EDITORIALUL EVZ. Un gest de scârbă al măscăricilor guevariști față de memoria lui Coposu

EDITORIALUL EVZ. Un gest de scârbă al măscăricilor guevariști față de memoria lui Coposu

A trecut relativ neobservată știrea că guvernul Ponta a tăiat finanțarea pentru ca fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unde a fost închis Corneliu Coposu, să fie transformată întrun memorial al victimelor comunismului.

Fonduri de peste jumătate de milion de euro, destinate special pentru proiectul Memorialului Victimelor de la Râmnicu Sărat, au fost reduse din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Institutul se află în coordonarea primului-ministru Victor Ponta.

Este o palmă pe care elevii lui Ion Iliescu, guevariștii de carnaval grupați în jurul lui Victor Ponta, o dau memoriei lui Corneliu Coposu, la exact 100 de ani de la naștere. Un gest de scârbă și de dispreț. Nu i-ar fi costat nimic să nu se atingă de o sumă insignifiantă de jumătate de milion de euro, destinată unui memorial Coposu. Dar, ostentativ, guvernul Ponta nici măcar nu a transmis un mesaj public, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștarea fostului preșdinte al PNȚCD, așa cum a făcut Administrația Prezidențială.

Au trecut 19 ani de la moartea lui Corneliu Coposu. Războiul pe care Ion Iliescu l-a avut cu liderul țărănist ar fi trebuit să se termine de mult timp. Alții sunt adversarii politici ai criptocomuniștilor de azi. Însă ura din anii 90 a rămas în sufletele liderilor PSD. Sunt două motive care ar explica această situație. În primul rând, Corneliu Coposu era tot ceea ce nu sunt alde Dragnea, Bănicioiu, Șova și Robert Negoiță. Cinstit. A rămas să locuiască în apartamentul său din zona Unirii, împreună cu cele două surori, deși sunt convins că mulți ar fi vrut să și-l îndatoreze oferindu-i un apartament de lux. Curajos. A stat 17 ani în închisorile comuniste, fără să fie înfrânt. În 1990, i-ar fi fost mult mai ușor dacă intra, cuminte, în suita lui Ion Iliescu, dar nu a acceptat nici un compromis. A construit, cu viziune și intransigență, victoria CDR din 1996. Demn. Niciodată nu a participat la spectacole nedemne de statutul său, niciodat nu a fost auzit insultând pe vreunul din adversarii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rând, atitudinea de dispreț față de fostul lider țărănist vine din reorientarea ideologică a actualei nomenklaturi din PSD. Modelul autoritarist-corupt al Rusiei și al Chinei comuniste este idealul lor. Economia privată le convine doar pentru că le permite să dețină proprietăți și să-și spele banii negri proveniți din șpăgi. În rest, au demostrat deja că și-ar dori puterea lui Putin sau a liderilor comuniști chinezi: o presă controlată, o societate civilă inexistentă, o opoziție de mucava, controlabilă. În schimb, în anii ’90, Corneliu Coposu a împins societatea românească, abia ieșită din comunism, din zona gri, filo- rusă, spre NATO și UE. Era un democrat și un pro-occidental convins, un model și pentru acei ani și pentru aceste zile de confuzie ideologică.

Cazul Coposu, venit la câteva zile după refuzul lui Ponta de a contrasemna decretul de decorare a lui H.R.Patapievici, arată o întoarcere a guvernării PSD spre regimul Iliescu din vara lui 1990. Opoziția, sub orice formă, trebuie lichidată, neconformismul ideologic este pedepsit brutal, dușmanii sunt striviți. Linșajele de zi cu zi sunt asigurate, aș spune chiar mai metodic și mai eficient decât acum 24 de ani, de Antena 3 și epigonii care se străduie să o imite. Minerii de azi au costume de pinguin și-l acompaniază pe Mihai Gâdea în studio.