Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Procuratura extinde ancheta penală în cazul sinuciderii copiilor orfani de la Protecția Copilului Dolj

Autor: | | 0 Comentarii | 277 Vizualizari

Procurorii doljeni au cerut legiștilor de la Craiova efectuarea întregului set de analize anatomopatologice, inclusiv toxicologice, în cazul sinuciderii celor doi copii aflați în custodia Protecției Copilului Dolj. Între timp, în urma anchetei interne a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, s-a dispus desfacerea contractelor de muncă pentru doi dintre angajați, instructorul de educaţie, respectiv şefa Complexului de servicii de tip rezidenţial „1 Mai” Craiova.

Până în acest moment, cel puțin zece persoane au fost audiate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. ‘Au fost audiați mai mulțí angajațí de la DGASPC Dolj, dar și copii din centru, inclusiv cei care locuiau împreună cu cei doi copii. Mai este de audiat o singură persoană. Procurorii au cerut Medicinei Legale efectuarea întregului set de analize anatomopatologice. Așteptăm concluziile medicilor legiști. Cum expertizele solicitate durează între 2 și 3 luni, Parchetul a plătit expertiza și am făcut decontul către poliție pentru a se grăbi ancheta”, a declarat pentru Evenimentul Zilei, procurorul Magda Bădescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Poliția judiciară de la IPJ Dolj, sub coordonarea procurorului de caz, a solicitat Protecției Copilului atât dosarele copiilor, cât și rezultatele măsurilor administrative luate în urma cercetării disciplinare a DGASPC.  În urma anchetei “in rem” efectuată de Protecția Copilului Dolj, după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în luna decembrie 2015, două angajate au rămas fără locul de muncă.

“’Ancheta internă nu a vizat o persoană anume. S-au făcut cercetări în cazul tuturor angajaților. La finalizarea anchetei s-a constatat că două persoane, fără legătură cu cauzalitatea sinuciderii celor doi copii, au avut o serie de abateri de la disciplina muncii. S-a dispus desfacerea contractelor de muncă pentru instructorul de educaţie, Liliana Dumitrescu, care s-a ocupat de cazul copilului care s-a sinucis în data de 2 decembrie şi pentru șefa complexului de servicii care are în subordine cele 10 case de tip familial din cartierul 1 Mai. Pentru doamna Dumitrescu este vorba de trei abateri disciplinare, neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, iar în cazul doamnei Stănică, este vorba de 11 abateri”, a declarat pentru EVZ,  Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Directorul Florin Stancu şi psihiolog Claudia Maciuca,DGSAP Dolj

Abaterile de la disciplina muncii în cazul celor două angajate vizează printre altele: lipsa rapoartelor cu privire la anumite aspecte din centre, lipsa unor date care trebuiau trecute zilnic în registru de control, atribuții neîndeplinite sau îndeplinite defectuos. În cazul instructorului de educație care îndeplinea și rol de gestionar, cu o lună înainte de cumplitele tragedii, se constatase furt din gestiune. Șefa centrului nu a raportat infracțiunea, mai arată ancheta internă a Protecției Dolj. 

Ancheta internă a DGASPC Dolj a vizat și audierea copiilor aflați în grija instituției. Astfel, în urma audierilor s-au constatat anumite atitudini neadecvate în relaţia cu copiii, cum ar fi certuri, discuţii pe un ton mai ridicat, deficienţe în activitatea administrativă, a mai precizat Florin Stacu.

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial 'Amicii', a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial 'Voinţa', s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, dintr-un cartier craiovean. Ambii erau copii abandonați, aflați în grija Protecției Copilului Dolj. Cristina și-a pus ștreangul de gât de inimă rea, după ce angajații Direcției i-au refuzat dreptul de a avea o mamă. Nicolae, Nik, nu a mai putut îndura durerea și ignoranța celor care ar fi trebuit să le aline sufletele. S-a aruncat în gol de pe un bloc. Potrivit specialiştilor, starea de vulnerabilitate din rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi în Dolj este de minim de trei luni după cele două evenimente tragice din luna decembrie 2015.

Care sunt concluziile ANPDCA

În urma tragediilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a trimis la Craiova corpul de control. „Concluziile, în ambele cazuri, ne duc la ideea că s-a lucrat greşit. Este inadmisibil să-ţi imaginezi că nu a văzut nimeni ceva schimbat în comportamentul acestor copii. Cu toate acestea, există remarci în documentele întocmite de psihologi care au fost ignorate de angajaţii centrului. În cazul fetiţei, de pildă, psihologul scrie negru pe alb că îi recomandă un mediu securizant, pentru că suferă de anxietate dată de teama abandonului şi că are o încredere în sine scăzută”, a declarat Gabriela Coman, şefa ANPDCA.

Gabriela Coman, șeful ANPDCA: „Am trimis Corpul de control la Dolj, pentru că am primit informații trunchiate”

Reprezentanţii ANPDCA au precizat în raportul întocmit la finalul cercetării efectuate în acest caz că toţi angajaţii care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu să fie cercetaţi administrativ şi, după caz, să fie sesizate organele de cercetare penală. ANPDCA a recomandat, de asemenea, să fie verificaţi şi psihologii care au gestionat cele două cazuri în ceea ce priveşte respectarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi al Codului de procedură disciplinară. Potrivit notei de control, este responsabil pentru implementarea acestei măsuri Colegiul Psihologilor din România.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate