La scrutinul din Duminica Orbului, niciunul dintre competitori nu a reușit să obțină rezultatul pe care și l-a propus.
Alegerile europarlamentare din acest an sunt unele în care niciunul dintre competitori nu a obținut ceea ce și-a propus. Numărătoarea BEC, după centralizarea a 99% din rezultate, arată că Alianța PSD - UNPR - PC a obținut 37,60%, departe de scorul de 40-44% anunțat de sondaje și dorit de Victor Ponta, pentru a candida fără griji la președinția României. Alianța majoritară nu a reușit, cu toată retorica anti-Băsescu folosită în campania electorală, să valorifice capitalul celor 7,5 milioane care au votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu în 2012, rămânând în limita bazinului de două milioane de voturi obținute la alegerile parlamentare din 2008, când PSD nu a candidat în USL. Evident, europarlamentarele nu sunt parlamentare, dar scrutinul pentru PE de duminică a avut o mai mare încărcătură internă decât de obicei.
Dezamăgire pe dreapta
Cu 15,00%, PNL este cu mult sub scorul de 20-25% anunțat de Crin Antonescu înainte de alegeri. Cu candidatul la prezidențiale - același Crin Antonescu - șubrezit de acest prim eșec pe care și l-a asumat, PNL trece printr-o serie de frământări, fiind, totuși, unul dintre partidele în care consecințele votului de duminică au fost asumate. Cu 12,23%, PDL, care își propunea să fie al doilea partid după PSD, este doar al doilea partid din opoziție și capacitatea sa de negociere este în mod corespunzător limitată. PMP, aflat la primele sale alegeri, obține 6,21% și intră în Parlamentul European. Un rezultat bun dacă PMP nu ar fi fixat așteptările proprii și pe cele publice prea sus, spre un scor cu două cifre. Forța Civică, la 2,60%, nu a reușit să valorifice capitalul electoral al liderului său, Mihai Răzvan Ungureanu. Nu se pot lăuda cu o reușită nici PNȚCD (0,89%) și Noua Republică (0,27%).
Dacă Mircea Diaconu este supriza acestor alegeri, o altă surpriză este numărul voturilor nule, 5,83%, ceea ce înseamnă că unii votanți șiau anulat deliberat votul, ceea ce este un blam adresat de aproape 6% dintre alegători întregului spectru politic.