Editura Evenimentul si Capital

FISCUL, amendat pentru lista datornicilor. ANAF contestă

Lista ANAF cuprinde datorii mai mari de 1.500 de lei ]nregistrate de persoane fizice
Autor: | | 1 Comentarii | 330 Vizualizari

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a fost amendată cu 16.000 de lei de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), ca urmare a deciziei ANAF de a publica pe Internet lista cu persoanele fizice având restanţe mai mari de 1.500 de lei.

ANAF a încălcat prevederile Legii 677/2001, întrucât a prelucrat şi publicat pe alt site de Internet decât pe propria pagină o listă a persoanelor fizice care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale restante, organizată în funcţie de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte şi actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă, a comunicat ANSPDCP.

Potrivit autorității, ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

'„Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni: amendă în cuantum de 11.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din OG nr. 2/2001; amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din OG nr. 2/2001”', se precizează în comunicat.

Poziția ANAF Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va contesta sancţiunile aplicate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Amenda nu are ca obiect abateri privind legalitatea publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale, ci probleme de ordin tehnic privind modalitatea publicării, scrie într-un comunicat al ANAF.

„ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320, pe alt site de internet decât propria pagina şi informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001”, se menţionează în comunicat.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate