Guvernul a ajuns la fundul sacului! PSD ia măsuri disperate
- Ionel Dancu
- 31 august 2017, 00:00
Cabinetul PSD – ALDE condus de Mihai Tudose scumpește benzina și renunță la o serie de promisiuni electorale pe fondul încasărilor reduse la bugetul de stat dublate de creșterea salariilor și a pensiilor.
Guvernul a introdus, ieri, supraacciza la carburanți. Prețul la motorină și benzină va crește în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie, astfel că șoferii vor plăti câte 32 de bani în plus pentru fiecare litru de carburant cumpărat. Executivul se apără spunând că încasările din accize au scăzut în prima parte a anului 2017, deși consumul de carburant a crescut.
Măsura riscă să provoace scumpiri în lanț ale alimentelor. Președintele Asociației Consumatorilor de Produse Alimentare din România (APCA Romania), Mihai Panait, a declarat EVZ, la începutul acestei luni, când a „transpirat” în presă posibila scumpire a carburanților, că toate alimentele se vor scumpi și ele cu 5-10%. „În principiu, zonele care vor fi afectate imediat vor fi cele unde sunt produsele de consum important: panificația, lactatele, carnea”, a spus acesta.
Lovitură pentru firme
Firmele vor fi obligate de la 1 ianuarie 2018 să își deschidă un cont separat de TVA, din care nu vor putea să retragă bani, ci îl vor folosi doar pentru încasarea și plata TVA, a mai decis ieri Guvernul. Firmele care își vor deschide contul mai devreme, de la 1 octombrie, vor fi scutite de penalitățile de întârziere pentru restanțele la TVA acumulate la 30 septembrie și vor mai primi bonificații de 5% la plata impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. „Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi”, a explicat, ieri, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Profitul băncilor
Guvernul a mai introdus ieri o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentând creanțe înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora. Măsura pare croită pentru bănci, după ce ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, s-a plâns că 70% dintre băncile din România nu plătesc impozitul pe profit de 16% și a descris un „mecanism” folosit în acest sens: „S-a realizat un proces de vânzare a creditelor neperformante foarte masiv, în ultimii ani. În condiţiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă, realizezi un profit, iar această pierdere vine şi stinge integral acel profit, şi statului român nu mai ai ce să îi plăteşti pentru că eşti pe pierdere. Într-un fel sau altul, aceste lucruri au trenat de la an la an”, a zis ministrul.
Coaliția își sabotează programul de guvernare
PSD a promis în campania electorală și în programul de guvernare că va elimina de la 1 ianuarie 2018 impozitul de dividende de 5%. Deși măsura a fost trecută în proiectul de modificare a Codului Fiscal pe care Ministerul Finanțelor l-a lansat în dezbatere publică la începutul acestei luni, eliminarea impozitului pe dividende a dispărut din Ordonanța adoptată ieri în Guvern. De asemenea, din proiectul Guvernului au mai dispărut ieri alte două măsuri: scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salariile ale programatorilor și ale medicilor. Promisiunile guvernamentale făcute agricultorilor au fost și ele retrase, ieri, în Guvern. Astfel, eliminarea impozitului pentru terenurile agricole lucrate și pentru tractoarele, utilajele și alte mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, a devenit istorie
Verdictul experților: „Este o suveică, se dă ca să se ia”
Economistul Mircea Coșea spune că schimbările de fiscalitate introduse de Guvern vor avea efect pe termen scurt dar nu rezolvă problema de fond, a încasărilor reduse la bugetul de stat. „Vom intra într-o politică monetară care nu va avea nicio legătură cu investițiile, cu crearea de noi locuri de muncă. Este o situație de suveică, se dă ca să se ia. Este o mentalitate total anti-piață. Este adevărat că în caz de război faci orice numai să câștigi, dar ce face Guvernul nu este o carte câștigătoare, bugetul va pierde pe termen lung și este doar o cârpeală conjuncturală”, a declarat Coșea pentru EVZ.
Adio, relaxare fiscală!
Economistul Florin Cîțu, în prezent senator PNL, apreciază că mediul de afaceri va avea cel mai mult de suferit de pe urma deciziilor guvernamentale. „Relaxarea fiscală pentru mediul de afaceri s-a terminat, puteți să uitați de ea, tot ce a servit Guvernul până acum s-a dovedit că a fost o simplă poveste. Guvernul încearcă acum să-și acopere populismul din campania electorală și are nevoie de fiecare bănuț la buget. Uitați-vă că au renunțat la eliminarea impozitului pe dividende, o măsură care avea un impact bugetar extrem de redus”, a spus Cîțu, ieri, pentru EVZ.