Guvernul crește salariul minim la anul. Statul ia încă 500 de milioane de lei de la privați

Guvernul crește salariul minim la anul. Statul ia încă 500 de milioane de lei de la privați

În urma majorării de la 1 ianuarie, patronii și angajații acestora vor plăti jumătate de miliard de lei în plus în contul contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit.

Pensii mai mari, salarii majorate pentru cei cu venituri mici, creștere de indemnizații de handicap îi așteaptă pe români imediat ce vor trece pragul alegerilor. Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Muncii, Rovana Plumb. Referindu-se la creșterea salariului minim, aceasta a declarat „că există un angajament al Guvernului astfel încât în 2016 să ajungem la 1.200 lei. În urma discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale vom avea o majorare semestrială anul viitor cu 75 de lei”.

Numai că, dacă lăsăm deoparte izul electoral al măsurii cu care Guvernul a punctat în plină campanie, se observă că statul este beneficiarul net, în timp ce mediul de afaceri și o mare parte din români plătesc mai mult la stat. Concret, în bugetul de stat vor veni mult mai mulți bani decât cei pe care statul îi va plăti în plus propriilor angajați. Nu mai puțin de 540 de milioane de lei va pierde mediul privat prin această majorare, efort aproape triplu față de cel al statului.

În funcție de salariul minim se calculează însă și amenzile, și alte dări – alte venituri suplimentare pentru buget.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariul minim crește cu 75 de lei

Potrivit anunțului făcut de Plumb, salariul minim ar urma să crească în două etape la anul, cu câte 75 de lei. O majorare cu 75 de lei, de la 900 de lei în prezent, înseamnă că patronii și angajații vor achita contribuții mai mari la stat și un impozit mai mare pe venit. Potrivit calculelor EVZ, cum în mediul privat lucrează circa 685.000 de salariați cu venitul minim, efor tul suplimentar pe care îl vor face angajații și angajatorii, în fiecare lună, prin creșterea salariului minim, este de circa 30 de milioane de lei. Anual, contribuțiile și impozitul pe salariu achitat în plus statului de mediul privat urcă la circa 546 de milioane de lei, ținând cont că salariul minim va crește de două ori, în 2015.

Efort mai mic pentru stat

Sectorul public este la rândul său angajator, dar, potrivit statisticilor, are de circa trei ori mai puțini angajați cu salariul minim decât privații. Prin creșterea venitului, sectorul public și angajații săi vor achita în plus la contribuții și la impozitul pe venit 12,32 milioane de lei pe lună. Anual, se ajunge la 222 de milioane de lei. Prin creșterea salariului minim statul anulează practic 15% din ce a oferit mediului public și privat prin scăderea CAS cu cinci puncte procentuale.

Ce câștigă în plus un salariat

Câștigul net al fiecărui salariat prin majorarea de la 1 ianuarie va fi de 52 de lei. Practic, în ziua de salariu, cei care au înscris pe state un salariu brut de 975 de lei, urmează să încaseze circa 724 de lei în mână. După ce va avea loc și a doua majorare a salariilor, până la 1.050 de lei brut, venitul net va crește la 775 de lei.

Pensii și indemnizații de handicap mai mari

De asemenea, statul crește nivelul pensiilor cu 5% de anul viitor. Procentul este chiar mai mare decât cel pe care l-ar fi prevăzut legea. Potrivit legii, pensiile trebuie indexate cu inflația și jumătate din creșterea salariului minim. Totodată, de la 1 ianuarie cresc indemnizațiile pentru handicap cu 16%, respectiv valoarea inflației din ultimii șase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.