FRANȚA, recoltă record de grâu în 2015

FRANȚA, recoltă record de grâu în 2015

Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, ar putea înregistra în acest an o recoltă record de 40,4 milioane tone de grâu moale, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, scrie Bloomberg, citată de Agerpres.

Vremea uscată din iunie va duce de asemenea la creşterea calităţii grâului, a anunţat ieri firma de consultanţă agricolă FranceAgriMer. 

Recolta mare de grâu a Franţei se va adăuga unor stocuri mondiale ample, în condiţiile în care Departamentul american al Agriculturii prognozează că stocurile vor atinge un nivel record. 

De asemenea, recoltarea grâului în Franţa era finalizată în proporţie de 99% săptămâna trecută iar operatorii de silozuri Senalia şi Socomac au anunţat că nu mai pot primi noi cantităţi pentru că silozurile sunt pline. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Porturile sunt realmente supra-aglomerate cu grâu iar oamenii trebuie să exporte. Franţa ar putea înregistra un ritm susţinut al exporturilor în acest an”, a declarat Caroline Bitton, analist la firma de consultanţă Agritel. 

Potrivit sursei citate, producţia de grâu în Franţa este în creştere după ce fermierii au însămânţat cu grâu cea mai mare suprafaţă de după anul 1936, iar producţia la hectar este cu 4% mai mare decât media. Anul trecut fermierii francezi au recoltat o cantitate de grâu de 37,5 milioane tone. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni că România a înregistrat în acest an o producţie totală de grâu de 7,5 milioane de tone "uşor mai bună" decât în 2014.