Premierul Ponta a declarat că Parlamentul va putea să includă, eventual, și alte categorii de persoane dacă apar probleme similare.
Executivul a aprobat, ieri, proiectele de lege prin care pensionarii și mamele care au primit de la stat sume necuvenite din vina unor funcționari publici sunt scutiți de plata debitelor, iar sumele achitate deja nu vor fi restituite.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că persoanele care au depus acte false pentru a obține pensie nu vor beneficia de amnistie fiscală.
Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că Parlamentul poate să mai includă și alte categorii de persoane cu probleme similare. Din datele Casei Naționale de Pensii Publice, rezultă că aproape 32.000 de pensionari au datorii la stat, iar debitul total însumează 65 de milioane de lei.
Totodată, Executivul a decis ca mamele care realizează venituri în timpul concediului de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani să le păstreze, cu condiția ca acestea să nu depășească 1.500 de lei pe an. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, 12.460 de mame au încasat ilegal în prima jumătate a acestui an venituri suplimentare. Valoarea datoriilor se ridică la 15 milioane de lei.
Actele normative urmează să ajungă la Parlament.
Alte categorii cer amnistie fiscală
Asistentele medicale și infirmierii din Sănătate cer, la rândul lor, scutiri de restituirea sumelor datorate statului. Potrivit lui Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, ar fi corect ca Executivul să-i scutească și pe angajații din Sănătate care au primit sporuri salariale și prime care nu li se cuveneau (conform unor controale ale Curții de Conturi) să nu mai fie obligați să dea banii înapoi în virtutea aceluiași principiu de amnistie fiscală acordat pensionarilor. Bărăscu susține că liderii de sindicat au întocmit scrisori în acest sens care vor fi trimise Guvernului.
Înapoi la pensiile speciale?
Guvernul se gândește să revină la pensiile speciale pentru aviatori, diplomați și personalul auxiliar din magistratură și Parlament, în locul indemnizațiilor pe care aceste persoane le primesc în prezent, potrivit Mediafax. Cheltuielile ar urma să fie incluse în bugetul de anul viitor. Pensiile speciale au fost desființate în 2010, odată cu adoptarea legii sistemului unitar de pensii.