Cum inventează DIICOT Cluj hackeri periculoși. Hackerul despre care se spune că a spart site-ul Președinției nu a spart NIMIC

Cum inventează DIICOT Cluj hackeri periculoși. Hackerul despre care se spune că a spart site-ul Președinției nu a spart NIMIC

În urmă cu doi ani, DIICOT Cluj îl prezenta pe hackerul Toader Borș (foto), din Cluj Napoca, ca fiind unul extrem de periculos care a reușit să spargă și site-ul Președinției României.

După doi ani de procese și după lupta unui avocat serios, acuzațiile aduse de procurorii DIICOT Cluj lui Toader Borș, se prăbușesc una după alta.

Avocata Maria Mladin spune că hackerul a fost acuzat că a transferat anumite date pe un server din Olanda și că a spart site-ul Președinției României. La unul dintre termenele trecute, Serviciul de Telecomunicații Speciale, care administrează site-ul administrației prezidențiale, a comunicat oficial că acest site nu a fost spart niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Din evenimentele jurnalizate la nivelul STS nu rezultă elemente care să confirme că că în perioada solicitată site-ul web www.presidency.ro a fost compromis în urma atacurilor informatice, serverul nu a răspuns afirmativ la niciun request neautorizat de tip sql injection”, a precizat generalul Marcel Opriș, șeful STS, într-o adresă trimisă la Tribunalul Cluj, ca urmare a cererii udecătorului care îl judecă pe Borș.

DIICOT îl prezenta pe Borș ca un adevărat pericol public

Hackerul Toader Borș a stat arestat preventiv șase luni, în arestul IPJ Cluj, și a petrecut alte șapte luni în arest la domiciliu, deoarece judecătorii au considerat că este un pericol public și că lăsarea lui în libertate ar fi un pericol.

La vremea arestării sale, procurorii DIICOT Cluj susțineau că Borș a spart site-ul Președinției.  ”Au fost inițiate în intervalul orar 11:03 – 13:26, atacuri asupra server-ului …, site-ul oficial al Președinției României, atacuri de tip SQL Injection care au avut ca sursă IP –ul …”, se arată în sentința de arestare.

Mai mult procurorii DIICOT spun că Borș a vehiculat datele personale de pe nouă milioane de carduri de debit, Visa Electron. Avocata Maria Mladin spune că acuzația nu este credibilă. ”Într-o viață de hacker nu se pot aduna atâtea date. Toader Borș este informatician de meserie și activează într-un grup de anti-hacking. La acest grup au apelat o societatea specializată, bancară, care a trimis datele de pe mai multe conturi Visa, dezactivate, compromise de diferite atacuri informatice, pentru a fi analizate”, spune Maria Mladin.

Mai mult, la momentul efectuării percheziției informatice există bănuiala că procurorii și polițiștii au descărcat dintr-un server din Olanda, prin calculatorul lui Borș, foarte multe informații. ”Este foarte important, fiindcă organele de poliție au conectat calculatorul său la serverul din Olanda și au copiat datele de la distanță”, mai afirmă avocata Mladin.