EUROPARLAMENTARE 2014. Antonescu, demisie controlată de la vârful PNL
- Andreea Udrea, consultant politic
- 27 mai 2014, 00:01
Demisii în lanț în PNL, în frunte cu Antonescu, după dezastrul de la europarlamentare. Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Călin Popescu Tăriceanu se vor bate pentru șefi a partidului.
„La PNL ai nevoie de brichetă pentru lumânări, nu ca să-ți aprinzi o țigară”, a fost replica unui jurnalist după ce un coleg de breaslă îi ceruse o brichetă înainte de începerea ședinței conducerii PNL de ieri. Scorul obținut de liberali la alegerile europarlamentare a dat peste cap tot partidul: doar 15%, în condițiile în care Crin Antonescu a promis că demisionează dacă partidul nu va obține măcar 20%.
De altfel, liderul PNL a demisionat din funcție, ieri dimineață, la scurt timp anunțându-și demisia și prim-vicepreședintele partidului, Klaus Iohannis, decizia primarului Sibiului luându-i prin surprindere pe colegii săi de partid.
Ulterior, la ședința conducerii partidului, întregul Birou Politic Național al PNL și-a anunțat demisia. Înainte de această ședință a avut loc o întâlnire informală a liderilor partidului, în care deputatul de Călărași Dan Motreanu a fost propus pentru funcția de președinte interimar al formațiunii, dar a refuzat oferta colegilor săi. Organizația PNL Călărași a avut unul dintre cele mai bune rezultate la nivel național, întrecând PSD, cu un scor de peste 35%.
Trei tabere, un singur scaun
Miercuri, liberalii se vor reuni în Delegația Permanentă pentru a stabili data Congresului Extraordinar, convocat pentru alegerea conducerii partidului. Cel mai probabil, acesta va avea loc la începutul lunii iulie.
Potrivit surselor EVZ, după deruta de la orele dimineții, trei tabere s-au conturat în bătălia pentru șefia partidului. Pe de o parte, este vorba despre fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat încă de zilele trecute că este interesat de preluarea șefiei partidului. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, este cel care încearcă o împăcare a partidului cu Tăriceanu, dar și cu europarlamentarul independent, Mircea Diaconu, au declarat surse din PNL pentru EVZ. Tăriceanu va începe azi noi discuții cu filiale PNL, dar, la ora actuală, nu se bucură de mare susținere în partid și de aceea a și declarat public că dorește amânarea congresului partidului.
De altfel, Antonescu a avut grijăc ieri să desființeze organizația PNL Satu Mare, în care s-a înscris Tăriceanu, și chiar acceptarea candidaturii acestuia la șefia partidului este pusă sub semnul întrebării.
Și Ludovic Orban și-a anunțat candidatura pentru șefia partidului, după ce Antonescu și-a prezentat demisia. „Am spus că, în momentul în care postul de preşedinte al PNL va deveni vacant, voi candida la funcţia de preşedinte al PNL”, a declarat Orban.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, are însă cele mai multe șanse de a deveni noul președinte al PNL, el fiind susținut de Crin Antonescu și echipa sa. De altfel, ieri, Delegația Permanentă a partidului a votat excluderea din partid a lui Radu Stroe, un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu și al PSD.
Tăriceanu, dat afară de la ședință
Fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a fost primit cu antipatie de membrii conducerii PNL, în prima sa tentativă de a relua relațiile cu aceștia după reînscrierea în partid.
Nemulțumirea liderilor PNL a fost alimentată și de faptul că, în cursul dimineții de ieri, Tăriceanu, a găzduit în biroul său de președinte al Senatului o ședință a coaliției guvernamentale, la care a participat și premierul Victor Ponta, dar și foștii miniștri liberali Daniel Chițoiu, Cristian David și Andrei Gerea. Ponta a afirmat că este vorba despre „o ședință USL”.
De la această reuniune, Tăriceanu a venit la ședința Delegaţiei Permanente a PNL însoţit de ceilalți trei. În urma obiecţiilor ridicate de preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, privitoare la participarea lui la şedinţă, deputatul PNL Ludovic Orban a solicitat vot pentru scoaterea lui Tăriceanu din sală. Majoritatea u fost în favoarea propunerii lui Orban, iar fostul preşedinte al PNL a întrunit doar câteva voturi „pentru”.
„Lucrurile acestea mi se par cu totul și cu totul dintr-un film ireal. Pentru că astăzi, PNL, în loc să încerce să facă o analiză lucidă a rezultatelor votului, să decodifice mesajul electoratului, cu o conducere care a fost delegitimată prin rezultatul votului, continuă să ia decizii extrem de importante cu privire la viitorul lui”, a declarat Tăriceanu, pe hol, după ce a fost dat afară de la ședința partidului. Ca o altă palmă dată lui Tăriceanu, conducerea PNL a votat ieri, în unanimitate, împotriva unei noi alianțe cu PSD.
PNL a trecut la PPE
Delegația Permanentă a PNL a votat trecerea europarlamentarilor partidului de la grupul ALDE la grupul PPE. „Această opțiune a PNL a fost primită cu bucurie și încredere și sperăm că foarte repede procedurile pentru intrarea partidului în Partidul Popular European se vor îndeplini, poate chiar săptămâna viitoare”, a spus Crin Antonescu, oficial. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, un vot împotrivă și trei abțineri. Europarlamentarul Norica Nicolai, capul de listă al PNL la PE, a declarat că s-a abținut la votul asupra deciziei de afiliere la PPE, precizând că înțelege declarațiile și supărarea liderului ALDE, Guy Verhofstadt, pe care le consideră justificate. În plan intern, PNL a suferit ieri un eșec, întrucât moțiunea de cenzură inițiată de liberali a fost respinsă de Parlament cu 176 voturi pentru și 19 împotrivă.