EXCLUISV EVZ. Mită pentru înmatricularea la Ruse a bolizilor de lux. Polițiștii români și bulgari împărțeau frățește șpăgile de la samsarii de mașini

EXCLUISV EVZ. Mită pentru înmatricularea la Ruse a bolizilor de lux. Polițiștii români și bulgari împărțeau frățește șpăgile de la samsarii de mașini

Pentru 20 de euro sau 100 de lei, polițiștii de frontieră închideau ochii la faptul că traficanții scoteau din țară mașini de lux de mii de euro. Cele mai multe erau înmatriculate la Ruse și se întorceau în România, cu numere bulgărești.

Zece polițiști de la punctul de frontieră Giurgiu-Ruse au fost arestați, ieri, de judecători, într-o anchetă fără precedent în România. Ei sunt acuzați că primeau șpagă de la samsarii de mașini pentru a permite ca mașinile care aveau numere de înmatriculare provizorii, „roșii”, să părăsească teritoriul țării.

Mita minimă acceptată de polițiști, atât români, dar și bulgari, era de 20 de euro sau 100 de lei/mașină. Samsarii voiau să înmatriculeze autovehiculele în orașul bulgăresc Ruse, deoarece taxele de înmatriculare și asigurarea mașinii sunt mai mici ca în România.

694 de mașini în 8 luni

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta a fost deschisă de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General și a fost realizată în colaborare cu autoritățile bulgare. Potrivit datelor din anchetă, mii de mașini au trecut fraudulos Dunărea, cu numere provizorii, și s-au întors cu număr de înmatriculare bulgăresc.

O statistică parțială, trimisă procurorilor SUPC, pentru perioada 15 iunie 2011 – 29 februarie 2012, prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse a tranzitat frontiera către Bulgaria un număr total de 694 autoturisme având numere de înmatriculare provizorii. Cele mai multe mașini erau din clasa de lux, cu motorizare puternică, iar înmatricularea costa o avere în România.

Percheziții simultane

Procurorii SUPC au trimis în vamă mai mulți investigatori sub acoperire, care aveau pe corp montate camere video. Aceștia au filmat cum au dat șpagă polițiștilor. După ce treceau podul, investigatorii au dat bani și polițiștilor de frontieră bulgari. Luni, când au avut loc primele descinderi, procurorii bulgari au percheziționat și imobilele mai multor polițiști bulgari. Ei au găsit bancnote românești și euro, marcate cu „Mită”, a căror serii erau notate că au fost folosite pentru flagrant.

Cei zece care „au speriat” vama

Cei zece polițiști de frontieră de la Giurgiu au fost arestați de judecători pentru 30 de zile. „Infracțiunile de corupție sunt prin natura lor infracțiuni cu grad ridicat de pericol social”, au arătat procurorii. Acuzațiile: luare de mită. Valentin Ionescu, Dan Gerard Soare, Marius Rada, Ion Gigel Popescu, Marius Petrescu, Cătălin Mocanu, Mădălin Vicențiu Matei, Virgil Florescu, Dorel Ciobanu și Costin Nițu au fost suspendați din funcții. Purtătoarea de cuvânt a ITPF Giurgiu, Alexandra Popescu, a declarat, ieri, că faptele celor zece nu erau cunoscute de conducerea instituției și că se vor lua măsuri pentru ca activitatea la frontieră să se desfășoare fluent.

Investigatorii sub acoperire au filmat totul: „Mi-a restituit documentele fără bani”

„Evenimentul zilei” vă prezintă cum arată filmul prin care investigatorul sub acoperire „Mihai Voinea” i-a dat șpagă 100 de lei agentului principal de poliţie de frontieră, Marius Rada. La dosar au fost depuse zeci de astfel de înregistrări, realizate de mai mulți ofițeri. De cele mai multe ori, camerele de înregistrări miniaturale erau montate în cravată

● Ora 06.55 Investigatorul poartă următorul monolog în fața camerei de înregistrare: „Deci scoatem o sută de lei… Două de cincizeci… pe care le vom introduce în documente… documentele maşinii, pe care le voi înmâna domnului poliţist. Aici avem actele (pe fundal se aude un zgomot specific deschiderii fermoarului, precum şi un foşnet asemănător celui produs de hârtie -n.r.). Aici am actele şi băgăm banii în acte… Suma de o sută de lei pe care am introdus-o aici… în acte… se vede, da? …neinteligibil… domnului poliţist, da?”. El a introdus două bancnote de 50 de lei într-o folie de plastic în care se aflau mai multe documente.

● Ora 07.00 Investigatorul, la volanul unui Opel, cu numărul de înmatriculare provizoriu AR 099401, s-a prezentat în PTF Giurgiu-Ruse. El este întâmpinat de Marius Rada. Între cei doi are loc un scurt dialog.

Voinea: Să trăiţi, şefu’!

Rada: …neinteligibil… (pe imagini se observă cum investigatorul sub acoperire îi înmânează cartea sa de identitate poliţistului -n.r. ).

Voinea: Şefu’, am toate actele în regulă aici (pe imagini se observă cum investigatorul sub acoperire îi înmânează poliţistului, pe geamul deschis al portierei stânga faţă, o folie transparentă din plastic, format A4, în interiorul căreia se observă mai multe înscrisuri -n.r.)… Toate actele în regulă aici, vă rog frumos.

Rada: Unde mergeţi? (pe imagini se observă cum poliţistul priveşte folia transparentă, apoi introduce mâna stângă în interiorul foliei de unde scoate un înscris împăturit - n.r. ).

Voinea: Vreau şi eu să înmatriculez aici, la Ruse… vă rog…

Rada: Du-o mai în faţă, pe dreapta, te rog! (n.r. pe imagini se observă cum poliţistul, ţinând în mână folia transparentă din plastic, se îndreaptă spre un alt autoturism oprit paralel cu autoturismul condus de către investigator).

Voinea: Am înţeles!

● Ora 7.10 Investigatorul s-a conformat şi a mutat autoturismul 35-40 metri mai în faţă, după care a coborât din acesta şi s-a reîntâlnit cu polițistul care tocmai ieşea din toneta de serviciu. Rada a restituit investigatorului folia din plastic în care se aflau doar documentele autoturismului şi din care lipsea suma de 100 lei. Investigatorul sub acoperire a revenit în autoturism, unde a reverificat în amănunt conţinutul foliei din plastic, ocazie cu care a constat din nou că suma de bani nu se mai afla în aceasta.

● Ora 7.15 Investigatorul poartă următorul monolog în fața camerelor de înregistrare: „Deci am recuperat documentele de la domnul… de la domnul acela şi nu am nici un fel de bani în el. Deci nu am banii, da? Nu am banii, da?... Deci mă repet: banii nu sunt, da? Am dat banii, am actele aicea, iar dumnealui, după ce mi-a luat suma de bani, mi-a restituit documentele fără bani”.

● Ora 07.20 Investigatorul a părăsit punctul de trecere a frontierei şi şi-a continuat deplasarea în Republica Bulgaria, fără a mai fi supus vreunui alt control.

Un caz similar, pe 7 iulie 2011, investigatorul sub acoperire, „Adrian Stănoiu”, l-a șpăguit cu 100 de lei pe agentul- şef principal de poliţie Valentin Ionescu. Imediat după despărțire, el deschide plicul în fața camerei de înregistrare: „Suma de bani nu mai este în plicul cu acte se observă, aşa... m-am urcat în auto. Sunt toate actele în afară de suma de bani”.

„Abilitate” la bancnote

Ancheta în acest caz este condusă de procuroarea Denisa Cristodor. Ea a arătat judecătorilor care au emis mandatele de arestare că modul de operare al celor 10 polițiști, „denotă specializare și o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea și tragerea la răspundere penală, fiind în relaționare cu alți agenți de poliție români, inclusiv cu cei de frontieră bulgari”. Cristodor a arătat că faptele sunt comise de către agenții de poliție,„împreună, și chiar cu acordul și cointeresarea materială și a omologilor bulgari”. Procuroarea a mai atras atenția asupra „caracterului continuu, regulat al săvârșirii lor, iar nu doar sporadic, întâmplător, putânduse spune că există chiar un fenomen”.

„Dă-i dracu’, că un milion le ajunge”

Nicolae Ciora, un samsar de mașini, discută cu un amic cum să treacă prin PTF Giurgiu -Ruse.

Domn: Nicule, o întrebare. Eu sunt cu numere roşii pe maşină?

Ciora: Da!

Domn: A... ce ştii, ce e pe la vamă, cât cer ăştia să o trec cu numere roşii?

Ciora: N-am idee, da’ mai bine să pui şi să... ia cât le dai, dacă te vede că dai la negocieri, la alea, atuncea îţi ia şi pe mama, şi pe tata.

Domn: Deci le dau un baston şi le ajunge, dă-i dracu’ că un milion le ajunge.

Ciora: Păi, eu ştiu nu că, am eu numărul lui ăla, nu-i problemă.

Domn: L-am sunat şi eu şi am vorbit. 30 de euro a zis că îmi ia.

Ciora: Da, 30 de euro, da’ plătiţi şi podul, deci mai sunt două sute cincizeci de mii, el nu vă ia de dincolo de pod, el vă ia din partea asta de pod. Aşa face banditul, el plăteşte doi euro şi el n-are treabă, pe toţi îi bagă în buzunar.

Domn: Păi stai să vedem, că eu pot să vin ori cu ăla... până la urmă 30 de euro. Dacă nu, să vedem, le bag la ăia un million dacă pune botul bine, dacă nu, îl sun pe ăsta să vină după mine.

Nicolae Ciora discuta cu un alt amic despre mercurialul șpăgii din vamă.

Domn: Să trăieşti, Nicule! Sunt Cristi celălalt, cu Alin, care vorbişi înainte cu el. Auzi, dacă vin dimineaţă cu microbuzul ăsta care îţi trimiserăm actele. Are numere roşii, cum procedez, îi dau zece la noi, zece la bulgari, sau cum dracu’ e acolo?

Ciora: Nu. mă’, vine unul la maşină.

Domn: Păi, la al nostru sau în partea ailantă. La bulgari, la care îi dau?

Ciora: Cine vine, oricum îi împarte, eşti culmea, o dai o dată, la douăzeci, eu ştiu cât, nu ştiu cât, nu ştiu cât o fi?

Domn: E microbuz, să-l dau dracu’.