EXCLUSIV Liberalii se ŞPĂGUIESC între ei. Uioreanu l-a "FACTURAT" şi pe deputatul PNL Dumitru Pardău
- Mihai Şoica
- 13 iulie 2014, 12:28
Numele deputatului PNL de Suceava, Dumitru Pardău (foto) apare în celebra agendă a șefului de cabinet al președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu care îi include pe toți cei care au dat șpăgi politicianului local.
Șeful de cabinet Răzvan Pop, principalul martor al acuzării a declarat la DNA că Dumitru Pardău, deputat de SUceava, a venit să pună o pilă pentru un afacerist local. Suma transmisă de Pardău este de 22.500 de lei. "În decembrie 2013, deputatul de SUceava, Pardău Dumitru s-a întâlnit cu preşedintele la sediul CJ Cluj, după finalizarea discuţiilor preşedintele mi-a cerut să-l însoţesc la maşina acestuia ce era parcată în apropiere, un Volvo XC 60 negru şi din maşină a scos un plic ce mi l-a înmânat, în el fiind suma de 22.500 lei în bancnote de 200 de lei. Pardău Dumitru mi-a spus că voi fi căutat de reprezentantul unei firme de electrice, i-am dat numărul meu de telefon pentru contact. Reţin că, anterior la mapa preşedintelui se afla la semnat un act adiţional de prelungire a contractului de proiectare părţi electrice staţii transfer de la Centru de Management Integrat al Deşeurilor", a declarat şeful de cabinet al lui Uioreanu.
Răzvan Pop le-a mai spus procurorilor că l-a trimis pe reprezentantul firmei pentru care a intervenit deputatul Pardău la directorul Direcţiei de Investiţii Mariana Raţiu. "L-am trimis la Mariana Raţiu pentru a încheia contractul de proiectare a unei reţele electrice îngropate la CMID. Nu am avut alte întâlniri cu acel Ionuţ".
Rațiu de la Investiții apare și în corupția pentru drumuri
Procurorii DNA Cluj, arată într-un document oficial că numele directorului Direcției Investiții din cadrul CJ Cluj a fost implicat în afacerea majorării sumelor alocate de la bugetul de stat pentru proiectarea a nouă drumuri județene. "Din datele cauzei rezultă că, suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat înţelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat în luna aprilie 2014), Iuga Gavrilă, director tehnic la RADPP Cluj, Raţiu Mariana- director executiv la Direcţia de Dezvoltare şi Investiţii din CJ Cluj şi suspectul Abrudean Mircea, preşedintele CJ Cluj trasând sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmează să fie incluse în proiect, funcţie de interesele personale sau de grup ale celor angrenaţi în realizarea acestuia. Urmare celor discutate, s-a stabilit că vor face obiectul proiectului următoarele drumuri: DJ 103G Aiton – Gheorgheni; DJ 161 Gădălin- Bonţida, DJ 109V Cluj – Pădureni – Satu Lung – Giula; DJ 109 S Giula- Borşa; DJ 109 D Sic- Coasta_ Viştea- Gădălin; DJ 107R Filea de Jos- Săcel; DJ 105L Floreşti-Mănăstirea Tăuţi la care proiectarea, consultanţa şi execuţia lucrărilor urma să se realizeze cu implicarea societăţilor Siab Development SRL, Napotech SRL aparţinând lui Abrudean Mircea şi Eurodrum Com SRL aparţinând lui Lola Liviu Laurenţiu, societate la care Bota Iosif Liviu are calitatea de angajat. Pentru obţinerea unor sume cât mai mari în cadrul etapei de proiectare şi întocmire a studiilor de fezabilitate, la înţelegere cu Uioreanu Horea Dorin, s-a decis ca realizarea studiilor şi a proiectelor tehnice să fie contractate separat, astfel că, dacă iniţial costurile pentru aceste lucrări erau estimate la 105.000 euro, după divizare, când au decis încheierea separată de contracte, suma ce urma a fi încasată a crescut la 240.000 euro pentru aceeaşi activitate realizată, ceea ce însemna că suma ce urma a fi remisă preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea pentru alocarea preferenţială şi în acest condiţii a contractelor se ridica la 24.000 de euro, reprezentând procentul de 10% anterior negociat cu Abrudean Mircea".
Procurorii DNA susţin că printr-o simplă inginerie financiară valoarea proiectării s-a dublat.