Am toată admiraţia pentru bucureştenii care locuiesc în Prelungirea Ghencea. Ei au ales să iasă în stradă pentru a cere o şosea cu patru benzi, pe care să nu se mai înghesuie ore bune, în fiecare dimineaţă, când îşi duc copiii la gradiniţă, la şcoală, sau se grăbesc către serviciu.
Unii dintre cei care au mărşăluit astăzi îmi sunt prieteni. Alţii apropiaţi de-ai mei, care locuiau până deunăzi în Domneşti, s-au mutat înapoi din suburbii, pentru că nu mai îndurau calvarul de fiecare dimineaţă. Ştiu foarte bine ce au îndurat, sau ce îndură.
Aceşti oameni nu cer decât respectarea unei promisiuni electorale, pe care Sorin Oprescu le-a făcut-o când le-a cerut votul, şi de care a uitat, după ce i l-au dat. O golănie tipică politicienilor români, care se repetă la nesfârşit.
Există mai multe motive pentru care românii sunt, de fiecare dată, păcăliţi de politicieni. Aş zice chiar umiliţi de cei care le fură sau risipesc taxele pe care şi le plătesc cu regularitate. Principala cauză este aceea că, în afară de a-şi plăti taxele, ei nu fac mai nimic pentru a beneficia de statutul de contribuabil onest. Pentru a-i forţa pe politicieni să-i respecte. Se tânguie mioritic că politicienii îşi bat joc de ei şi cam atât. Se duc apoi la treburile lor, pe aceleaşi străzi strâmte.
Bucureştenii din Prelungirea Ghencea au spart acest model comportamental. Au ieşit astăzi din nou în stradă pentru a-şi cere drepturile. Au blocat un sens de circulaţie a Prelungirii Ghencea. Cu toate acestea, înţeleg de la cei care au fost la faţa locului, niciun şofer nu i-a claxonat, admonestat sau înjurat, deşi marşul de protest i-a făcut să întârzie. E drept că nu a tras nimeni pe dreapta pentru a se alătura protestului.
Este totuşi un început. Este un semn că românii vor ca lucrurile să se schimbe şi îi admiră pe cei care ies în stradă pentru a cere schimbarea. Mai rămâne să se unească şi în jurul cauzelor altora, pentru a fi mai mulţi. S-ar putea ca, atunci când vor decide să iasă în stradă, să aibă nevoie de ajutorul celor pe care-i sprijină acum.
Împreună cu colegii mei, Mircea Marian şi Paul Ciocoiu, am stat recent de vorbă cu Don Lothrop, un om de afaceri american îndrăgostit de România. Din acest motiv, a decis să contribuie la formarea unei societăţi civile active în România. A investit deja un milion de dolari în proiectul online Romania One şi vrea să meargă mai departe.
În interviul, pe care-l vom publica în curând, Don Lothrop a remarcat, vorbind din experienţa americană, că schimbarea- vorbim de schimbarea de mentalitate-, trebuie să înceapă pe strada fiecăruia. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că trebuie să se implice în rezolvarea problemelor din proximitatea lor, pentru a reuşi să schimbe sistemul. Bucureştenii din Drumul Taberei au înţeles deja acest lucru. Exemplul lor ar trebui urmat de mulţi.