Editura Evenimentul si Capital

Elevii cer desființarea fondului școlii și finanțare mai mare de la buget

Autor: | | 0 Comentarii | 162 Vizualizari

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) cer Parlamentului și Ministerului Educației să modifice legea și să prevadă sancțiuni pentru cei care cer și colectează bani pentru fondul școlii.

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța cer Parlamentului și Ministerului Educației să modifice legea și să prevadă sancțiuni pentru cei care cer și colectează bani pentru fondul școlii. 

Reprezentanții elevilor spun că această practică poate fi oprită "doar prin introducerea unor prevederi, prin care să poată fi sancţionaţi drastic toţi cei care pretind sau oferă fondul şcolii".

Concomitent cu introducerea sancţiunilor privind colectarea fondului şcolii, legislaţia în domeniu ar trebui să prevadă şi obligativitatea finanţării complementare a unităţilor de învăţământ de către administraţiile locale.

"Suntem de părere că art. 103 din Legea educaţiei trebuie modificat, în sensul în care finanţarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autorităţile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani", se arată într-un comunicat de presă.

"Învăţământul este, conform legii, gratuit, însă cu toţii ştim foarte bine că asemeni multor altor prevederi ce au legătură cu educaţia, foarte puţine şcoli respectă acest lucru. Nu putem nega faptul că rădicina problemei este la unităţile administrativ-teritoriale care refuză să acorde finanţare complementară pentru a asigura buna funcţionare a şcolilor şi inerent nu admit faptul că educaţia ar trebui să fie o prioritate. Cercul vicios se continuă cu şcolile, cele care se eludează de orice răspundere, dispunând colectarea fondului şcolii prin ceea ce ei numesc cotizaţia (voluntară) la asociaţia de părinţi. Evident, în acest mod banii cheltuiţi nu vor respecta legea achiziţiilor publice, şcoala comandând bunuri prin asociaţie. Această cotizaţie voluntară naşte însă controverse, cei care refuză să o plătească cu toată presiunea de grup fiind sancţionaţi în diferite feluri", a afirmat Horia-Şerban Oniţa, președintele Consiliului Național al Elevilor.

"Statul va refuza să acorde o finanţare corespunzătoare sistemului de învăţământ, atâta timp cât va ştii că elevii şi părinţii sunt dispuşi să cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de condiţii decente, imperioase pentru derularea unui proces educaţional de calitate. Atât elevii, cât şi părinţii acestora îşi doresc condiţii optime de învăţare. Dar, soluţia nu este să cotizăm cu bani către unităţile de învăţământ. Întreaga comunitate şcolară trebuie să facă presiuni pe lângă autorităţile locale pentru acordarea unei finanţări complementare corespunzătoare", a declarat preşedintele AEC, Constantin-Alexandru Manda

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate