Editura Evenimentul si Capital

TOTUL despre noul impozit FORFETAR pe restaurante, baruri, unităţi de cazare

Autor: | | 2 Comentarii | 4047 Vizualizari

Din 2017, operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică vor achita un impozit forfetar, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară şi alte variabile.

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi a apărut vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Prin urmare, toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare, potrivit unei analize publicate de avocatnet.ro.

Astfel, societăţile care au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN vor plăti, de la 1 ianuarie 2017, impozit forfetar:

5510-„Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”

5520-„Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”

5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”

5590 -„Alte servicii de cazare”

5610-„Restaurante”

5621-„Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”

5629-„Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”

5630-„Baruri şi alte activităţo de servire a băuturilor”

Consultantul fiscal Adrian Benţa explică acest impozit, care se va aplica din anul 2017. Practic, de la 1 ianuarie 2017, operatorii economici ce îşi desfăşoară activitatea corespunzătoare codurilor CAEN enumerate plătesc impozit specific unei categorii de activităţi, cu scutire la plata impozitului pe profit.

Potrivit acestuia, impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activităţi. Impozitul se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat. Într-o analiză publicată pe startupcafe.ro, consultantul a explicat cum se va calcula noul impozit. 

Astfel, pentru a determina un calcul de impozit la un restaurant, se aplică formula:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k - 1400, valoarea impozitului standard (lei); x - variabila în funcţie de rangul localităţii; y - variabila în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii; z - coeficient de sezonalitate; q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Presupunem că acest restaurant este situat în Bucureşti, în zona A (centru), şi are o suprafaţă de 320 metri pătraţi. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:

K = 1400; X = 17; Y = 58; Z = 0,45; Q = 0,9. 

Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 = 53.235 lei.

Citiţi mai multe amănunte aici

Formula de calcul a impozitului creează discrepanţe între restaurantele cu suprafeţe mici şi cele cu suprafeţe mari. Mai exact, în noua lege impozitul forfetar va fi de cel puţin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici, se mai arată într-o analiză pe startupcafe.ro

Varianta integrală a Legii 170/2016, în care vedeţi exact care sunt coeficienţii utilizaţi în calcule, o puteţi găsi aici
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate