Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom'Profesor. Fraze pe care să nu le foloseşti niciodată!

Radu Ștefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3375 Vizualizari

Pe 29 octombrie s-au născut Edmund Halley, ducele de Alba, Richard Dreyfuss, Paul Joseph Gobbels, Jean Giraudoux, Franz von Papen, Silvia Dumitrescu-Timică, Radu Cosaşu, Alexandru Bena, Jean Alexandru Steriade, Doru Covrig, Alexandru Chira.

O conjunctură largă, multiplă, bună, în Fecioară dintre Jupiter, Marte şi Venus, în trină (trigon) cu Pluton din Capricorn. Se poate specula că legăturile matrimoniale, sau nu, nunţi, sau amoruri libere din aceste zile pot fi binecuvântate şi vor aduce înţelegere îndelungată. Şi bunăstare, Pluton este planeta... plutocraţilor, cum altfel! În orice caz, mai ales nativii din Fecioară sunt foarte favorizaţi în domeniul sentimental şi au voinţă să facă lucruri importante!

Bun astronomii s-au grăbit să confişte fenomenul propunându-ne să admirăm cele trei planete. Bun, le admirăm! Şi? Ce semnificaţie are fenomenul, cum ne influenţează, sau nu, viaţa? La asta răspund, de peste cinci mii de ani astrologii, tăticii insolenţilor şi scandalagiilor astronomi de astăzi! Uitaţi-vă la NASA, care se tabloidizează cu fiecare zi care trece! Sau o face intenţionat, ca să atragă atenţia şi fonduri?

Au existat mai multe „presse release” pline de greşeli. În unul dintre ele distanţa de la Pământ la Soare este de 150.000 kilometri. Ba se şi explică, savat, că este o UA, Unitate Astronomică, egală cu distanţa de la Pământ la Soare. Bun, distanţa reală, medie, de la Pământ la Soare este de 149.597.870 kilometri, adică 150 MILIOANE de kilometri. Atât este o Unitate Astronomică – o sută cincizeci de milioane de kilometri. Dacă Pâmântul s-ar afla la numai 150 de mii de kilometri de Soare probabil că nu ar mai exista viaţă, planeta s-ar transforma într-o sferă de foc.

Dar ştiţi ce este mai ciudat? Niciun cititor, pe niciun forum, nu a semnalat-o! Măi, măi - repede se mai trece prin liceu, minuscul este bagajul de cunoştiinţe!

Bun, până la urmă s-a corectat, într-un târziu au intervenit pe forum câţiva care au făcut liceul de adevăratelea!

Dar nu mă supăr! Aşa se învaţă, din greşeli!

Nimic în "Kalendar"... şi nimic important în calendarul creştin ortodox, doar Sfinţii, cuvioşii, Anastasia Romana şi Avramie. Anastasia, ce nume frumos şi vechi! Dacă îmi aduc aminte bine, în greaca veche însemna „reînviere” – nu, nu ştiu greaca veche, ştiu doar semnificaţia unor nume. Anastasia, ce poate fi mai potrivit pentru un nume creştin, pentru o fată! Poate, Maria!

Numele, de fapt prenumele, este foarte important. Identifică şi dă putere. În neamul meu, de două sute de ani, toate femeile au avut prenumele de Maria. Şi nu ştiu cum se făcea că, bărbaţii neamului, frumoşii şi inteligenţii bărbaţi ai neamului meu, alegeau, la fel, fete care aveau şi prenumele Maria. De exemplu, pe mama mea o chema Marieta, un diminutiv de origine franţuzească la Maria, iar frumoasa mea soţie poartă, cu nobleţe şi prenumele Maria. Bărbaţii au purtat întotdeauna, în neamul meu, de la marele serdar Costică Ştefănescu, derivate de la Constantin (pe mine mă cheamă, de fapt Costin-Radu) dar şi Alexandru, Liviu, Victor, Stan, Vicenţiu. Cam atât, timp de două sute şi vreo treizeci de ani! Când sună mobilul şi o rudă mă informează că a mai murit un unchi, văr, unchiul Alexandru, de exemplu, reacţia mea este comică: care dintre ei?

Am înregistrat la registratura îngerilor astrologi plângerea unora dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi - că am început cu compatibilitatea dintre nume şi zodii, am dat numele pentru vreo două-trei zodii... şi atât!  Aşteptaţi răspunsul la plângere... dar, în această problemă sunt foarte sensibil. Dacă aveţi nevoie de un sfat pentru alegerea numelui bebeluşei sau bebeluşului, sunt la dispoziţia domniilor voastre!

Tot la dispoziţia domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi sunt şi cu un sfat. Din experienţa mea, de mulţi ani, de CEO. Am observat că lumea nu prea se mai înţelege. Evitaţi anumite fraze şi propoziţii, mai ales la serviciu! Dar şi acasă! Dacă ţineţi la pielea domniilor voastre. Iată:

Nu trebuia să faci asta!  Este o propoziţie nefericită care culpabilizează pe cel (cea) căruia i se adresează. Nu ţine seama de efortul şi buna intenţie a celui în cauză. Este o constatare nedreaptă, care solicită scuze şi motive. De obicei victima se scuză cu „Nu ştiam că...” ceea ce înrăutăţeşte situaţia şi conduce la admonestări şi situaţie tensionată. Corect ar fi să spui, în astfel de situaţii: „Credeai că faci bine, ceea ce faci!” Critica se adresează comportamentului, rezultatului, nu intenţiei pe care o socoteşti bună şi onorabilă. Recunoscând bunăvoinţa, deschizi calea către o ameliorare. Cel în cauză va reacţiona: „Dar cum trebuia să fac?” recunoscându-ţi superioritatea şi cerîndu-ţi instrucţiuni. Aşa se consolidează o poziţie de lider, prin cooperare şi îndrumare!

Nu trebuia să spui asta!  Dar tu, cu ce drept spui asta? Practic, îl ataci pe cel cu care dialoghezi, îi interzici dreptul la exprimare. Îl ataci frontal, tu ai dreptate aprioric, celălat greşeşte grav! Scandalul este gata! În astfel de situaţii una dintre variante este să spui: „Nu doresc să fiu convins, dar...”. Te pui în situaţia de ascultător şi îl obligi pe partenerul de discuţie să demonstreze, să-şi epuizeze argumentele. Dacă are! De fapt nu ai cedat niciun pas, îl laşi pe celălalt să se rătăcească singur în labirintul demonstraţiilor. Poate dă peste Minotaur şi ai rezolvat situaţia!

Dacă eram în locul tău, aş fi făcut...  Mai rău nu se poate! Negi existenţa celuilalt, omori canalul de comunicare. Pierzi cooperarea şi îl obligi pe cel în cauză la o muţenie ostilă. De fapt, vrei să dai o lecţie, dar administrezi o pedeapsă. Poţi să spui: „Acum zece ani, am avut o situaţie similară...” Şi dai indicaţiile care trebuie. La sfârşit poţi să adaugi „...sigur, timpurile s-au schimbat, acum este mai greu!” ceea ce va aduce zâmbetul pe faţa celui în cauză, care consideră că i s-a recunoscut efortul şi buna intenţie, mai mult, i s-a lăsat liberul arbitru, posibilitatea de a alege!

Sunt multe arcanele comunicării într-o multinaţională, dar şi de pernă, într-o relaţie de dragoste. Warren Beatty, actorul american creditat că s-a culcat cu 12.775 femei, majoritatea celebre, a mărturisit că esenţialul într-o realţie este stabilirea încrederii, prin comunicare: „O femeie nu vrea bani, sex sau celebritate. Nu în primul rând. În primul rând vrea să aibă încredere!” Pentru asta, spun cei maliţioşi, seducătorul actor american a fost nominalizat la 14 (patrusprezece) premii ale Academiei, Oscar!

Cam aşa erau gândurile mele când răsfoiam o carte interesantă, abia am primit-o, scrisă de François Laure şi Jansky Jarocki : "Les mots pour réussir ensemble", (Cuvintele ca să reuşim împreună) apărută acum câteva zile la editura Dunod.

Acum, că tot am pomenit de Warren Beatty, mă duc să caut în filmoteca mea o variantă rară, director’s cut, a lui „Bonnie and Clyde” unde o are parteneră pe Faye Dunaway. Da, s-a culcat şi cu ea... dar asta nu i-a împiedicat să joace admirabil în film! Acum Warren Beatty are 78 de ani, nativ din Berbec. S-o fi potolit?

 

 

BERBEC    Joi, ziua lui Jupiter, conjunct cu Venus şi Marte - azi e nevoie de calităţile şi abilităţile tale. Încet-încet, te faci de neînlocuit. Atenţie, să nu intri într-o rutină care te limitează! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Perioada îţi este favorabilă în toate, mai puţin durerile de cap. La propriu şi la figurat. Despre durerile la propriu - atenţie la vremea capricioasă, la curentul de aer, îmbracă-te corespunzător şi mai ales protejează-ţi capul şi fruntea şi totul o să fie bine! 

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate