Editura Evenimentul si Capital

TOTUL despre noul impozit FORFETAR pe restaurante, baruri, unităţi de cazare

Autor: | | 2 Comentarii | 4380 Vizualizari

Din 2017, operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică vor achita un impozit forfetar, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară şi alte variabile.

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi a apărut vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Prin urmare, toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare, potrivit unei analize publicate de avocatnet.ro.

Astfel, societăţile care au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN vor plăti, de la 1 ianuarie 2017, impozit forfetar:

5510-„Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”

5520-„Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”

5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”

5590 -„Alte servicii de cazare”

5610-„Restaurante”

5621-„Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”

5629-„Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”

5630-„Baruri şi alte activităţo de servire a băuturilor”

Consultantul fiscal Adrian Benţa explică acest impozit, care se va aplica din anul 2017. Practic, de la 1 ianuarie 2017, operatorii economici ce îşi desfăşoară activitatea corespunzătoare codurilor CAEN enumerate plătesc impozit specific unei categorii de activităţi, cu scutire la plata impozitului pe profit.

Potrivit acestuia, impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activităţi. Impozitul se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat. Într-o analiză publicată pe startupcafe.ro, consultantul a explicat cum se va calcula noul impozit. 

Astfel, pentru a determina un calcul de impozit la un restaurant, se aplică formula:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k - 1400, valoarea impozitului standard (lei); x - variabila în funcţie de rangul localităţii; y - variabila în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii; z - coeficient de sezonalitate; q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Presupunem că acest restaurant este situat în Bucureşti, în zona A (centru), şi are o suprafaţă de 320 metri pătraţi. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:

K = 1400; X = 17; Y = 58; Z = 0,45; Q = 0,9. 

Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 = 53.235 lei.

Citiţi mai multe amănunte aici

Formula de calcul a impozitului creează discrepanţe între restaurantele cu suprafeţe mici şi cele cu suprafeţe mari. Mai exact, în noua lege impozitul forfetar va fi de cel puţin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici, se mai arată într-o analiză pe startupcafe.ro

Varianta integrală a Legii 170/2016, în care vedeţi exact care sunt coeficienţii utilizaţi în calcule, o puteţi găsi aici

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

PRĂBUȘIREA lui Donald TRUMP! Au anunțat ACUM

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

Anunț despre FIREA: A dat LOVITURA

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

VESTE BUNĂ pentru TOȚI ROMÂNII

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate