Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Procuratura extinde ancheta penală în cazul sinuciderii copiilor orfani de la Protecția Copilului Dolj

Autor: | | 0 Comentarii | 304 Vizualizari

Procurorii doljeni au cerut legiștilor de la Craiova efectuarea întregului set de analize anatomopatologice, inclusiv toxicologice, în cazul sinuciderii celor doi copii aflați în custodia Protecției Copilului Dolj. Între timp, în urma anchetei interne a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, s-a dispus desfacerea contractelor de muncă pentru doi dintre angajați, instructorul de educaţie, respectiv şefa Complexului de servicii de tip rezidenţial „1 Mai” Craiova.

Până în acest moment, cel puțin zece persoane au fost audiate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. ‘Au fost audiați mai mulțí angajațí de la DGASPC Dolj, dar și copii din centru, inclusiv cei care locuiau împreună cu cei doi copii. Mai este de audiat o singură persoană. Procurorii au cerut Medicinei Legale efectuarea întregului set de analize anatomopatologice. Așteptăm concluziile medicilor legiști. Cum expertizele solicitate durează între 2 și 3 luni, Parchetul a plătit expertiza și am făcut decontul către poliție pentru a se grăbi ancheta”, a declarat pentru Evenimentul Zilei, procurorul Magda Bădescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Poliția judiciară de la IPJ Dolj, sub coordonarea procurorului de caz, a solicitat Protecției Copilului atât dosarele copiilor, cât și rezultatele măsurilor administrative luate în urma cercetării disciplinare a DGASPC.  În urma anchetei “in rem” efectuată de Protecția Copilului Dolj, după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în luna decembrie 2015, două angajate au rămas fără locul de muncă.

“’Ancheta internă nu a vizat o persoană anume. S-au făcut cercetări în cazul tuturor angajaților. La finalizarea anchetei s-a constatat că două persoane, fără legătură cu cauzalitatea sinuciderii celor doi copii, au avut o serie de abateri de la disciplina muncii. S-a dispus desfacerea contractelor de muncă pentru instructorul de educaţie, Liliana Dumitrescu, care s-a ocupat de cazul copilului care s-a sinucis în data de 2 decembrie şi pentru șefa complexului de servicii care are în subordine cele 10 case de tip familial din cartierul 1 Mai. Pentru doamna Dumitrescu este vorba de trei abateri disciplinare, neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, iar în cazul doamnei Stănică, este vorba de 11 abateri”, a declarat pentru EVZ,  Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Directorul Florin Stancu şi psihiolog Claudia Maciuca,DGSAP Dolj

Abaterile de la disciplina muncii în cazul celor două angajate vizează printre altele: lipsa rapoartelor cu privire la anumite aspecte din centre, lipsa unor date care trebuiau trecute zilnic în registru de control, atribuții neîndeplinite sau îndeplinite defectuos. În cazul instructorului de educație care îndeplinea și rol de gestionar, cu o lună înainte de cumplitele tragedii, se constatase furt din gestiune. Șefa centrului nu a raportat infracțiunea, mai arată ancheta internă a Protecției Dolj. 

Ancheta internă a DGASPC Dolj a vizat și audierea copiilor aflați în grija instituției. Astfel, în urma audierilor s-au constatat anumite atitudini neadecvate în relaţia cu copiii, cum ar fi certuri, discuţii pe un ton mai ridicat, deficienţe în activitatea administrativă, a mai precizat Florin Stacu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate