Hellvig l-a scăpat pe Coldea din ghearele parlamentarilor | EVZ EXCLUSIV

Hellvig l-a scăpat pe Coldea din ghearele parlamentarilor | EVZ EXCLUSIV

Comisia parlamentară de control al SRI a decis ieri, după o „discuţie telefonică privată” cu directorul Serviciului, Eduard Hellvig, să nu îl audieze încă pe generalul Florian Coldea. Membrii comisiei au refuzat să explice de ce fac verificări în lipsa protagonistului

Parlamentarii din comisia de control al SRI au discutat, ieri, timp de o oră, într-o şedinţă informală, despre situaţia în care se află Serviciul Român de Informaţii, după dezvăluirile fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă cu privire la generalul Florian Coldea.

Ei au decis să îi audieze în acest scandal, pe 25 ianuarie, pe directorul SRI Eduard Hellvig, pe adjuncţii acestuia - George-Viorel Voinescu, Adrian Ciocîrlan şi Cristian Bizadea - şi pe şeful comisiei din interiorul SRI care a verificat afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă despre Florian Coldea.

Legea tăcerii

EVZ s-a lovit de un refuz categoric al membrilor comisiei de a explica de ce Florian Coldea nu a fost chemat la audieri, deşi el este elementul central al anchetei din SRI. „Deocamdată am decis asta. O să vedem, după ce studiem documentele, dacă mai este nevoie să avem şi alte discuţii cu alte persoane”, a declarat pentru EVZ preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu (PSD). Şi deputatul Horia Nasra (PSD) a refuzat, în ciuda insistenţelor noastre, să explice de ce Coldea nu este audiat. „Avem o şedinţă pe 25 ianuarie, după care vom decide ce facem mai departe. Alte comentarii nu doresc să fac”, a spus el.

EVZ a reuşit să afle, totuşi, că Ţuţuianu a avut înainte de întâlnirea informală a comisiei o discuţie telefonică privată cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

Ce va ancheta Parlamentul

Parlamentarii care efectuează controlul activităţii SRI vor primi, la şedinţa din 25 ianuarie, „toate datele, toate informaţiile”, inclusiv raportul comisiei de anchetă din cadrul SRI cu privire la Florian Coldea. „Pe noi ne interesează în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale în activitatea SRI”, a explicat ieri Ţuţuianu. Tot el a spus că parlamentarii vor să lămurească „în ce măsură, în cadrul serviciului, s-au produs sau nu anumite fapte”.

„Au zguduit un pic sistemul”

Senatorul UDMR Verestoy Attila, membru în comisia SRI, a spus ieri că afirmaţiile apărute în spaţiul public despre Florian Coldea „au zguduit un pic sistemul nostru de securitate”. Situaţia „impune” comisiei parlamentare de control să afle care sunt „aspectele reale” ale acestui caz, a adăugat el.

Băsescu, martor la Parchet

Traian Băsescu a fost audiat, ieri, la Parchetul General, timp de două ore şi jumătate, în dosarul deschis ca urmare a informaţiilor făcute publice de fostul deputat Sebastian Ghiţă, în mai multe înregistrări difuzate de postul România TV. „A fost o declaraţie de martor, completă, pe toate întrebările procurorului, dar nu vă pot spune conţinutul ei, pentru că nu am voie după Codul penal”, a spus Băsescu la final. Întrebat de jurnalişti dacă a influenţat vreodată actul de justiţie, Băsescu a răspuns: „Niciodată. Scoateţi-vă din gândire abordarea că vreodată m-am ocupat de vreun dosar”.

Tăriceanu așteaptă răspunsuri de la Iohannis

Tot ieri, preşedinte Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (foto), i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare publică în care susține că șeful statului, în mijlocul scandalului legat de Florian Coldea, datorează românilor „răspunsuri la câteva întrebări simple legate de modul de operare al instituţiilor de forţă”

„Există alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite instituţiilor de forţă în Justiţie, care au dus la limitarea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor? Dacă da, aveţi datoria să le faceţi publice. Care este nivelul implicării serviciilor secrete în Justiţie, dincolo de descrierea generală «Justiţia este câmp tactic»? În lumina documentului prezentat de UNJR (în documentul publicat se arată că CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut- n.r.), aveţi datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care leaţi acordat serviciilor şi unde se opreşte influenţa acestora asupra magistraţilor. Există ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi, dacă da, care este numărul lor şi la ce nivel ierarhic în interiorul puterii judecătoreşti?”, sunt întrebările la care Tăriceanu așteaptă răspuns.

Iordache vrea recredibilizarea SRI

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a susținut ieri că imaginea SRI a fost afectată. „E foarte important să recredibilizăm, pentru că modul în care s-a desfăşurat acest serial (înregistrările cu Sebastian Ghiţă - n.r.) aduce atingeri imaginii şi Serviciul Român de Informaţii este parte foarte importantă a României. Trebuie să recredibilizăm imaginea SRI-ului, care are un rol foarte important atunci când avizează şi atunci când îşi desfăşoară activitatea. Avem un serviciu foarte bine organizat şi trebuie cu toţii să lăsăm acest serviciu să funcţioneze în limita legii”, a spus Florin Iordache.