EXPLOZIA CARE A ZGUDUIT PLANETA, a lăsat în urmă ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNSURI şi teorii incredibile. Cifrele dezastrului, 80 de MILIOANE DE COPACI ARŞI, o simulare a celebrului SFÂRŞIT AL LUMII? Detalii istorice

EXPLOZIA CARE A ZGUDUIT PLANETA, a lăsat în urmă ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNSURI şi teorii incredibile. Cifrele dezastrului, 80 de MILIOANE DE COPACI ARŞI, o simulare a celebrului SFÂRŞIT AL LUMII? Detalii istorice

Explozia care a zguduit planeta, a lăsat în urmă întrebări fără răspunsuri şi teorii incredibile. Cifrele dezastrului, 80 de milioane de copaci arşi, o simulare a celebrului sfârşit al lumii? Detalii istorice

Istoria a fost unică în 1908, an în care o explozie uriașă zguduia Siberia şi în care efectele colosalei deflagraţii au fost simţite până în Regatul Unit și în Statele Unite. Arc peste timp, multe dintre întrebările de atunci au rămas fără răspunsuri. În schimb, teoriile s-au înmulţit şi multe dintre ele sunt de factură ştiinţifico-fantastică.

Ce se ştie sigur este că oamenii de știință ruși au invalidat cea mai recentă ipoteză care fusese formulată în legătură cu „fenomenul Tunguska”, nume apărut după ce o minge de foc a traversat cerul Siberiei în acea noapte teribilă din 1908, deasupra râului Tunguska.

Acea explozie a generat o ploaie de pietre, care pur şi simplu cădeau apocaliptic din cer. Pământul tremura în cele mai ascunse măruntaie ale sale, iar aerul devenise fierbinte la de 30 iunie 1908. Unda seismică s-a simțit pe toată planeta, dar alta a fost latura spectaculoasă şi distrugătoare a acestui eveniment. Praful degajat de explozie a format un nor care s-a ridicat până la 20 de kilometri înălțime. Peste 80 de milioane de copaci au fost arși pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați de taiga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magnitudinea cutremurului generat de explozie a fost evaluată între 4,5 și 5 pe scara Richter, dar puterea ei a fost de 185 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima. Începând cu 1927, au urmat numeroase expediţii făcute de diverşi oameni de ştiinţă. Unii au crezut că pagubele au fost făcute de unul dintre cei mai mari meteoriți, dar fără a putea găsi craterul care să ateste teoria.

Au apărut şi altele: gaură neagră, fulger sferic, explozie de antimaterie sau un fabulos atac al extratereștrilor, care în generozitatea lor, ar fi provocat explozia meteoritului pentru a salva Terra. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că o cometă – cu un diametru de 60 de metri și 60.000 de tone – al cărei nucleu era alcătuit din gaz înghețat și praf, ar fi fost cea vinovată pentru dezastrul siberian.

În 1990, o nouă echipă de cercetători a spus că ar fi vorba despre un hibrid între un asteroid și o cometă, pentru că au găsit un amestec de rocă și gheață în copacii din zonă.

O ipoteză a unui om de ştiinţă italian, Luca Gasperini, arată că de fapt două corpuri cerești au intrat în atmosferă: unul a explodat la 8 kilometri deasupra Terrei și celălalt a căzut pe Pământ, provocând craterul în care s-a format apoi lacul Ceko. „Lacul pare tânăr, dar nu suficient de tânăr pentru a fi craterul provocat de Tunguska”, au declarat cercetătorii ruşi, conform The Siberian Times. Astfel, aceleaşi întrebări fără răspunsuri… Să fi fost un semn al Divinităţii, o simulare a destinului în ceea ce priveşte celebrul sfârşit al lumii?