Dosarul MINERIADEI, ASCUNS pe strada PROGRESULUI, într-o UNITATE MILITARĂ

Dosarul MINERIADEI, ASCUNS pe strada PROGRESULUI, într-o UNITATE MILITARĂ

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 are termen marți, 20 martie, la ora 9, dar citațiile au fost emise pentru o adresă a unei unități militare în incinta căreia se află și Curtea Militară de Apel, care nu are nicio competență în dosar.

Părți vătămate ale mineriadei, membri ai Asociației 21 Decembrie, susținători și simpatizanți ai acestora,  cer judecată echitabilă la Înalta Curte, într-un Palat de Justiție “nu într-o unitate militară ca la Târgoviște”, arată președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș.

Fara o consultare publica si impotriva legii, cineva a decis ca procesul privind crimele impotriva umanitatii din iunie 1990 nu merita sa se desfasoare in sediul Inaltei Curti de Casatiei si Justitie, asa precum criminalii comunisti ai CEPEX ci intr-o unitate militara, precum procesul ceausestilor, UM care nu e insa la Targoviste, nici la Magurele sau Baneasa ci pe str. Progresului din sectorul 5 Bucuresti.

Insa potrivit legii romane art. 212 Noul Cod de Procedura Civila al Romaniei - locul desfasurarii procesului este la sediul instantei, daca legea nu dispune altfel. NU exista nicio alta lege de procedura civila sau penala care sa dea derogare pentru situatia de fata, incat procesul sa se desfasoare intr-o unitate militara care apartine tocmai unei parti responsabile civilmente in calitate de organizatoare a represiunii sangeroase din iunei 1990.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim ca la comiterea acestor infractiuni contra umanitatii care ajung sa se judece abia acum, puterea politica si militara din epoca a creat ad-hoc lagare de ostatici  in doua unitati militare Magurele UM — a Trupelor de Securitate si Academia de Politie si Securitate Baneasa precum si incartiruiri in alte cladiri ale Guvernului si Ministerului de Interne.

Mutarea completului de judecata a dosarului 13-15 iunie din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie care este potrivit legii o instante eminamente civila,  intr-o unitate militara, trezeste  nu doar banuiala legitima ca procesul si cercetarea judecatoreasca ar ramane tot sub influenta militara, ci si remorari dureroase ale acelor groaznice trairi pentru persoanele vatamate supuse in iunie 1990 la tratamente inumane de fortele de represiune, inlauntrul si in afara incartiruirilor militare in care au fost tinuti ostatici.

Mentionam ca, oficial, judecatorii Inaltei Curti nu justifica o prezenta legala in sediul altor instante (cum ar fi Curtea Militara de Apel aflata in curtea aceleiasi UM) decat ca sa se informeze la sediul acestora asupra problemelor privind aplicarea corecta si unitara a legii, facand cunoscuta jurisprudenta Curtii, si sa constate situatiile care justifica propuneri de imbunatatire a legislatiei, potrivit art.57 din Legea nr. 56/1993 de organizare si functionare a Curtii Supreme de Justitie. De asemenea, potrivit regulamentului instantelor judecatoresti, dosarele in stare de judecata nu pot fi scoase din sediul instantei, deci nu pot fi duse nici intr-o UM. Cum Tribunalele Extraordinare sunt interzise de Constitutia lui Iliescu, trebuie ca si acesta si complicii lui sa fie judecati de o instanta competenta, independenta si impartiala, in sensul art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, fara amestecul si fara sprijinul vreunei instante militare sau oricarei unitati militare, mai ales ca pedeapsa cu moartea a fost abolita.

De aceea, facem un apel catre Presedintele si Colegiul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa asigure desfasurarea procesului istoriei noastre recente, intr-un Palat de Justitie, nu intr-o unitate militara!”, arată Teodor Mărieș despre condițiile în care se judecă dosarul Mineriadei.