Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

EXCLUSIV EVZ. Situaţie SCANDALOASĂ într-o şcoală din inima Capitalei. Elevii sunt PEDEPSIŢI să facă munca femeii de serviciu. Cum explică directoarea ABUZUL

Școala în care s-a petrecut abuzul este situată în Sectorul 1, pe strada Occidentului, foarte aproape de Piața Victoriei. Prinsă în flagrant, directoarea Cazacu Monica a bâlbâit o explicație de tot râsul
Autor: | | 30 Comentarii | 2869 Vizualizari

Fărădelegea se petrece în secolul 21, în inima Bucureștiului, capitala României europene. Regulamentul este încălcat la Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I.N.Socolescu”, pe ale cărui ziduri interioare tronează și mesaje rasiste

Joia trecută, am fost într-o vizită undercover la Colegiul Tehnic „Ioan Socolescu”, aflat la o aruncătură de băț de Piața Victoriei, pe strada Occidentului nr. 12. Am plecat de la pont. Dat de niște părinți hotărâți să nu mai tacă, enervați că fiii și fiicele lor sunt nevoiți să facă „munca de jos” pentru care e plătită femeia de serviciu.

„La școală nu se vede femeie de serviciu, iar copiii prinși că au încălcat regulile școlii sunt puși la muncă. Cică în folosul comunității, dar dau cu mopul, mătură și strâng mizerie”, așa suna pontul primit pe fixul din redacție.

Îmbrăcată simplu, în blugi, pulover și geacă, arătam aproape elevă, cel puțin așa mi-am imaginat: că n-o să fac notă discordantă cu elevii Colegiului. La poarta „unității de învățământ” am dat cu nasul de țigară. Fete îmbrăcate strident, băieți dotați cu telefoane și tablete. M-am înfiorat c-or să mă prindă. Nu semănam cu ei, nici pe departe. Sprijineau gardul, pe dinafara școlii, în timp ce tastau telefonul mai ceva ca oamenii de afaceri. Am trecut cu bine de bodyguardul de la poartă, arătându-i razant carnetul de elev.

În curte, într-un colț, mai multe eleve de clasa a X-a se bucurau de pauză c-o cafeluță. O „nevestică” își sfătuia „bărbatul” prin telefonul pus pe speaker. Machoman- ul era elev la alt colegiu. Cerea sfaturi cum să fenteze el o exmatriculare. Conversația era „la liber”, auzeam toți.

Hlizeala era maximă, fix lângă zidul „pictat” cu graffiti: „Spune NU ȚIGANILOR!” Aproape că am scăpat geanta din mână, de șoc. M-am apropiat și am înțeles ce se petrecuse. Cineva, nu se știe cine, transformase mesajul anti-țigări, într- unul anti-țigani.

Eleva din „beci”

Am căutat femeia de serviciu, mai întâi. Patru etaje scotocite, dar n-am găsit decât un gardian rătăcit și două profesoare. Nici unul nu s-a prins că nu aș fi „de-a locului”. Am coborât repede.

„Am fost pedepsită, fiindcă am chiulit, să fac șmotru, dar nu știu unde, pe bune!”, am aruncat o vorbă spre-un băiat de clasa a XI-a. Mi-a spus că a pățit-o și el, în urmă cu o lună, și m-a îndrumat spre „beciul” din subsolul școlii. Acolo, o elevă mătura de zor printre picioarele unor colegi care chiuleau.

Explicații necredibile

Discuția cu doamna director, Cazacu Monica, a fost de-a dreptul mirobolantă. Mai întâi a fost agasată. Cum de am îndrăznit să intru în școală, incognito pe teritoriul ei?!

Apoi, doamna director a negat orice neregulă în colegiul pe care îl conduce. Ba, mi-a zis, verde în față că eleva fotografiată când presta munca femeii de serviciu nu ar fi fost pedepsită. Din contră, „tânăra a dorit să facă un bine măturând în tot subsolul”.

Apoi, când a realizat că știu mai multe, a întors-o. „Doamna admistrator m-a contactat că un grup de elevi alergau disperați după o mătură. Într-adevăr au fost niște copii prinși la chiulit, i-am pedepsit, dar nu am reușit să convoc nici Consiliul Profesoral și nici părinții. Au trecut totuși trei zile”, a spus aceasta gesticulând constant peste biroul supraîncărcat cu diverse acte.

Ce alte încălcări au mai fost

În scurta perioadă a reportajului, atât elevii, cât și membrii conducerii școlii au încălcat și alte norme din regulamentul de ordine interioară. Dăm doar câteva exemple:

● Art. 51 punctul 1- regulile generale precum interzicearea fumatului, ținuta decentă și evitarea machiajului și a manichiurii extravagante

● Art. 68 punctul 1- regula vizează comportamentul civilizat și interzice manifestările violente față de cei din jur

● Art. 70-72 - Elevii au obligația să păstreze baza materială și didactică a liceului. Aceștia nu au voie să scrie, să deseneze/ picteze cu marker, cu spray colorat, cu vopsea etc, pe mobilierul școlii, pe pereții interiori/ exteriori, pe garduri etc.

Minciunele cu și despre femeia de serviciu

Aparent dezordinea de pe biroul doamnei directoare s-a răsfrânt și asupra orânduielilor din regulament. Șeful școlii a susținut vehement că lipsa personalului de serviciu este din vina Primăriei Sectorului 1 care a înghețat majoritatea posturilor de acest fel. „Doamnele de servici vin doar după-amiaza, dar nu am angajate decât patru. Primăria a spus că va lua măsuri”, a adăugat aceasta. Câteva minute mai târziu, s-a răzgândit și a zis că are angajate doar trei femei de serviciu.

Replica usturătoare de la Primărie

Un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 „răstălmăcește” însă vorbele doamnei director. „Bugetul alocat școlii este gestionat în totalitate de aceștia. Noi nu avem nici o treabă cu posturile înghețate și, de asemenea, nu ne privesc nici salariile acestora. Este o problemă care poate fi gestionată de liceu, direct”, spune reprezentanta Primăriei de sector. Totodată, postul de îngrijitoare pe care doamna director susține că nu îl are disponibil, presupune o calificare în pedagogie, în timp ce postul de femeie de serviciu presupune doar păstrarea curățeniei din incinta școlii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București,Marian Banu, ne dumirește cine-i vinovatul: „Femeile de serviciu sunt coordate de un administrator care răspunde, la rândul lui, în fața unui director. Femeile de servici sunt angajate ale școlii!”. Inspectorul Banu a amintit de faptul că există anumite firme care fac pază și anumite firme care sunt angajate să spele geamurile de la înălțime, sau lucrări de periculozitate, dar femeile de serviciu sunt angajate ale scolii. Primăria are doar obligația să asigure securitatea, prin firme de pază. „Recomandăm părinților să scrie și Inspectoratului. Vom face o cercetare, nu încurajîm astfel de tratamente!”

Ce spun părinții

„Sunt interzise astfel de pedepse în învățământul preuniversitar. Trebuie sancționată orice astfel de inițiativă care nu are de-a face cu responsabilitatea și atribuțiile unui copil din învățământul preuniversitar. Noi trimitem copiii la școală să învețe, nu să facă muncă în folosul obștei sau al altor persoane care sunt plătite pentru asta”, a declarat, pentru EVZ, Mihaela Gună, președintele Asociației Părinților Elevilor. Oficialul ONG-ului a mai arătat că punerea elevilor să muncească nu este singura neregulă din școlile românești. „Mai sunt și cazuri în care profesorii îi dau afară de la ore, îi pedepsesc fizic, ținându-i în picioare. Tu ca părinte îți duci copilul la școală, unde crezi că este sub supraveghere, dar când profesorul îl dă afară de la ore, se poate întâmpla orice. Sigur, e responsabilitatea cadrului didactic dacă elevul pățește ceva, dar viața copilului nostru nu ne-o mai dă nimeni înapoi!”, a precizat Mihaela Gună.

„Măturatul, strânsul, curățenia nu sunt pedepse în regulament!"

„ R e g u - l a m e n t u l școlar interzice sancționarea copiilor în acest mod. Pentru abaterile elevilor, sancțiunile sunt de altă natură, prevăzute în funcție de gravitatea faptei, fie se poate scădea drastic nota la purtare, fie elevul poate fi exmatriculat, în cazul unei abateri grave. Nu e normal să fie puși să facă munci care nu sunt pentru ei. Așa ceva nu există în regulamentul școlar”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, Marian Banu (foto), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

„Inspectoratul nu este de acord cu asemenea practici! Pentru derapajele elevilor trebuie aplicate pedepsele din regulamentul școlar, or punerea lor să dea cu mătura sau cu mopul nu e în regulament. Așa ceva nu trebuie să se întâmple în școala românească. Putem fi de acord cu acțiuni organizate, în regim de voluntariat, pentru strângerea deșeurilor, pentru plantare de pomi, dar nu cu pedepsirea lor prin muncă. Vă dați seama, la această vârstă, ce zic ceilalți colegi dacă-i văd la măturat? Școala trebuie să respecte demnitatea și statutul elevului, trebuie informat părintele. Vom cere o notă explicativă doamnei directoare”, a mai precizat Banu.

Reacția Ministerului

Nici Ministerul Educației, sesizat de EVZ, nu a rămas insensibil la problema elevilor Colegiului Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I.N. Socolescu”. Subsecretarul de stat Liliana Preoteasa ne-a precizat: „A face o muncă nu este o rușine, dar elevii nu sunt la școală ca să îndeplinească atribuțiile personalului nedidactic. Orice sancțiune a elevilor trebuie dispusă în contextul legal, după o discuție asumată împreună cu părinții și elevii, conform regulamentului de ordine interioară”.

Rasismul din curtea colegiului

„Mesajul nostru, al Inspectoratului Școlar, e foarte clar: niciodată nu vom admite mesaje de natură rasistă! Niciodată nu vom permite ca în perimetrul școlii să apară astfel de manifestări”, ne-a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Directorul e responsabil

„Pentru permiterea acestor mesaje este responsabil, în primul rând, directorul școlii, apoi administratorul. Ei trec zilnic prin curtea școlii. Nu putem accepta așa ceva, mai ales în contextul actual. Sistemul de educație e clar ancorat într-o neacceptare a violenței, a discriminării de natură etnică, a discriminării, în general. Vă garantez că mâine va dispărea acel mesaj!”, a spus inspectorul Banu. Subsecretarul de stat al Ministerului Educației, Liliana Preoteasa, a precizat, la rându-i, ca regretabil faptul că mesajul de tip rasist nu a fost șters imediat. Oficialul de la minister a subliniat că trebuie identificați autorii mesajului și sancționați, conform regulamentului. Pe de altă parte, Liliana Preoteasa a declarat că nu este destulă acțiunea punitivă, ci că aceasta trebuie completată prin educație. „În primul rând conducerea școlii să aibă o discuție cu toți elevii, apoi la orele de dirigenție, la orele de educație civică. Cei care au scris astfel de mesaje probabil au făcut-o mai mult din teribilism, decât din convingere”, ne-a spus Liliana Preoteasa.

Costel Neculai, președinte al Asociației „Viitorul Romilor”, spune că avea pretenții mai mari de la elevii români, dar mai ales de la profesorii lor. „Aveam pretenție de la elevii români să nu se preteze la desene rasiste pe pereți. Gestul profesorilor de a nu renova zidul denotă că aceștia, prin indiferența lor, încurajează rasismul”, a spus sursa citată.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate