Dosarul „ Jaf în codrii României”. Prietenii lui Hrebenciuc, în mafia retrocedărilor frauduloase
- Virgil Burl ă
- 20 octombrie 2014, 00:00
Viorel Hrebenciuc a făcut presiuni asupra șefului Consiliului Județean Suceava pentru a cumpăra un conac din bani publici. În afacere au intrat și avocații lui Tudor Chiuariu.
Procurorii DNA au adus o nouă acuzație pentru deputatul PSD Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri. Astfel, potrivit anchetatorilor, Hrebenciuc l-a instigat la abuz în serviciu pe șeful Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor. „Sforarul” PSD, împreună cu Dan Constantin Bengescu, Sorin Iacob și Aurel Olari, și ei implicați în dosar, au făcut mai multe demersuri pe lângă Nechifor, „pen tru a-l determina să achiziționeze din bani publici moșia lui Gheorghe Paltin Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava”, se arată în cererea de arestare a parlamentarilor Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. Domeniul de care vorbesc procurorii este compus dintr-un teren de aproximativ 10 ha și un conac. El a fost scos la vânzare încă din 2011. „Este de menționat că imobilele moștenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava, care este în subordinea Consiliului Județean Suceava”, se arată în cererea de arestare a celor doi demnitari implicați în afacerea ilegală. Contactat de „Evenimentul zilei”, Cătălin Nechifor a negat acuzele procurorilor și a susținut că nu a fost abordat în vederea cumpărării din fonduri publice a domeniului.
Nu recunoaște nimic
„Nu m-a sunat nimeni. Nici nu m-am întâlnit pentru a discuta despre asta. Dintre cei pomeniți acolo, doar pe Viorel Hrebenciuc îl cunosc. Nu știu nici prețul cerut pentru moșia lui Sturdza”, ne-a declarat Nechifor. El a mai declarat că domeniul în discuție se află la 7 kilometri de aeroportul Suceava, deci nu poate fi vorba de o „imediată apropiere”. O parte din teren este închiriat la terți. „Acolo sunt câteva contracte de închiriere în vigoare care nu pot fi anulate peste noapte”, a completat Nechifor.
Familia de bugetari, îmbogățită de stat
Directorul Romsilva, Avram Crăciunescu (foto), a muncit toată viața la stat. Funcționarul susținut de senatorul PSD Ilie Sârbu (pus și el sub învinuire) s-a și îmbogățit de pe urma statului. Crăciunescu are cinci terenuri în Arad și Timiș în suprafață totală de 200 de hectare. La capitolul locuințe, Crăciunescu a declarat șase case în suprafață totală de, atenție, 4.040 metri pătrați. Bijuteriile familiei valorează 15.000 de euro, în timp ce în conturi are 192.000 de euro și 183.000 de lei. Soția sa, Mihaela Crăciunescu, are un cabinet medical care prestează servicii cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate din Timiș și Arad. Potrivit ultimei declarații de interese, cele două contracte semnate în martie 2012 au fost date soției directorului fără licitație publică, valoarea acestora fiind de 1.077.000 de lei.
Corpul de Control al premierului și ajutorul senatorului liberal
Un alt personaj pomenit de procurorii DNA în cererea de arestare este senatorul liberal Tudor Chiuariu.
Paltin Sturdza a acceptat să vândă cele 43.000 de hectare de pădure la un preț de cinci ori mai mic decât valoarea reală deoarece nu toate actele erau eliberate. De această problemă birocratică urmau să se ocupe doi intermediari: Daniel Constantin Călugăru și de Ioan Gheorghe Varga. Cei doi aveau misiunea de a interveni pe lângă funcționari din cadrul Comisiei județene de fond funciar Bacău, pe lângă Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava, pe lângă funcționarii Direcției Silvice Bacău și șefii Ocoalelor Silvice Ciobănuș și Tg. Ocna pentru ca moștenitorul lui Sturdza să intre cât mai repede în posesia terenului. Pentru asta, Varga și Călugăru „au apelat la o societate de avocați din zonă, respectiv „Chiuariu & Asociații”, se mai arată în document. Firma aparține lui Tudor Chiuariu, avocat, membru în Comisia juridică a Senatului și condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție în dosarul restituirii frauduloase a unui imobil care a aparținut Poștei Române.
Corpul de control
Procurorii DNA s-au folosit în ancheta lor de o serie de informații furnizate despre acestă retrocedare dubioasă de către Corpul de Control al primului ministru. Au fost descoperite o serie de nereguli care au fost trimise mai departe către DNA pe 5 septembrie.
Urmărirea DNA față de persoane a început în februarie 2014, după ce primele sesizări au fost depuse încă din august 2012.
DNA a cerut votul Camerei Deputaților pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Ioan Adam. Cei doi, sprijiniți de trei judecători au pus la cale restituirea frauduloasă a 43.000 de hectare. Prejudiciul este de 450 de milioane de euro.