Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Viaţa lui Harap Alb în ţara spânilor

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3561 Vizualizari

Pe 27 ianuarie s-au născut Wolfgang Amadeus Mozart, Lewis Caroll, Elmore James, Nick Mason, Ilya Ehrenberg, William Randolph Hearst Jr., Edouard Lalo, Vasile Grigore, Andrei Pavel, Narcisa Suciu şi... Florin Piersic.

În calendar, Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur şi Sf. Marciana împărăteasa.

În „Kalendarul” poporului român, de la geto-daci, continuă zilele Lupului.

A treia zi a Filipilor de iarnă, 27 ianuarie, se ţine pentru sănătatea copiilor, mai ales a copiilor mici. Femeile, tinerele mame, mătură prin casă cu mătura învelită în cârpe. Se ţine mai ales pentru ca bolile copilăriei să fie uşoare şi „dulci”. Dacă ziua cade duminică, se duc la biserică mici prăjituri făcute neapărat cu miere, ca să se îndulcească bolile copilăriei, să nu fie forme grave. Tinerele mame nu trebuie să se atingă de zahărul industrial, care tradiţional, este malefic, în timp ce mierea naturală este benefică!

În unele cărţi de magie şi alchimie, pe care le am în bibliotecă, retranscrise şi iarăşi scrise şi adaptate, zahărul industrial, cristalizat, este denumit „cristalul alb la morţii”, iar mierea naturală, produsul harnicelor albine, „dulcele luminii solare”! Mierea nu are pic de zahăr, este un produs natural, are doar glucoză şi fructoză. Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă nu puteţi să urmaţi sfatul lui Esculap, aşa cum se făcea în antichitate, să folosiţi pentru îndulcit numai mierea de albine. La cât zahăr se pune în toate, dar în toate produsele alimentare, este o precauţie necesară.

Că tot am vorbit de lucruri dulci, ce este mai dulce decât o poveste frumoasă! Să vă spun povestea lui Harap Alb? Nu, cred că o să o spună el singur, povestea vieţii lui Harap Alb în ţara spânilor.

Pe Harap Alb, adică pe Florin Piersic, l-am văzut prima dată pe scenă în „Tragedia optimistă”, în anii 60’. La „Teatrul de Comedie” în spatele Poştei Române, astăzi Muzeul Naţional. Juca alături de Radu Beligan, într-o formă extraordinară, atunci şi de Marcela Rusu, aflată în vârful seducţiei artistice a unei femei frumoase şi inteligente, o actriţă fără pereche. Apoi l-am văzut în toate piesele şi filmele. Am fost, poate, cel mai fidel spectator. Când nu eram în ţară, făceam rost de înregistrarea filmului sau a piesei, dar nu pierdeam nimic.

Un mare, un actor uriaş, ultimul mare actor în viaţă exceptându-l pe Radu Beligan. Ce ciudat, ce întorsătură neaşteptată a vieţii: sunt cei doi actori care m-au impresionat acum peste cincizeci de ani, în „Tragedia optimistă”!

Dar, la fel ca şi Harap Alb, Florin Piersic era un magnet pentru peripeţii, care de care mai... interesante! Am fost martor la două dintre ele. Prima, tot în anii 60’. Tata, era pe atunci şeful muzeelor şi făcea parte din Consiliul de cultură şi artă. Eu, după ce terminam şcoala, mă urcam în 31 şi ajungeam la Casa Scânteii, unde avea biroul tata. Era un obicei al familiei ca fiul să-şi urmeze tatăl, ca să înveţe câte ceva, „să fure meseria”. Stăteam cuminte în biroul tatei, ascultam cu luare aminte ce se vorbea acolo şi la ora 18, mergeam, pe jos, prin Parcul Herestrău, amândoi,  spre casă. Locuiam în zonă. Vorbeam mult, îl întrebam de una şi de alta. O dată, când am ajuns la tata în birou, acolo erau cei doi prieteni ai lui, care veneau săptămânal la noi acasă, uneori şi mai des, regizorul Liviu Ciulei şi actorul Lazăr Vrabie. Aduseseră cu ei un al treilea om de cultură, pe Ion Popescu-Gopo. Nu ştiu ce au vorbit, nu l-am întrebat pe tata. Dar, când am intrat, tata era în picioare, roşu la faţă şi transpirat şi vorbea la telefon: „Da, tovarăşe secretar general, sigur că ştiu! Sigur, aveţi perfectă dreptate! Vă mulţumim din suflet că ne ajutaţi. Ştiţi cum este în cultură, sunt mulţi invidioşi, mulţi geloşi, dar băiatul ăsta, Florin Piersic, este un înger, vă rugăm să daţi dispoziţie să-l lase în pace!” Probabil că Florin nu ştie nici în ziua de astăzi de boroboaţa în care intrase şi din care l-au scos cei care îl admirau şi aveau încredere în el.

A doua încurcătură a fost ceva mai recentă. Lucram amândoi pe parte de imagine a unei firme evreieşti. Care, într-o zi, a dispărut, fără urmă, lăsându-ne cu buza umflată şi cu mai multe zeci de mii de dolari pagubă. Eu i-am reclamat pe evrei lui Isaac Yaffe. Ştiam eu de ce. Isaac a dat nişte telefoane, s-a certat cu unul şi cu altul pe limba lui şi apoi a oftat: „Măi Radule, măi, cine te-a pus să faci afaceri cu evreii? Iar despre Florin să ştii că-mi pare tare rău, este un înger!”

Florin Piersic este un înger! Un înger de 80 de ani, dar tot înger rămâne!

În noaptea asta o să-i trimit un SMS cu „La Mulţi Ani!” dar nu înainte de a mă uita la unul sau două dintre filmele lui. Neapărat la „Liberation”, parcă seria a 4-a, un film sovietic de excepţie, din punctul meu de vedere şi al Academiei de filme, cel mai bun documentar-artistic despre cel de al Doilea Război mondial, făcut în 1968. Florin Piersic are un rol secundar, al colonelului SS Otto Skorzeny. Susţin că a fost cea mai bună „impersonalizare” a sa, cel mai bun rol din domeniul film. Îngerul devenise un vultur austriac, cu o privire de oţel şi cu maniere impecabile de ofiţer de elită. Florin a fost atât de Otto, încât parcă simţeam mirosul de unt, Skorzeny fiind un mare amator, din cauza unei copilării sărace, în care nu prea a mâncat unt.

Şi... lăsaţi-l să vorbească, pentru numele lui Dumnezeu, îngerul are ce să spună! Dar, în ţara spânilor, a prostituţiei artei pe bani şi a „vedetelor” de şantan, a vulgarităţii şi a prostiei, poate că lui Harap Alb îi este interzis să mai spună ce ştie!

Sper că este adevărat ceea ce cred eu, că fetele frumoase i-au ursit lui Florin să trăiască veşnic. Haideţi să verificăm împreună veşnicia, încet, câte o zi, pentru că după ziua de astăzi, vine cu siguranţă, mâine, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  O zi ceva mai liniştită. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva azi unele situaţii personale. Domeniul sentimental e bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Este în afara regulilor obişnuite soluţia care îţi trebuie. La vremuri de criză trebuie o soluţie de criză. Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung.

TAUR   Azi poţi să dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încearcă să nu împrumuţi bani, sau obiecte! Azi dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să nu împrumuţi bani sau obiecte! Astăzi nu scoate nici un ban din buzunar. Cheltuielile facute astazi poti sa le treci direct la pagube. Poti sa te expui in public. Fii, insa, extrem de scurt. O singura fraza este de ajuns si evita decupajul din context.

GEMENI   Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu cei dragi. Veşti bune. Dar, nu fugi după doi iepuri, concentrează-te! Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină. Astăzi noul aduce nefericire şi insucces. Evita sa incepi proiecte noi, sau sa răspunzi imediat la o provocare. Lasă pe mâine. Sau pe „alta data”. Astazi, daca cineva iti zimbeste inseamna ca vrea să-ţi vânda ceva. Excepţiile întăresc regula!

RAC    În ceea ce priveşte meseria, sau profesia ta, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, nu pierde timpul cu iluzii, cu utopii! Trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele  Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. O veste bună de la un  prieten.

LEU   Astăzi eşti plăcut surprins de sprijinul celor din jur, al prietenilor! Mai toţi colegii răspund "prezent!" la apelul tău pentru rezolvarea unor probleme, nu prea plăcute, la serviciu. Amână cu distincţie şi cu imperială bunăvoinţă orice îţi pare legat de domeniul banilor sau al poziţiei profesionale. Reflexele tale sunt bune astăzi. Totuşi, mare atenţie la posibilele accidente minore prin fier şi foc, mici tăieturi sau arsuri casnice.

FECIOARĂ    Conjunctura indică că trebuie să te odihneşti, ca să dai timp de refacere organismului, ca să reziste bine capriciilor din anotimpul rece. Nu face şi nu primi vizite, mai bine stai pe net! Puterea ta de concentrare pare sa-ti joace feste, asa incat este bine sa diminuezi influenta Lunii prin odihna, alimente naturale şi puţin sport. Astazi nu lua hotărâri importante, nu te repezi să tragi concluzii, pentru că influentele stelelor sunt inşelatoare şi confuze.  Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.

BALANŢĂ  Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, dar şi atenţia care trebuie s-o acorzi serviciului, relaţiilor cu ierarhia şi colegii tăi! Bine faci, bine găseşti! Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Nu este prea devreme să incepi să-ti faci planuri de vacanţa de primăvară, sigur, dacă îţi permiţi, dar trebuie sa iei in consideratie cu mult realism resursele proprii.  Detaliile sunt mai importante, astăzi!

SCORPION   Limitează-te la activităţile de rutină. Astăzi nu trebuie să întreprinzi nimic important. Evită graba, mai ales spre seară. Nu este o zi grozavă, dar nici cea mai proastă din luna acesta! Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc o să ajungi unde iti doresti. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca şi „rectificările” în coşul zilnic. Seară romantică, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba - rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci. Mâine este o nouă zi, trebuie să ai încredere!

SĂGETĂTOR   O zi ca cea de azi ai vrea să ai mai multe! Te simţi bine, în formă, optimist şi poţi să faci faţă uşor problemelor şi încercărilor zilnice. Zâmbeşte, vorbeşte puţin şi ascultă mai mult! O zi plăcută, bine aspectată. Configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios! Mai bine du-te la cumparaturi în supermarket, mall, sau la o cafea cu prietenele, sigur, după orele de program.

CAPRICORN   În mijlocul unui carusel ameţitor, care este viaţa ta cotidiană, astăzi poţi să găseşti o oază de relaxare, poate şi un pic de artă rară, mirabilă. Pe total: o zi plăcută, bine aspectată. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii de serviciu, sau de promisiunile făcute într-o relaţie.  stelele te sfatuiesc sa te odihnesti ceva mai mult azi, ba chiar sa rupi ziua in doua cu o siesta sud-americana, pe zăpadă, pentru ca te asteapta un rest de săptămana agitată, densă şi prin urmare obositoare! Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, la o cină veselă şi sănătoasă.

VĂRSĂTOR  Astăzi ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii de serviciu, sau de promisiunile făcute într-o relaţie. Un semn de foc te poate ajuta astăzi foarte mult. Ceva se intampla in anturajul tau. O intriga, un complot, ceva – soapte in amurg şi întâlniri de cărvunari pe inserate. Este momentul sa pregăteşti contramasurile!  Dacă nu cumva complotiştii se sfătuiesc, în secret, ce cadou sa-ţi ia de ziua ta de naştere... dar dacă nu este aşa!

PEŞTI  Se pare că azi eşti prea încăpăţânat, după părerea celor din jur. Dacă întâlneşti o opoziţie organizată, fii calm, nu ai altă soluţie decât să amâni ceea ce vrei să faci pentru o zi mai bună! Speculatiile financiare sunt prost influenţate azi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu. Nu te lua dupa cine stie ce aiureli din presă, sau de aiurea pe net, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar pe duşmani îi doare şi pe ei capul. Analizeaza bine şi poţi vedea că este o situaţie obiectivă.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate