Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA. Asta da ştire!”, a exclamat un reporter TV din spatele buchetului de microfoane cu care a fost întâmpinat „Guzganul rozaliu” la intrarea în sediul Departamentului Naţional Anticorupţie. Este, până acum, cel mai interesant moment al anchetei DNA care o vizează pe Laura Georgescu, şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului. Ieri a fost audiat şi primarul de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
Foarte abil, Viorel Hrebenciuc a evitat să răspundă punctual întrebărilor jurnaliştilor televiziunilor de ştiri, care căutau să afle pentru ce dă politicianul „cu subsemnatul” în faţa procurorilor.Tot ce ştie cert presa şi publicul este că DNA verifică apele foarte tulburi în care se scaldă de prea multă vreme guzganii rozalii mai mici din Consiliul Naţional al Audiovizualului. Ape atât de tulburi, încât s-au extins mult dincolo de sediul instituţiei, în casele tuturor românilor. Şobolanii roz, de apă, transmit tot felul de boli în zonele unde sunt instalaţi. În acest caz vorbim de instituţia care poartă răspunderea pentru un spaţiu audio-vizual cât de cât curat şi decent.
Nu este o întâmplare faptul că sub mandatul Laurei Georgescu s-a ajuns la derapaje extrem de grave, fără a exista consecinţele impuse în mod normal de lege. Atât de grave încât s-a ajuns şi la proteste publice. Nu este o întâmplare faptul că cei care forţează mereu nota sunt susţinători ai zonei politice care a pus-o în CNA pe doamna Laura Georgescu şi pe alţi câţiva guzgani politruci. Totul se leagă perfect în spiritul mentalităţii pe care a expus-o şefa CNA când a fost înregistrată. O asculţi atent şi pricepi imediat ce se întâmplă. Am mai dat acest exemplu pentru că descrie perfect situaţia în care ne aflăm.
Când o gaşcă de interlopi terorizează un cartier, înseamnă că poliţiştii de la secţia arondată sunt corupţi sau incredibil de incompetenţi. De cele mai multe ori sunt corupţi.
Unii au luat în derâdere plângerea penală depusă la DNA de partidul lui Dan Diaconescu. Era normal să privească astfel demersul, având în vedere personajul despre care vorbim. Acum însă, după ce procurorii au citat deja doi politicieni importanţi, demersul judiciar capătă proporţii serioase.
Gheorghe Ştefan, care are o situaţie judiciară foarte complicată, a declarat luni, când s-a prezentat la sediul DNA, că a dat declaraţii în calitate de martor. Sursele EVZ spun că ”Pinalti” este martor în dosarul care o vizează pe Laura Georgescu şi în care a fost audiat Viorel Hrebenciuc. Săptămâna trecută, Hrebenciuc a recunoscut că s-a prezentat la DNA în dosarul deschis după plângerea îndreptată împotriva Laurei Georgescu.
Este o situaţie foarte interesantă pentru cei care cunosc faptul că legea penală prevede o reducere a pedepsei pentru persoanele cercetate în acte de corupţie care denunţă alte fapte de corupţie şi facilitează dovedirea autorilor. În teorie, Gheorghe Ştefan poate să-şi uşureze situaţia în dosarul în care e cercetat sub control judiciar.
Sunt relevante informaţiile potrivit cărora procurorii cercetează din ce motive CNA şi-a schimbat decizia care viza postul Giga TV. Acest post a fost controlat de Gheorghe Ștefan. Legea îi permite acestuia să obţină o pedeapsă redusă chiar şi la jumătate dacă în timpul cercetării penale denunţă alte fapte similare. În aceste condiţii e rezonabil să avem bănuiala că Gheorghe Ştefan, prin declaraţia în calitate de martor, a oferit procurorilor informaţii interesante.
Vom afla toate detaliile audierii acestuia în momentul în care dosarul va ajunge pe rolul instanţelor şi ziariştii vor avea acces la el.
Important este ca apele tulburi de la CNA să se limpezească, guzganii rozalii să suporte consecinţele legale ale faptelor lor şi instituţia să înceapă să funcţioneze în interesul publicului, nu pentru a proteja şmecherii din audiovizual, care servesc tot felul de alţi şmecheri mai mari din politică. Grav este că, dincolo de CNA şi persoanele implicate, şi acest caz e din categoria care descrie un fenomen naţional: numai cu arestări şi anchete DNA ajungem să eliberăm instituţiile de şobolanii băgaţi acolo cu pârghii politice. Popularea excesivă a instituţiilor statului cu politruci este o mare vulnerabilitate pentru România.