Un dosar cu miză diplomatică: SUA şi Turcia se bat pe Resit Tavan

Un dosar cu miză diplomatică: SUA şi Turcia se bat pe Resit Tavan

Instanţa de fond decide pe data de 5 octombrie dacă îl predă sau nu autorităţilor americane pe omul de afaceri turc Resit Tavan, solicitat de SUA pentru încălcarea embargoului impus Iranului

La termenul de judecată de ieri, la dosarul cauzei a fost depus mandatul de arestare emis în luna mai de procurorii americani pe numele cetăţeanului turc. De asemenea, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti a fost deschis al doilea dosar de extrădare, de data aceasta omul de afaceri fiind solicitat de autorităţile din Turcia.

Două dosare de extrădare

Apărătorii lui Resit Tavan au cerut conexarea celor două dosare, având în vedere că au acelaşi obiect, însă judecătoarea Mariana Constantinescu a respins cererea şi a ales să judece cererea americanilor, pe motiv că procesul este într-un stadiu avansat, iar solicitarea din partea Turciei – care încă nu a depus toată documentaţia – a fost lăsată „să îşi urmeze cursul la completul legal învestit”. Astfel, indiferent de soluţie, omul de afaceri turc va avea pe rolul instanţelor din România două dosare: unul de extrădare în SUA (4402/2/2017), în apel pe rolul Instanţei supreme şi unul de predare către autorităţile din Turcia, pe fond (7342/2/2017). 

Ne puteți urmări și pe Google News

Argumentele avocaţilor

Avocaţii Cătălin Predoiu şi Mihai Mareş au solicitat respingerea cererii de extrădare. „Nu e suficient să existe omonimie juridică între infracţiunile din legea americană şi cea română, ci trebuie să existe o corespondenţă în conţinutul constitutiv al infracţiunilor, în structura juridică a acestora. Esenţa dosarului este acuzaţia de încălcare a embargoului cu Iranul. Dacă eu aş importa motoare din SUA şi le-aş livra în Iran, nu aş încălca nicio lege în România.”, a declarat avocatul Cătălin Predoiu.

„În SUA nu i s-a respectat dreptul egalităţii de arme, chiar dacă vorbim de una dintre cea mai veche democraţie, deoarece nu a fost informat cu privire la urmărirea penală. Nerespectare dreptului egalităţii de arme, caracterul politic şi carecterul militar sunt chestiuni obligatorii pentru respingerea cererii”, a susţinut avocatul Mihai Mareş.

Tavan: „Acuzaţiile sunt calomnii”

Resit Tavan a declarat, în ultimul cuvânt, că de patru luni stă în arest în baza unor acuzaţii ale autorităţilor SUA pe care le consideră calomnii: „A fost o tranzacţie comercială. Un motor a fost înapoiat în SUA, al doilea este în Turcia. Au luat decizia de a mă aresta fără a mă lăsa să mă justific. Miau spus că biroul din Dubai se ocupă şi am luat legătura cu ei. Cei din Dubai au spus că nu pot vorbi cu mine acolo, aşa că le-am zis să vină în Turcia. Au spus că nu pot veni mai devreme de şase luni şi au spus să ne întâlnim la Bucureşti. Eu am venit liniştit şi m-au arestat din uşa avionului. Şi mai am o întrebare retorică: eu, om de afaceri cu cifra de afaceri de peste şase milioane de dolari pe an, de ce să mă expun la o spălare de bani de 300.000 de dolari?”