FBI-ul anchetează legăturile echipei lui Trump cu rușii, în campania din 2016

FBI-ul anchetează legăturile echipei lui Trump cu rușii, în campania din 2016

Directorul FBI a fost audiat în comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanților în privința amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. James Comey a confirmat că FBI-ul are o anchetă în desfășurare pe această temă

James Comey a anunțat că a fost autorizat de Departamentul de Justiție să confirme faptul că FBI, ca parte a unei misiuni de contrainformații, investighează eforturile guvernului rus de a se implica în alegerile prezidențiale din 2016 și asta include anchetarea naturii legăturilor între persoane din campania lui Donald Trump și guvernul rus și dacă a existat o coordonare între campania electorală a președintelui și eforturile rușilor.

Implicarea rușilor în alegeri

Investigația a început în iulie 2016, în timpul campaniei electorale, darcontinuă și în prezent -a început cu anchetarea lui Hillary Clinton pentru emailuri secrete trimise de pe serverul său personal și continuă cu noile acuzații legate de Donald Trump și anturajul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mike Rogers, șefulAgențieiNaționale pentru Securitate (NSA), a declarat că întreaga comunitate de informații susține raportul dat publicității în ianuarie, care a concluzionat că guvernul rus a încercat să influențeze alegerile din SUA într-un fel care să ajute candidatura lui Trump.

Atât Comey, cât și Rogers au denunțat acuzațiile legate de faptul că Barack Obama sau Departamentul de Justiție, în timpul mandatului său, au autorizat interceptarea convorbirilor telefonice din Turnul Trump. „Cu respect față de mesajele pe Twitter ale președintelui despre interceptări care-l vizau, comandate de către fosta administrație, pot să spun că nu am informații care să susțină aceste tweet-uri. Și am cercetat cu atenție în interiorul FBI”, a explicat Comey.

Acuzații pe Twitter

Posibilitatea de a comanda o astfel de supraveghere nu stă în puterea unui președinte, a ținut să precizeze directorul FBI. De asemenea, Rogers a respins ideea că Obama ar fi cerut ajutor din partea servicilor britanice, să supervizeze operațiunea, notând că „acuzațiile acestea îi frustrează pe aliații noștri-cheie”.

Chiar în timpul audierii, Trump a scris rapid pe Twitter că „NSA și FBI au confirmat că Rusia nu a influențat procesul electoral” (deși oficialii nu vorbiseră decât despre interferența în numărarea voturilor), iar „demascarea unor persoane”, precum consilierul pentru securitate Michael Flynn, a pus în pericol securitatea națională.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Sean Spicer, a declarat că liderul de la Casa Albă nu are de gând să își ceară scuze pentru că l-a acuzat pe predecesoru său că a pus micorfoane în Turnul Trump.

Cine este ținta anchetei

Șeful FBI s-a ferit să confirme dacă este anchetat managerul de campanie al lui Trump, Paul Manafort, care are legături cu politicienii ucraineni proruși.

Senatorii republicani au promis că „vor afla tot ce se poate afla despre legăturile cu Rusia”.

Prin întrebările și remarcile făcute, congressmanii republicani au susținut, însă, varianta Casei Albe și au dat de înțeles că importantă este ilegalitatea scurgerilor de informații din serviciile secrete, privind legătura echipei lui Trump cu oficiali ruși, nu legătura în sine. Au cerut șefului FBI să se stabilească cine este vinovat de aceste scurgeri de date.