Cum vor ajunge MII de IMIGRANȚI africani în Europa. Măsura, CONFORMĂ cu acordurile cu ONU

Cum vor ajunge MII de IMIGRANȚI africani în Europa. Măsura, CONFORMĂ cu acordurile cu ONU

În plin scandal internațional cu privire la atacurile israeliene din Fâșia Gaza, premierul Benjamin Netanyahu anunță anularea unei măsuri extrem de controversate care privea expulzarea imigranților. Acordul cu ONU va permite, astfel, transferarea persoanelor în state dezvoltate, printre care și unele țări europene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că acordul semnat cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) va permite transferul unor migranţi africani aflaţi în prezent în ţara sa către „state dezvoltate precum Canada, Germania şi Italia”, transmite AFP, relatează agerpres.ro.

 

Biroul premierului a anunţat puţin mai devreme anularea unui proiect controversat de expulzări masive de migranţi africani către state terţe, un plan care a declanşat critici aprinse din partea ONU, dar şi a unor supravieţuitori ai Holocaustului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest acord va permite plecarea din Israel a 16.250 de migranţi spre ţări dezvoltate precum Canada, Germania şi Italia”, a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

Planul iniţial îi viza pe mii de sudanezi şi eritreeni pe care Israelul recunoştea că nu-i poate trimite în ţările de origine fără a le pune viaţa în pericol. De aceea, se prevedea trimiterea lor în state terţe, fără a se preciza însă în care anume.

„Pentru a-i putea expulza legal, era nevoie de acordul unui stat terţ şi, când am văzut în ultimele săptămâni că această opţiune nu mai exista, a trebuit să găsim o altă soluţie”, a explicat Netanyahu.

„Acordul pe care l-am semnat prevede ca, pentru fiecare migrant care părăseşte această ţară, noi ne angajăm să acordăm statutul de rezident temporar altuia”, a indicat şeful executivului.

Guvernul Netanyahu prevăzuse să le acorde termen migranţilor până la începutul lui aprilie să aleagă ori să plece - în ţara de origine sau într-un stat terţ -, ori să fie încarceraţi pe termen neprecizat.

Potrivit Ministerului de Interne israelian, în această ţară trăiesc în prezent 42.000 de migranţi africani, cei mai mulţi originari din Sudan şi Eritreea. Jumătate dintre ei - femei şi copii - nu erau ameninţaţi de acest plan.

Marea majoritate a migranţilor au sosit după anul 2007, infiltrându-se prin Sinaiul egiptean. Între timp, frontiera permeabilă de atunci cu Egiptul a deveni aproape ermetică.