DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Ce spun analiștii despre varianta Maior-premier

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Ce spun analiștii despre varianta Maior-premier

Directorul SRI ar avea experiență să conducă România în actualul context geopolitic.

Redacția „Evenimentul Zilei” a lansat la începutul săptămânii campania „Dosar de prim-ministru”, care își propune să fie o analiză politică obiectivă asupra șanselor pe care le au variantele de premier vehiculate în spațiul public că ar putea ajunge la Palatul Victoria după prezidențiale.

Episodul de luni a fost dedicat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, iar ediția de miercuri - directorului SRI, George Maior. Vor urma Cătălin Predoiu (vineri), Călin Popescu Tăriceanu (luni) și Cristian Diaconescu (miercuri).

Despre directorul SRI, George Maior, președintele Traian Băsescu a afirmat că este unul dintre oamenii care pot aspira la orice funcție în statul român. La rândul său, Maior a spus că așteaptă de la viitorul șef al statului „aceeași libertate care i-a fost asigurată de Traian Băsescu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin această campanie, dorim să oferim cititorilor EvZ posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la personalitățile care ar putea conduce Guvernul după scrutinul prezidențial.

De asemenea, vom publica, în ediția de print și online, întrebările pe care le vom primi de la cititori, pentru fiecare dintre personalitățile incluse în campania „Dosar de primministru”.

Românii nu trebuie să mai facă experimente Sociologul Bogdan Teodorescu a afirmat pentru Evz că „George Maior este una dintre persoanele care are profilul potrivit pentru a deveni prim-ministru”. Teodorescu a explicat că sunt mai multe elemente care îl recomandă pe Maior pentru aceas-tă poziție, pornind de la situația geopolitică actuală, în care România are nevoie de un președinte capabil să aibă conexiunile internaționale necesare. „Apoi, experiența de câțiva ani pe care o are în fruntea SRI, îl ajută să știe ce înseamnă să gestionezi bugetul unei instituții centrale și cum funcționează. Cred că românii nu mai trebuie să facă experimente, trebuie să meargă cu politicieni care știu cum trebuie să funcționeze o guvernare, nu oameni care fac experimente pe pielea noastră”, a mai spus Teodorescu.

El a adăugat că nu mai suntem în urmă cu 25 de ani să avem președinți care să se califice la locul de muncă. Bogdan Teodorescu a adăugat că George Maior are și câteva zone de dificultate. „De exemplu, românii s-ar putea să aibă o reținere în ceea ce privește faptul că provine din zona serviciilor. O să ne învățăm însă, în timp, că există o diferență între serviciile de dinainte de 1989 și cum arată ele acum”, a spus Teodorescu.

Sociologul a mai spus și că faptul că Maior este independent îi poate crea probleme în contextul în care va trebui să gestioneze un guvern format din oameni politici. „George Maior este independent și poate să aibă surprize neplăcute, dar experiența îl va ajuta să treacă peste această hibă”, a adăugat el. Bogdan Teodorescu a punctat și faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost independent, dar ca premier a avut prima creștere economică după 1989.

Mateescu: Este posibil să fie premier

Sociologul Barbu Mateescu consideră că este foarte posibil ca George Maior să fie desemnat premier după prezidențiale, aceasta fiind o variantă vehiculată. „Este posibil să fie prim-ministru. Se vorbește de varianta asta. De exemplu, Victor Ponta a spus că nu va numi pe cineva de la PSD”, a spus Mateescu.

Sociologul a pus în discuție și faptul că s-ar putea ca Maior să nu aibă susținerea necesară în PSD. „Foarte mulți membri ai PSD au probleme penale în anchete la care și SRI și-a adus aportul. Ei nu s-ar uita la el ca la un fost din PSD, ci la cineva care le-a taxat greșelile”, a mai spus Mateescu.

Sociologul a mai afirmat că ar putea să transfere spre postul de premier câteva dintre aspectele pozitive din managementul SRI-ului, iar faptul că nu este din PSD îl face agreabil în ochii altora.