EUROSFAT: Republica Moldova trebuie să lupte singură pentru a ajunge în UE, nu poate nimeni aplica refrome interne în locul ei

EUROSFAT: Republica Moldova trebuie să lupte singură pentru a ajunge în UE, nu poate nimeni aplica refrome interne în locul ei

Europarlamentarul Cristian Preda a subliniat, azi, la dezbaterea Eurosfat, care a avut loc la Palatul Parlamentului, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu depinde de România, chiar dacă țara noastră este partener special al vecinului de dincolo de Prut. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană depinde în primul rând de ceea ce se întâmpla la Chișinău, și în al doilea rând de contextul politic și de securitate, mai larg, nu se rezumă la relația bilaterală cu România și susținerea pe care noi o putem acorda în acest sens. Nu se poate spune, așadar, că acest lucru se va întâmpla datorită României, sau nu se va întâmpla din cauza României, a explicat Preda.

El a adăugat că este sceptic în ceea ce privește capacitatea României și oportunitatea ca România să exporte experiența pe care a acumulat-o în timpul aderărării la UE, nici Moldovei, și nici altor țări din Primăvara arabă, cum este Tunisia, de pildă. 

Vorbind despre situația actuală în care se află Rusia și UE, Preda a arătat că frica este un factor esențial în această relație, pentru că există un val de frică față de agresiunea rusească în multe state din Estul Europei, de pildă în cele baltice, care nu se regăsește dincolo de fosta Cortină de Fier.

De aceea, balanța între sancțiuni și negocieri cu Rusia este văzut diferit în fiecare capitală a Uniunii. Există două scenarii, la această oră - unul catastrofal, în care regimurile fragile din statele membre ale Parteneriatului Estic se năruie și devin nedemocratice și s-ar putea transforma din partenere din Est, în adversari. Al doilea scenariu, cel favorabil, ar fi ca în următorul ciclu electoral să fie încheiate pregătirile pentru depunerea candidaturii la UE, în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunzând unei întrebări a ambasadoarei Bosniei și Herțegovina în România, Nina Sajic, Cristian Preda a subliniat că  - Balcanii de Vest sunt la fel de agitați din punct de vedere politic, și există blocaj, și în Bosnia, ca și în Albania sau Macedonia, de care se ține seama când se negociază cu o astfel de țară. O țară în care atunci când ajungi în opoziție provoci boicot, nu te confrunți sau dialoghezi în Parlament este altfel văzută decât una în care funcționează sistemul democratic. Criza politică teribilă din Macedonia, dimensiunea etnică a crizelor din Balcani este importantă, pentru că potențialul exploziv în regiune este ridicat, a conchis politicianul. 

Pe de altă parte, Andi Cristea, raportor al Parlamentului European pentru revizuirea politicii de vecinătate a UE, prezent la aceeași dezbatere, a ridicat problema dacă societatea din Republica Moldova este reprezentată cu adevărat de partidele politice? El consideră că există o prăpastie care se adâncește între cetățeni și politicieni, iar de la Bruxelles sau de la București nu se pot implementa reformele, ci este la latitudinea clasei politice locale să facă acest lucru.