa emita decizii pentru ca omul nu a putut justifica de unde a avut cateva zeci de mii de euro sa isi faca o casa prin 2012, dupa o viata de munca...

iii. o sa vedem sange pe pereti! Razboiul inceput in urma cu 3-4 ani de unii romani (putini, dar in pozitii cheie) impotriva restului romanilor va capata un cu totul alt nivel... In conditiile in care din definitia infractiunii a disparut in 2009 "pericolul social" iar legea privind evaziunea ramane asa cum e, va ploua cu sesizari penale pentru sume derizorii. Deja se intampla lucrul acesta, dar deocamdata doar impotriva antreprenorilor. O astfel de lege va crea insecuritate pentru TOTI romanii, catusele vor zangani pe toate ulitele din tara, nu numai pe marile bulevarde...

3. Vrem impozit pe gospodarii dar nu mai vorbeste nimeni de impozitarea sumelor parcate prin paradisuri fiscale??? Hmmm... Oare de ce, domnilor si doamnelor?

4. Din TVA strangem la buget 59 de miliarde de lei, avem un randament al colectarii de maxim 60%, Bulgaria are de 85%. Diferenta este de 24 miliarde (fata de 85% nu fata de 100% ca acolo nu putem ajunge din cauza autoconsumului), adica mai mult din cat vom colecta din impozitul pe venit. Cea mai mare parte din frauda asta de TVA vine din frauda de tip carusel, frauda care nu ar mai fi posibila daca am avea taxare inversa, care insa nu e posibila decat daca se modifica Directiva. Care modificare a fost pusa in discutie de Comisie ca urmare a presiunii Cehiei anul trecut in decembrie, dar despre care la noi nu vorbeste nimeni!!!

Ce sa inteleg din asta, ca Guvernul/Finantele/ANAF nu mai sunt interesate de o masura care ar putea sa ne rezolve problemele bugetare??? Ca nu sunt interesati de marea frauda dar vor sa introduca impozitul pe gospodarii, sa trimita inspectorii pe coclauri sa numere oole oamenilor?