Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Situaţie SCANDALOASĂ într-o şcoală din inima Capitalei. Elevii sunt PEDEPSIŢI să facă munca femeii de serviciu. Cum explică directoarea ABUZUL

Școala în care s-a petrecut abuzul este situată în Sectorul 1, pe strada Occidentului, foarte aproape de Piața Victoriei. Prinsă în flagrant, directoarea Cazacu Monica a bâlbâit o explicație de tot râsul
Autor: | | 30 Comentarii | 3348 Vizualizari

Fărădelegea se petrece în secolul 21, în inima Bucureștiului, capitala României europene. Regulamentul este încălcat la Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I.N.Socolescu”, pe ale cărui ziduri interioare tronează și mesaje rasiste

Joia trecută, am fost într-o vizită undercover la Colegiul Tehnic „Ioan Socolescu”, aflat la o aruncătură de băț de Piața Victoriei, pe strada Occidentului nr. 12. Am plecat de la pont. Dat de niște părinți hotărâți să nu mai tacă, enervați că fiii și fiicele lor sunt nevoiți să facă „munca de jos” pentru care e plătită femeia de serviciu.

„La școală nu se vede femeie de serviciu, iar copiii prinși că au încălcat regulile școlii sunt puși la muncă. Cică în folosul comunității, dar dau cu mopul, mătură și strâng mizerie”, așa suna pontul primit pe fixul din redacție.

Îmbrăcată simplu, în blugi, pulover și geacă, arătam aproape elevă, cel puțin așa mi-am imaginat: că n-o să fac notă discordantă cu elevii Colegiului. La poarta „unității de învățământ” am dat cu nasul de țigară. Fete îmbrăcate strident, băieți dotați cu telefoane și tablete. M-am înfiorat c-or să mă prindă. Nu semănam cu ei, nici pe departe. Sprijineau gardul, pe dinafara școlii, în timp ce tastau telefonul mai ceva ca oamenii de afaceri. Am trecut cu bine de bodyguardul de la poartă, arătându-i razant carnetul de elev.

În curte, într-un colț, mai multe eleve de clasa a X-a se bucurau de pauză c-o cafeluță. O „nevestică” își sfătuia „bărbatul” prin telefonul pus pe speaker. Machoman- ul era elev la alt colegiu. Cerea sfaturi cum să fenteze el o exmatriculare. Conversația era „la liber”, auzeam toți.

Hlizeala era maximă, fix lângă zidul „pictat” cu graffiti: „Spune NU ȚIGANILOR!” Aproape că am scăpat geanta din mână, de șoc. M-am apropiat și am înțeles ce se petrecuse. Cineva, nu se știe cine, transformase mesajul anti-țigări, într- unul anti-țigani.

Eleva din „beci”

Am căutat femeia de serviciu, mai întâi. Patru etaje scotocite, dar n-am găsit decât un gardian rătăcit și două profesoare. Nici unul nu s-a prins că nu aș fi „de-a locului”. Am coborât repede.

„Am fost pedepsită, fiindcă am chiulit, să fac șmotru, dar nu știu unde, pe bune!”, am aruncat o vorbă spre-un băiat de clasa a XI-a. Mi-a spus că a pățit-o și el, în urmă cu o lună, și m-a îndrumat spre „beciul” din subsolul școlii. Acolo, o elevă mătura de zor printre picioarele unor colegi care chiuleau.

Explicații necredibile

Discuția cu doamna director, Cazacu Monica, a fost de-a dreptul mirobolantă. Mai întâi a fost agasată. Cum de am îndrăznit să intru în școală, incognito pe teritoriul ei?!

Apoi, doamna director a negat orice neregulă în colegiul pe care îl conduce. Ba, mi-a zis, verde în față că eleva fotografiată când presta munca femeii de serviciu nu ar fi fost pedepsită. Din contră, „tânăra a dorit să facă un bine măturând în tot subsolul”.

Apoi, când a realizat că știu mai multe, a întors-o. „Doamna admistrator m-a contactat că un grup de elevi alergau disperați după o mătură. Într-adevăr au fost niște copii prinși la chiulit, i-am pedepsit, dar nu am reușit să convoc nici Consiliul Profesoral și nici părinții. Au trecut totuși trei zile”, a spus aceasta gesticulând constant peste biroul supraîncărcat cu diverse acte.

Ce alte încălcări au mai fost

În scurta perioadă a reportajului, atât elevii, cât și membrii conducerii școlii au încălcat și alte norme din regulamentul de ordine interioară. Dăm doar câteva exemple:

● Art. 51 punctul 1- regulile generale precum interzicearea fumatului, ținuta decentă și evitarea machiajului și a manichiurii extravagante

● Art. 68 punctul 1- regula vizează comportamentul civilizat și interzice manifestările violente față de cei din jur

● Art. 70-72 - Elevii au obligația să păstreze baza materială și didactică a liceului. Aceștia nu au voie să scrie, să deseneze/ picteze cu marker, cu spray colorat, cu vopsea etc, pe mobilierul școlii, pe pereții interiori/ exteriori, pe garduri etc.

Minciunele cu și despre femeia de serviciu

Aparent dezordinea de pe biroul doamnei directoare s-a răsfrânt și asupra orânduielilor din regulament. Șeful școlii a susținut vehement că lipsa personalului de serviciu este din vina Primăriei Sectorului 1 care a înghețat majoritatea posturilor de acest fel. „Doamnele de servici vin doar după-amiaza, dar nu am angajate decât patru. Primăria a spus că va lua măsuri”, a adăugat aceasta. Câteva minute mai târziu, s-a răzgândit și a zis că are angajate doar trei femei de serviciu.

Replica usturătoare de la Primărie

Un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 „răstălmăcește” însă vorbele doamnei director. „Bugetul alocat școlii este gestionat în totalitate de aceștia. Noi nu avem nici o treabă cu posturile înghețate și, de asemenea, nu ne privesc nici salariile acestora. Este o problemă care poate fi gestionată de liceu, direct”, spune reprezentanta Primăriei de sector. Totodată, postul de îngrijitoare pe care doamna director susține că nu îl are disponibil, presupune o calificare în pedagogie, în timp ce postul de femeie de serviciu presupune doar păstrarea curățeniei din incinta școlii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București,Marian Banu, ne dumirește cine-i vinovatul: „Femeile de serviciu sunt coordate de un administrator care răspunde, la rândul lui, în fața unui director. Femeile de servici sunt angajate ale școlii!”. Inspectorul Banu a amintit de faptul că există anumite firme care fac pază și anumite firme care sunt angajate să spele geamurile de la înălțime, sau lucrări de periculozitate, dar femeile de serviciu sunt angajate ale scolii. Primăria are doar obligația să asigure securitatea, prin firme de pază. „Recomandăm părinților să scrie și Inspectoratului. Vom face o cercetare, nu încurajîm astfel de tratamente!”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate