Editura Evenimentul si Capital

SĂRAC în acte, PUTRED de BOGAT în realitate. Cum și-a ascuns averea baronul de la Mehedinți

14-04/seful-judetului-465x390
Autor: | | 32 Comentarii | 10406 Vizualizari

În spatele sărăciei afișate de președintele Consiliului Județean Mehedinți, cercetat în stare de arest preventiv pentru fapte de corupție, stau afaceri de multe milioane. Pentru reușita acestora, Adrian Duicu și-a folosit din plin infl uența politică, chiar și atunci când se afla în conflict de interese.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, s-a prezentat, în declarațiile de avere, drept un personaj cu venituri modeste, care aproape că trăiește de pe azi pe mâine și mai că rupe de la gura copiilor pentru a sponsoriza PSD-ul. Ipocrizia lui Duicu nu este contrazisă doar de conacul în care locuiește și de limuzinele trase în fața porții, ci și de modul în care a „împletit” afacerile familiei cu activitatea desfășurată în Consiliul Județean. Două dintre acestea, afacerea RMN și cea a stațiilor de benzină, au fost atacate în instanță de Prefectură, dar au fost „soluționate” de instanța de contencios de la Craiova, condusă, potrivit DNA, de sora șefului IPJ Mehedinți, omul lui Duicu.

Închiriere cu dedicație

Prima, ca notorietate, dintre „bisnisurile” lui Duicu este „afacerea RMN” prin care firma baronului a ajuns proprietar, în cele din urmă, a parterului policlinicii Spitalului de Urgență din Drobeta Turnu Severin. Pe 21 februarie 2007, CJ Mehedinți a aprobat închirierea unor spații de la parterul clinicii, în vederea instalării unui aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN). „Deși au fost depuse mai multe oferte, de către firme specializate, acestea nu au fost luate în calcul, spațiul fiind dinainte rezervat pentru Adrian Duicu”, ne-au spus surse din Consiliu.

Spiritism penal în afacerea RMN

Actele aflate în posesia noastră par a confirma „dedicația” către baronul în devenire Duicu, pe atunci doar om de afaceri. De pildă, o chitanță emisă de Consiliul Județean Mehedinți certifică faptul că SC Romrad RMN SRL a cumpărat caietul de sarcini pentru participarea la licitație.

Documentul, banal la prima vedere, ascunde însă un indiciu important, probabil, pentru procurori. Firma Romrad nu avea cum să plătească suma pe 30 martie 2007, deoarece nici măcar nu era înființată.

Potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerțului, firma lui Duicu a fost înființată abia pe 2 aprilie 2007, adică trei zile mai târziu.

Oferta depusă la dosarul licitației, prin care Adrian Duicu și asociatul său de atunci, conferențiarul dr. Florin Bârseșteanu, au dovedit capacitatea firmei de a aduce echipamentele este la fel de „profesională”. Aceasta este emisă de Philips Romania SRL pentru aceeași SC Romrad - RMN pe 26 martie 2007, cu o săptămână înaintea înființării sereleului lui Duicu.

FALS - Consiliul Județean Mehedinți a rupt chitanță pentru firma lui Duicu, pe 30 martie 2007, pe când aceasta nu se înființase încă

Casa de comenzi

CJ Mehedinți Cele de mai sus nu au fost o piedică pentru ca firma lui Duicu să câștige licitația și să primească contractul de închiriere, care s-a și semnat pe 19 aprilie 2007. Patru luni mai târziu, pe 16 octombrie 2007, Adrian Duicu, devenit administratorul firmei, a cerut să i se închirieze și restul spațiului din aripa de est a parterului. El a motivat că spațiul primit în condițiile de mai sus era „insuficient”. Zis și făcut! Cererea lui Duicu a fost promovată în regim de urgență și aprobată, după numai 10 zile, pe 26 octombrie 2007.

Conacul în care locuiește familia Duicu.Acum, baronul de Mehedinți se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind anchetat într-un dosar de corupție

Și-a votat interesele

După 27 iunie 2008, dată la care Duicu a fost ales membru în CJ Mehedinți, ambițiile afaceristului au căpătat dimensiuni politice.

După ce a devenit consilier județean, Duicu nu mai avea dreptul, prin lege, să participe la deliberări sau adoptări de hotărâri cu privire la propria-i societate. „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor Consiliului Local”, se arată la capitolul „conflicte de interese” din Legea administrației publice locale (215/2001). Deși era obligat să anunțe că nu participă la vot deoarece are interes personal, Duicu a votat „pentru” aprobarea unui nou contract de închiriere pentru firma sa în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, pe 28 octombrie 2008.

Zece luni mai târziu, pe 31 august 2009, Duicu a rdicat din nou mâna pentru a vota, în Consiliul Județean, ca firma sa să cumpere corpurile de proprietate, închiriate deja, din Spitalul de Urgență. Procedând astfel, Duicu a încălcat legea și a intrat în conflict de interese, au constatat inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Potrivit procesului verbal al ședinței, aflat în posesia „Evenimentului zilei”, nu există nicio urmă de îndoială că Duicu a votat pentru vânzarea a aproape întregului parter al spitalului către propria-i firmă. Cu toate acestea, Curtea de Apel Craiova a anulat raportul ANI, prin care Duicu era declarat în conflict de interese. Recursul se judecă în luna noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șeful Secției Contencios de la Craiova era, după cum a ieșit, recent, la iveală, sora lui Ștefan Ponea, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mehedinți, aflat și el în arest, alături de Duicu.

Marian Oprișan, Nicușor Constantinescu și Adrian Duicu, trei președinți cu „probleme” FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Alimentări „fără număr” de la pompele baronului

Faptul că CJ Mehedinți a încheiat un contract cu SC Petrom SA, privind vânzarea și livrarea de bonuri de valoare pentru carburanții auto, a constituit o altă oportunitate de afaceri pentru baronul de Mehedinți. Adrian Duicu deținea 95% din SC Invest Petroleum Impex SRL, firmă care avea în franciză două stații de benzină, numerele 2, respectiv 7. Duicu nu era un simplu consilier județean, ci și vicepreședinte, însărcinat cu supravegherea și coordonarea Direcției economice a cosiliului. Astfel, benzinăriile baronului Duicu au devenit repede „campioane” la vizitele, pentru alimentare, făcute de șoferii Consiliului Județean, dar și ai altor instituții publice din Severin, a consemnat presa locală.

„Apreciez că între Invest Petroleum Impex SRL și Consiliul Județean Mehedinți s-au derulat acte și fapte de comerț cu produse petroliere (...), deci există conflict de interese”, a consemnat Ioana Veber, secretarul județului Mehedinți, într-un document adresat prefectului, în iulie 2010. Din această cauză, prefectul a emis, în aceeași lună, un ordin prin care a constatat încetarea mandatului de consilier al lui Duicu. Acesta a obținut, însă, în instanță, anularea ordinului prefectului. Ulterior, Adrian Duicu a avut grijă să se retragă din acționariatul firmei Invest Petroleum Impex SRL, dar și-a lăsat soția să fie administrator. În declarația de avere a lui Adrian Duicu, postată pe site-ul Consiliului Județean Mehedinți, se menționează că soția sa, Mariana Duicu, administrator la Invest Petroleum Impex SRL, a câștigat, anul trecut, suma de 10.536 de lei.

Mariana Duicu a rămas administrator la firma Invest Petroleum Impex SRL după retragerea soțului ei din acționariat FOTO: EVZ

Bunăstare financiară

Chiar și după ce și-a „măritat” acțiunile, firmele controlate de Duicu nu o duc deloc rău. Romrad-RMN SRL, care continuă să funcționeze legal la parterul policlinicii Spitalului de Urgență din Drobeta Turnu Severin, a avut, în 2012, o cifră de afaceri de aproape 1,9 milioane de lei și un profit net de 280.000 de lei. Nici benzinăriile nu au dus-o rău, Invest Petroleum înregistrând venituri de 3 milioane de lei, potrivit datelor oficiale de pe pagina de Internet a Ministerului Finanțelor.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:51 SCENARIUL-BOMBĂ al lui fost ministru din cabinetul Grindeanu. Ce va decide Iohannis? 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 17:51 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 17:37 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 17:35 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 17:16 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 17:07 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 17:07 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:08 Încolțit de presă în suspiciunea de plagiat la SRI, Mihai Tudose răspunde zâmbind: „Nu vreți să vorbim după desemnare?” 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern

Articole salvate