Editura Evenimentul si Capital

Cum e cu funcțiile pe la noi. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 982 Vizualizari

Pe 20 martie 1888 se produce la București un eveniment politic major: după 12 ani de guvernare, cade guvernul liberal condus de I.C.Brătianu. Regele invită la guvernare Partidul Conservator care era, la acel moment, dominat de junimiști.

Prim-ministru devine Theodor Rosetti, iar Titu Maiorescu e numit la Instrucțiune Publică și Culte – un portofoliu care ar echivala astăzi cu Ministerele Educației și Culturii împreună, plus Departamentul pentru Culte. În sufletul lui Caragiale, susținător al conservatorilor, aceste dezvoltări politice nasc mari speranțe, căci se considera îndreptățit să aspire la direcția Teatrului Național și, implicit, la Direcția Generală a Teatrelor, căci cele două funcții erau unite în acea vreme.

Caragiale avea 36 de ani și scrisese, deja, marile sale piese: „O noapte furtunoasă” în 1879, „Conu Leonida față cu reacțiunea” (1880), „O scrisoare pierdută” (1884) și „D-ale carnavalului” (1885). În plus, era foarte apropiat de fenomenul teatral, căci unchii săi erau faimoși actori și el însuși urmase ceva cursuri la Conservatorul de Artă Dramatică. Nu mai punem la socoteală prieteșugul consolidat în chefuri legendare cu mulți dintre actorii momentului. Pe de altă parte, Caragiale știa că Maiorescu îl aprecia. Cu doar trei ani în urmă, în „Convorbiri Literare”, criticul publicase articolul „Comediile dlui Caragiale”, rămas pînă azi bibliografie obligatorie pentru oricine vrea să guste pe Caragiale la justa lui valoare. De altfel, Maiorescu fusese vehement de partea lui Caragiale cînd „Dale Carnavalului” a fost fluierată în urma unei dezgustătoare cabale sau cînd Ion Ghica, director al Naționalului, a modificat cu de la sine putere pasaje ample din „Noaptea Furtunoasă”, la premiera din 1879.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Profitînd, așadar, de moment, Caragiale nu întîrzie să-i aducă lui Maiorescu la cunoștință pretenția sa. Maiorescu, însă, ezită. Pe de-o parte, nu-l vede pe Caragiale capabil de administrație - în privința asta se va înșela. Pe de altă parte, nu-l vede pe Caragiale capabil să se impună cu autoritate în fața trupei Naționalului, notorie pentru lipsa de disciplină, vedetism și mofturi. În privința asta va avea, într-o anumită măsură, dreptate. Unii spun că P.P. Carp l-ar fi convins pe Maiorescu săși suprime rezervele. Alții spun că însăși Regina Elisabeta ar fi intervenit pentru dramaturg. Fapt este că, pe 9 iulie 1888, Caragiale primește numirea. Ocupantul postului, C.I. Stăncescu, a fost înlocuit în stilul cunoscut al patriei : s-a făcut un control de la Minister, s-a găsit icicolo ceva, apoi i s-a pus în vedere să demisioneze urgent ca să nu fie dat pe mîna parchetului. Numirea lui Caragiale a fost prost primită de presă. Presa liberală îl contesta pentru că era conservator. Presa conservatoare îl contesta pentru că nu era boier și numirea sa rupea tradiția abia înfiripată de numire exclusivă a boierilor de neam în postul de director al Naționalului. În loc să purceadă concentrat la treabă, Caragiale se enervează văzînd aceste atacuri și începe să le răspundă. În interiorul teatrului, devine de-a dreptul tiranic încercînd să impună o disciplină de fier. Problema este că nu poate fi tiranic cu toți. Caragiale era vechi prieten de pahar cu unii actori ai Naționalului și, pe aceștia, îi cam favorizează. În general, cei favorizați sînt actori și actrițe de comedie, ceea ce stîrnește aversiunea tragedienilor.

Odată cu venirea sa la direcție, părăsesc Teatrul Național trei dintre marile sale vedete: Aristizza Romanescu, Grigore Manolescu și Constantin Nottara. Toți tragedieni! Adevărul este că, în afară de plecarea lui Nottara, care avea o problemă de ordin personal cu Caragiale, celelalte două plecări nu au legătură cu numirea lui. Romanescu și Manolescu trăiau o idilă adulterină care fusese descoperită de soția înșelată a lui Manolescu. Pe vremea aceea, adulterul era infracțiune, iar faptul că cei doi artiști erau pe deasupra și cumnați constituia o serioasă agravantă. Soția înșelată a mers la parchet și a făcut plîngere. Astfel, a aflat tot Bucureștiul, iar celor doi actori le-a fost pur și simplu frică să mai apară pe scenă gîndindu-se că pot fi în public nebuni care să-i jignească în timpul reprezentațiilor. Așa că au decis, amîndoi, să plece din Teatru pînă cînd scandalul se rezolvă cumva. Dovadă este că vor reveni pe scenă după ce soția lui Manolescu va retrage plîngerea și cei doi vor divorța. Dar lumea a perceput aceste plecări din Teatrul Național ca pe consecințe ale numirii lui Caragiale.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe!

Articole salvate