Evgheni Şevciuc vrea ajustarea mai RAPIDĂ a legislaţiei transnistrere la cea RUSĂ

Evgheni Şevciuc vrea ajustarea mai RAPIDĂ a legislaţiei transnistrere la cea RUSĂ

Preşedintele auto-proclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuc a semnat un decret ce presupune constituirea unei ”comisii speciale de stat” şi cere guvernului ca până la 1 noiembrie să i se prezinte "planul privind ajustarea legislaţiei RMN la legislaţia federală a Federației Ruse şi termenul de realizare a acestuia", potrivit allmoldova.com

Decretul semnat de liderul de la Tiraspol solicită punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, cel la care majoritatea absolută a locuitorilor din regiune  a votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei la Federaţia Rusă, informează radiochisinau.md

Potrivit documentului, "direcţia prioritară a politicii interne a RMN" este "ajustarea sistemului de drept al Transnistriei la legislaţia federală a Federaţiei Ruse".

Astfel, organele de administraţie centrală şi locală urmează "să-şi direcţioneze atribuţiile juridice spre realizarea şi respectarea strictă a voinţei poporului RMN în problema realizării politicilor financiară, economică, fiscală şi vamală, a asigurării sociale, sănătăţii, învăţămîntului şi în alte domenii ale vieţii publice".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Actele juridice publicate în cadrul realizării atribuţiilor juridice, care contravin principiilor de bază ale reglementării legislative federale din FR, sînt considerate a fi publicate cu încălcarea voinţei poporului RMN şi nu sînt supuse aplicării", se menţionează în decret.

Autorităţile de la Chişinău nu au făcut deocamdată comentarii pe marginea decretului lui Evgheni Şevciuc. Mai mulţi experţi însă, dintre care se remarcă numele directorului executiv al Asociaţiei “Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa acestuia drept una populistă, ţinând cont de faptul că vor avea loc aşa-zise alegeri prezindenţiale, în luna decembrie. Manole este de părere că astfel, Evgheni doar încearcă să câştige capital electoral.

De altfel, Republica Moldova s-a pronunţat în mai multe rânduri împotriva staţionării militarilor ruşi în regiunea transnistriană, considerând că prezenţa acestora ontravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Decretul lui Evgheni mai vine în contextul unei perioade critice pe care regiunea aflată sub controlul separatisz de la Tirapol o traversează acum, criză ce a dus la scăderea considerabilă a popularităţii liderului transnistrian.

Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporţie de 60%. În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.